Tjock VS smal. Vad vill Du vara?

Jag har hittat en del bloggar här om människor som kämpar för att gå ner i vikt, riktigt bra skrivna bloggar. Ni har säkert sett dom också. Nu ska jag inte skriva om dom här människorna, jag känner dom inte alls, blev bara inspirerad till att skirva ett eget inlägg.

Ett inlägg om hur det är att vara smal.

Jag heter Eva, jag kommer från en familj med långa och smala människor, jag är

lång och smal. 178,5 cm lång var jag när jag mätte mig sist och så vitt jag vet har jag slutat växa. Jag har inte stor koll på vikten eftersom jag inte äger någon våg, men jag brukar väga runt 63kg. Jag är alltså inte underviktig enligt BMI.

Jag har alltid varit smal, men jag var smalast när jag rörde på mig. Dansade 8 timmar per vecka sista året i Gymnasiet och då vägde jag 61kg, hade muskler och nästan inga bröst.

Nu sitter jag på baken hela dagarna och har gått tillbaks till min normalvikt. Jag har bröst nu också, små, men man kan se dom utan mikroskop.

En gång i tiden var jag nöjd med hur jag såg ut, jag visste att jag var spinkig jämfört med många andra, men jag jämförde mig inte med andra och var alltså helt nöjd med mig själv och mina mini bröst.

Nu har alla kommentarer hunnit ikapp mig och dom senaste två åren har jag försökt att gå upp i vikt, inte för att jag vill det, men jag vill slippa kommentarerna.

– ”Dina armar är jätte smala. Äter du som du ska?

– ”Du är alldeles för spinkig Eva.”

– ”Du hade större bröst innan du började träna…

– ”Om du börjar med P-piller så kan du få större bröst!

– ”Jag såg ut ungefär som dig när jag hade anorexi.

– ”Du måste äta mer!” (-”Jag äter som jag ska” ) – ”Det tror jag inte” (-”Det gör jag!” ) -”Jag tror inte på det!

– ”Du borde gå upp i vikt!

– ”Dina handleder ser läskiga ut.

– ”63 kg? Du kan ju högst väga 55kg!

Jag har vänner som är överviktiga, men jag skulle aldrig. Aldrig säga till dom att dom är för tjocka och att dom borde gå ner i vikt. Jag har aldrig ens tänkt det.

Jag håller med om att mina handleder ser läskiga ut. Men hur fan ska jag kunna lägga på mig runt handlederna!? Jag hade praktik i en klass med 9-10 åringar då jag av någon anledning mätte mina handleder med alla tjejerna i klassen. Och mina handleder var smalast. Vänster handled har 13cm omkrets(!) och den högra är 0,5cm bredare…

Jag har läst massor med olika tjejtidningar och prenumererade nyss på IForm, men jag har aldrig läst om hur man ska göra för att gå upp i vikt! Jag har försökt, men jag vet inte hur man ska göra. Drack grädde varje dag ett tag, men det hjälpte inte.

Jag försökte prata med min skolsköterska i gymnasiet, en tid då min vikt gick neråt fast jag åt som vanligt. Jag var uppriktigt orolig och fick som svar: – ”Vissa har då tur med ämnesomsättningen!

Vad tycker du? Har jag tur?

Jag önskar mig en värld där alla kan se ut precis hur dom vill utan en massa elaka kommentarer! Alla skyller på hur tidningar och reklam visar tjejer på ett visst sätt så att alla ungdomar tror att man ska vara smal. Det tror jag inte på! Man blir påverkad av reklamen efter man förlorat stora delar av, eller hela, självförtroendet.

Om du aldrig någonsin hade fått en negativ kommentar om hur du såg ut, skulle du vilja ändra dig ändå? Ja, kanske, men det kanske skulle vara till någon som du vill vara, inte en bild av någon annan.

Ni som väljer att gå ner i vikt, jag hoppas att ni gör det för er själva och inte för att ni fått höra elaka saker.

/En som brukade tycka om sig själv.

(Eva 11 år med storasysters kläder)

48 reaktion på “Tjock VS smal. Vad vill Du vara?

 1. Jag tycker inte att du är så värsta smal jag tycker att du ser bra ut.. inte alls sådär skrämmande smal som man kan se vissa vara. Du ser bra ut helt enkelt!

 2. ”vissa har tur med ämnesomsättningen” det var det sjukaste. hur fan kan en skolsyster svara så när man söker hjälp för det?!!

 3. Förstår dig ,även om jag är åt det andra hållet. Något överviktig. Vore bra för min hälsa,att gå ner,men jag är inte i någon farozon speciellt med tanke på att jag är lång dessutom..181 cm.Då säger jag det ur ett realistiskt perspektiv.
  Men det är jobbigt att höra andra klaga på en själv och att de inte inser att man faktiskt KAN och VILL vara nöjd med sig själv,hur man än ser ut. Att det heller inte alltid är så lätt att göra nåt åt saken.
  Jag försöker snarare framhäva mina former,gömmer mig aldrig i stora kläder,gillar smink och allt sånt och vet precis vad jag passar och trivs i när det gäller kläder och annat ytligt..Inombords,mår jag bra,så varför inte visa det utåt på det sätt man själv vill.
  Hoppas också som du att alla som skriver här t ex,gör saker för sin egen skull. Ingen är perfekt och alla är ändå så fullt upptagna med sina egna utseenden så man ska bara ta hand om sig själv. Man är ju egentligen den viktigaste personen av alla. Så ska man säga till sig själv..

  • Verkligen helt rätt att du framhäver dina former!! Jag tror att dom som ger kommentarer själva har så pass dåligt självförtroende att dom inte vågar vara sig själva och kan då inte heller förstå att någon annan kan vara sig själv.
   Hoppas du fortsätter att stå på dig!

 4. Jag förstår din vånda för jag har folk i min närhet som är smala av naturen, men FÖR smala i samhällets ögon. De har liksom du försökt gå upp i vikt.
  Mitt ex fick rådet att dricka t.ex cambridge eller nutrilett till varje måltid för att få i sig extra kalorier (alltså inte som bantningstillskott).
  Men vem har råd att gå på pulver?
  Alla extremer sticker tydligen i folks ögon och man får inte vara sig själv utan glåpord och ilskna blickar blir till slut ens vardag.
  Jag håller med dig på den punkten att man önskar sig en värld utan fördomar, elaka kommentarer osv.
  Min viktminskning väljer jag för min egen skull då jag har börjat få ont i kroppen och önskar mig barn inom sinom tid.
  Lycka till med livet. Kram Katta..

 5. Jag är så himla glad och ledsen på samma gång över att läsa det du skriver. Ledsen för att folk säger dumma saker och att du precis som jag fått höra sådana där kränkande/nedsättande/förmanande/anklagande meningar. Glad för att du skriver om det, ett sjujävla bra inlägg måste jag säga! Jag är också väldigt glad för att du fått så många medhållande och fina kommentarer, verkligen kul att se att fler har lite vett. 😉

  ”Man blir påverkad av reklamen efter man förlorat stora delar av, eller hela, självförtroendet.”

  Så tror jag med, bra skrivet!

 6. Hej Eva! 🙂
  jag kämpar med att gå ner i vikt, igentligen har smala / tjocka samma ett gemensamt problem.
  folk kan helt enkelt inte stå ut med att man är under el över normal.
  jag tycker du är jättefin som du är, va nöjd med hur du är skapad ! 🙂

  massa kramar sofia

 7. Jag tycker du verkligen prickar ett viktigt ämne här, du slår rakt på alla ideal som finns överallt i samhället. Jag har en vikt och träningsblogg, men mitt huvudsyfte är inte att bli smal utan att nå ett läge i kropp och vikt som är bra för min hälsa. Precis vad du vill. Visst, att säga att det inte ens lite är en utseendefråga är i alla fall för mig att ljuga, men, min främsta drivkraft är ett liv som jag kan njuta av och att leva så länge som möjligt och må så bra jag kan under tiden. /Nelin

 8. Det kan vara precis lika kämpigt att gå upp i vikt, som det är att gå ner.

  Och vem är det som bestämmer vad man ska göra egentligen? Jag önskar att folk ska sluta jämföra sig med alla andra och inse att man faktiskt duger som man är. Vill man gå ner i vikt, ska det vara för att man SJÄLV vill det, likaså om man ska gå upp i vikt.

  Och att ens kommentera att någon är smal, är precis lika elakt att säga till någon att personen är tjock. Det är något man bara inte gör…

 9. Jag tycker så länge man själv mår bra och trivs med sig själv, okej att det kan vara en hälsorisk på båda hållen. Jag har kompisar som är både small och tjocka, och från vilket håll det än är, så är det jobbigt. ”åh äter du inget”, eller ”Du, kanske inte ska äta mer”. Det är insidan som räkns. Xoxo.

 10. Generellt sett är det för mycket hysteri kring vikt och fokus ligger på helt fel saker. Om ens vikt inte påverkar hälsan behöver man inte bry sig. Simple as that.

 11. Jag är också jätte smal, men älskar mat, godis och allt sånt. Får ofta höra att jag är väldigt smal och det tycker jag även själv. Men jag kan inte gå upp i vikt, det är omöjligt.

  Huvudsaken är ju att man själv ska vara nöjd med sig själv, men det är svårt när man hela tiden får höra hur smal man är..

 12. ÅÅÅÅÅÅH nu hittade jag dig igen….du försvann någonstans på vägen från min gamla dator till den nya:)

  Du har så rätt i det du skriver. Själv är jag ju i en speciell situation så jag ska inte uttala mig om hur jag mår med mig själv, kroppen och vikten just nu.

  Men jag kan ju iaf som ett litet inlägg tala om att jag också har 13 cm omkrets på mina handleder….men jag är inte smal i övrigt:) Nu kanske dom är tjockare iofs…men då är det bara pga vätska.

  Nä….nu svamlar jag….är ju jättetrött å borde ligga å sova….men skoj å hitta hit igen.

  Kramar

 13. Jag är också smal och har alltid varit missnöjd med det, men nu är jag nöjd med att vara smal, och folk får säja vad de vill.

  • Det är bra! Jag försöker själv få bättre självförtroende och vara nöjd med det jag har 🙂

 14. Bra skrivet! va dumt sagt av din skolsköterska, känner flera som kämpar me att gå upp i vikt, folk tror ju att det ska vara så enkelt. Överallt hör man om bantningskurer o sånt, men som du sa så läser man ju aldrig hur man ska gå upp i vikt..

  Ha det så bra!

 15. Det är alltid svårare att gå upp i vikt än ner. Vissa har superstark vilja men kan tyvärr inte gå upp ett hekto. Lika är det med att gå ner, några har lätt andra inte. Man ska tycka om sig själv och vårda den kroppen man har, jag vill gärna gå ner för att jag ska kunna orka med dagarna bättre. Det tycker jag är en bra anledning, jag skulle dock alldrig gå ner för att någon annan tycker det.

 16. Om du äter som du ska och inte mår dåligt finns det ju ingen anledning att äta mer. Om du är nöjd med dina bröst i den storkleken de är, varför ska du då käka p-piller?
  Fler borde skriva inlägg som du… det finns en baksida av allt och denna får man sällan se…
  Var nöjd med dig själv och bry dig inte om vad andra tycker, huvudsaken är att du mår bra och trivs!

 17. Ett riktigt bra inlägg, alla kommentarerna som du listade där uppe som folk sagt till dig, känner jag sååå väl igen.. Det gör ont att få höra att man ser sjuk ut osv.. Kämpa på nu med vikten, det gör jag!! Kram

 18. Jag är 173 lång, och mullig/rund/kurvig. Jag vet att jag duger som jag är och att det finns en hel del karlar som älskar min kropp, och mig, för som det är.
  Men ändå känner man ibland att man skulle vilja vara smalare och det beror säkerligen på media och hur ”allt uttrycker” att smalare är finare. Dumt! Insidan gör en vacker.
  Sedan tycker jag att alla som plastikopererar sig är bevis för att man inte får vara sig själv längre, jäkligt synd. Tänk om vi alla fick lov att vara som vi egentligen är..

 19. Det märkliga enligt min åsikt är hur vi blandar ihop viktnedgång och hälsosamt ätande, med hets och bantningstress.
  Många behöver gå ner i vikt, ingen snack om saken och därför behöver vi också veta hur vi ska lyckas med detta. Men på nått sätt så har vi lyckats assosiera en hälsosam vikt med att bli jättesmal, och därmed hyllar vi också det som kan bidra till en konstant undevikt/normalvikt oavsett vad. Så visst glömmer vi ofta att det är ett problem, och inte ett angenämt sådant, på vilket håll det än går. Det finns ju faktiskt två sidor av varje mynt.

 20. Håller med dig man ska känna själv vad man vill! förstår att det är lika jobbigt att höra å gud vad smäl du är som att höra men vad tjock du är, folk tror att det ger en rätt att säga till någon att den är för smal men att det är fel att säga till en person att denna är tjock men det sårar ju personen i sig lika mycket! Själv tillhör jag dom som vill gå ner lite i vikt dels för att jag vill kunna ha dom kläder och vill och del för att jag vet inte för att jag personligen gillar inte min kropp fullt ut, men på nåt sätt tycker jag lixom ändå om den, visst jag är överviktigt men jag vill lixom inte heller ligga på undervikt hellre lite övervikt i så fall 🙂 men det är upp till var och en hur dom vill se ut, och vissa kan bara inte gå upp i vikt eller gå ner i vikt tyvärr :/

 21. Eva. Jag blir så glad av att läsa din text! Själv är jag överviktig, och har nästan alltid varit det..Jag har alltid tittat på smala tjejer och nöstan blivit lite avundssjuk. Varför kan inte jag få se ut som henne? Eller varför händer det inte mig. En vanlig kommentar man har fått höra (den har du säkert oxå fått höra!!) Det är så orättvist, hon kan äta vad som helst utan att gå upp i vikt..
  Visst kan man bli avundssjuk, jag menar, det räcker ju att jag tittar på en godispåse så går jag upp i vikt…
  Kanske är det så att de ”smala” inte alltid vill vara smala.. Jättebra inlägg Eva! Det behövs fler inlägg som är som ditt!
  KRAM på dig!!!

 22. Hej!! Vill bara säga att jag känner igen mig…INTE att jag är lång och smal utan normal lång och har former hhit och dit. Men efter alla kommentarer tycker jag inte om MYCKET med mig själv. Förut älskade jag mig själv så mycket att alla andra blev överfulla av kärlek. Nu vill jag gå ner i vikt..för min skull och som belöning att sluta med godis osv..är ju mindre former. Då säger nästan ALLA att ”du ska inte gå ner mer du är så lång” är man liten och nätt…dvs inga former alls och jätte kort är det skit snyggt och attraherade för många killar. men är man lång och smal är man äcklig. Är så trött på allt jävla ideal! Skippa det och nu vill ajg bara älska mig själv igen innan det går för långt. men med alla kommentarer och allt som är sexistiskt överallt gör att man får fel uppfattning om hur man ska se ut. Jag har barn och har varannan vecka med hans pappa. när jag ahr sonen älskar jag mig själv..är så stolt vad min kropp har gett för underbart liv. men utan sonen finns inget hos mig jag gillar. Så jäkla tråkigt 🙁

 23. jag tycker inte att du ser så smal ut på bilden där du e 11 år. Menar apsolut inget negativt.Men jag tror att folk kanske ”klagar” på dig för att dom vill se ut som du..Jag vill väldigt gärna själv gå ner i vikt och bli smal men det går inte mer för mig hur jag än försöker för jag har mina muskler så de e väll bara och vänta på att dom ska försvina. Men så har man ju magen som värkligen inte går bort:( Nu har jag sagt mitt kRam Kram 😀 Tjej 14 år

 24. JAG tycker du har tur – som har lyckan att kunna äta det du vill utan att gå upp i vikt.
  De där människorna som säjer såna saker till dej är avundsjuka! men självklart har de ingen rätt att såra dej. Det är samma sak som att säja till en överviktig att han/hon är tjock – som om man inte visste det!!
  Jag kämpar med min vikt och har alltid gjort det. Avskyr min egen kropp tros att den tar mej dit jag vill och genomför ett hårt jobb åt mej. Jag tackar den genom att pina den…
  Grunden är tyvärr alla elaka kommentarer jag fått som barn och även nu som vuxen.
  Får man höra jämt, jämt, jämt att tjock är lika med ful så ser man sej själv så.
  Jag har tittat på dina foton på Bloggen och tycker att du ser heelt normal ut. varken anorektiskt eller nåt annat. Var stolt över dej och njut av att du är smal 🙂
  KRAM.

 25. hej Eva
  Vilken bra text. Hoppas du inte tog åt dig av min text ang. size zero. Den var mest riktad till sådana som inte läser min blogg. t ex viktoria beckham som inte går ut och visar sig offentligt bara för att hon inte har size zero när hon är gravid.
  jag älskar olikheten hos människor. stolta tjocka människor. smala som klär sig snyggt till sin storlek. mittemellan som blandar dessa olika stilar.
  kram nilla
  (verkligen bra skrivet)

 26. Bra skrivet! Men jag blir så fundersam när jag ser dej, du är ju smal som du säger, men när jag läser dina mått, jag är 177cm och väger 64 och sprang precis och mätte mina handleder- 14cm så blir jag fundersam. Vi har näsan samma mått du och jag men jag sitter just nu och kämpar över att gå ner i vikt, iaf 5kg. Då kan man ju undra vad man har för förvrängd bild av sig själv eftersom jag tycker du är smal men inte jag..

 27. Bra skrivet!
  Det är så lätt för folk att förstå varför någon vill gå ner i vikt (med de ideal vi har idag…) men det blir på en gång ofattbart att någon vill gå upp. Konstigt! Alla tycker ju faktiskt inte att det ultimata är att ha noll i underhudsfett.
  Själv är jag en av de som många gånger önskar att jag kunde äta hur jag ville och som vill gå ner några kilon, men jag skulle aldrig (om jag inte var uppriktigt orolig) klaga på någon annans utseende. Sånt är ju bara onödigt!
  Ha det bra!=)

 28. Du skriver så otroligt bra, man får grymt mycket inspiration av att läsa dina inlägg. En kommentar som jag också har fått precis som du är att mina bröst är små men helt ärligt, jag är sjukt nöjd med mina bröst, skulle fakitkst inte vilja ha storabröst. Gillar mina myggbet 😛

 29. Till Starofusa:
  Lycka kommer inte med hur smal man är. Titta på vad hon får höra för att hon är smal…!!

  Jag är 1.70 cm och väger 65 kilo, för mycket enligt de flesta, tragiskt nog. Tom BMI anser mig på gränsen till övervikt.

  Det är där skillnaden mellan fett och muskler kommer in… men det räknas tydligen inte riktigt… iaf inte enligt BMI.

  Människor kan vara smala, människor kan vara tjocka, och de kan vara exakt lika lyckliga för det…

  Det tragiska är när lycka styrs av ett ideal..

 30. Är det okej om jag tar inspiration av det här inlägget till min blogg? Har alltid haft samma problem och tycker det är ett viktigt problem som många inte förstår.

 31. bra skrivet och tack för att det finns fler som säger ifrån. jag är 173 lång och väger ca 55 kilo. jag får komentarer nästan dagligen och folk säger åt mig att jag måste börja äta. JAG ÄTER! jag äter minst 3 gånger om dan och jag äter ofta pizza och mcdonalds, jag trycker i mig chips och godis och jag har nästan alltis grädde i maten. jag kan inte gå upp i vikt det bara är så. snälla sluta ge oss smala dåligt självförtroende!

 32. Duktigt skrivet Eva!
  Jag har för visso inte fått några kommentarer men trivdes inte med mej själv riktigt. Jag ville gå upp i vikt och lägga på mej. Vägde 63kg i februari och är 178cm lång. Enligt skolsköterskan på under gymnasietiden så var jag ett A-bar, vägde som ja skulle för min längd. Men som sagt, tog tag i det hela och började gyma och trycka i mej en massa mat. och nu, vips, ca 8 månader senare väger jag ca 72kg. Mycket stolt men satsar på 75kg.

  Och för övrigt, vill du gå upp i vikt, käka innan du ska lägga dej, ät mycket kolhydrater, pasta, potatis och så vidare. Ta ett litet mellanmål var 3e timma. Helt enkelt, gör raka motsattsen som dom som vill gå ner i vikt. Och med det menar ja inte 87% McDonalds!

  Finns bilder på Facebook där man kan se min viktökning, från innan ja tränade fram tills nu. http://www.facebook.com/profile.php?id=680127100

 33. Bra skrivet inlägg! Det är klart, det måste vara jobbigt att inte kunna gå upp i vikt heller! Som du säger så fokuseras det mest på det mitsatta problemet, och det verkar vara okej att hacka på de ”för smala”, men inte de ”för tjocka”. Hoppas du kan börja tycka om dig själv igen – det borde alla få ha rätt att göra!

 34. Har också funderat över det.. är också en som folk gärna påpekar att ja gär för mager.. mina handleder påpekar de med.. ha rmed smala handleder.. mina är smalare än min dotters och hon är smalare än mig. Men jag undrar vad de är som gör att de är såå ok att tala om att någon är för smal men inte om någon är tjock. Precis som om man skulle bli glad av de: Du är för mager.. fy va mager du är..äter du inget.
  Jag är 164 och väger 56.. också normalviktig men ser mager ut. kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *