Annons:
 
 

Per Albin Torp.

I början av 1930-talet, genomfördes ett antal sociala reformer i vårt land.  Bland mycket annat hade stat och kommun därför idéer om att skogsarbetare och andra egendomslösa skulle få möjlighet till bättre boende samt att kunna dryga ut sina små inkomster genom jordbruk på egen mark. Den statliga arbetarsmåbrukslånefonden inrättades 1933. (Året innan hade Per Albin Hansson tillträtt som statsminister. Därav namnet på dessa byggnader.)
Enligt det nya lånesystemet tilldelades kommuner, främst i Norrland, en viss summa pengar för att efter ansökan bevilja lån till intresserade personer. Lånet var på omkring 5000:-. Detta räckte till tomt, bostadshus och ladugård.  I Västerbotten byggdes flest  PerAlbin-torp.

 Det är lite sorgligt när man ser ett torp som bara står och förfaller,så som detta fönsterlösa hus,där naturen håller på att ta över.

Detta hus har inte bebotts den senaste tiden,och förhoppningsvis finns någon som tar över och ser till att huset får en framtid.

Men det finns även många av de små torpen som vårdas ömt av sina brukare,varav detta är ett fint exempel.Heder till dessa som vårdar detta kulturarv.10 Kommentarer

10 Responses to Per Albin Torp.

Hej Sökte på nätet information om P.A.torpet
och hamnade här,hos dig Då jag själv hyr ett sånt torp sen två år tillbaka,är jag ivrig att hitta allt jag kommer över OM torpets upprinnelse,för att skriva om i min blogg..Så det var ju trevligt att hamna här.Vänliga hälsningar /livstråden

Skrivet av Inger 2011-06-27 vid 11:55 Svara

Åh! Jag som ju är från västerbotten känner så väl igen den där typen av torp. Inte visste jag att det var Per-Albin-torp och historien kring detta. Tänk vad man får lära sig mycket hos dig!
Tack, tack 🙂

Skrivet av Ama de casa 2010-07-24 vid 10:06 Svara

    Ja det byggdes många av den hustypen,,rum och kök nere och 2 små rum uppe,,ofta var det källare under halva huset..Haé Kram.

    Skrivet av Hebbe 2010-07-24 vid 12:00

Ja, det är mycket tråkigt när det får förfalla men desto roligare när man ser motsatsen! Kramiz

Skrivet av Fenixmona 2010-07-24 vid 05:13 Svara

Det är tråkigt när hus bara får stå och förfalla,någon måste väl ändå äga dom.Att skylla på olika saker för att slippa bada *ler*.Skojar med dej! Kram!

Skrivet av *Yvonne 2010-07-23 vid 10:12 Svara

Vad är det för hus som du har under Per Albin artikeln

Roine

Skrivet av Roine Lind 2010-07-23 vid 09:39 Svara

Mina föräldrar köpte ett så kallat soldattorp utanför Skövde i en by som heter Lerdala.

Det ser nästan ut som de torpen du visade här. Men detta låg inte på den ursprungliga platsen, utan hade blivit ditflyttat.

Jag har tyvärr inte varit där på många år nu, för det är sålt till min brorson, som skulle använda det till uthyrning. Men kanske vi kommer dit nån gång ändå. Jag har upplevt många härliga år där.

Svar: Du kan väl inte störa dem på det där viset ändå? ;-D

Kram/Gilla

Skrivet av Gilla 2010-07-23 vid 09:33 Svara

Hade tänkt åkt till Furuvik någon dag över dagen, Har du något förslag. Kram

Skrivet av Siita 2010-07-23 vid 09:26 Svara

Intressant det där också.

Skrivet av Pege 2010-07-23 vid 07:59 Svara

Ja vi pratade om det gubben o jag en dag när vi var ute o åkte. Vad sorgligt att dom står o förfaller. Många här ikring oxå. Kram

Skrivet av Siita 2010-07-23 vid 07:10 Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annonser:
iphone 6
 
 
 
 
css.php
Hoppa till verktygsfältet