Annons:
 
 

Knivskurna hästar – när åker någon fast?

Det finns ingenting som gör mig så upprörd som när människor skadar djur för sitt höga nöjes skull. Ingen har väl missat det uppmärksammade fallet med kaninerna? Där den ena brändes till döds efter att några män (kallar dem egentligen ogärna för ”män”, kanske ”monster” vore en bättre benämning?) hällt bensin på den och tänt på, och den andra stampades ihjäl mot ett betonggolv. Folk var så obeskrivligt upprörda över det här, just på grund av att man helt iskallt och medvetet plågade två djur till döds, bara för att man tyckte att det var kul. Rättegången var välbesökt och tack och lov dömdes också gärningsmännen för djurplågeri. Straffen behöver vi ju inte gå in på, de är ju pinsamt korta som vid alla brott mot djur, men det blev i alla fall fängelse för flera av dem – vilket i sig är en seger. I Sverige kan man alltså få fängelse om man bränner djur levande för att man tycker att det är kul. Det känns bra att veta.

Men något annat som händer varje år och som är lika grymt och vansinnigt, men som tyvärr inte uppmärksammas lika mycket, är när hästar blir knivskurna i hagen. Av någon anledning finner alltså en grupp människor nöje i att skära hästar med vassa föremål, ofta mitt på blanka dagen i hagen, men det finns också dem som smyger sig in i stallet och skär hästarna i boxen på natten. Diverse kroppsdelar kan bli skurna, men man har en särskild förkärlek för att skära hästarna i könsorganen, och då särskilt ston. Jag kan inte ens formulera en lämplig frågeställning kring hur dessa odjur egentligen funkar i skallen?? Vilka är dem? Har de normala liv och familj som alla andra, och stannar till vid vägkanten och skär en häst på vägen till jobbet – eller vilka är de? Och varför är det aldrig någon som har sett något? Jag känner inte till ett enda fall där förövaren har åkt fast (Men jag hoppas verkligen att jag har fel! Skriv gärna en kommentar till detta inlägg om ni vet något sådant fall).   

Varje år inträffar sånt här, på olika platser i landet. Både små och stora hästar, och oftare ston än vallacker, skärs på olika sätt – men ofta under svansen. Det finns också exempel på hästar som knivskurits så svårt att de varit tvungna att avlivas, eller som själva förblött och hittats döda i hagen. I slutet på april i år blev ett högdräktigt sto i Uppland svårt knivskuret i hagen. Observera att hon alltså var högdräktig och snart skall gå igenom en förlossning, och att gärningsmannen (männen?) trots det skar bort delar av hennes könsorgan! Det värker i hjärtat på mig när jag tänker på det fruktansvärda övergrepp hon har blivit utsatt för, och kan inte låta bli att återigen fundera över vilka det är som gör sånt här? Jag är ingen kriminalpsykolog precis, men det kan ju inte vara en slump att just könsorganen är så utsatta på hästarna? Om man vill skada en häst så är det ju betydligt enklare att ta en järnrör och slå av ett ben, men det verkar vara just skärandet och stickandet som är tjusningen i det här fallet. Och att det är just könsorganen måste ju tyda på att det har sexuella förtecken, eller? För om man vill skära en häst i största allmänhet så är det ju betydligt lättare att skära den i buken eller halsen. Syftet verkar alltså inte vara att döda, utan att skada, såra, plåga…

För några år sedan hade mitt sto ett långt skärsår på baksidan av låret, och ett tvärgående tunt snitt vid vulvan en dag när jag hämtade in henne från hagen. Jag blev livrädd! Då stod vi på ett offentligt stall och jag frågade alla om någon hade sett något, men nej… Jag gick runt hagen (som var ganska liten) minutiöst noggrannt och undersökte staketet i jakt på något som hon kunde ha skadat sig på, men nej… Jag vet fortfarande inte vad som hände den där dagen, men jag tackar min lyckliga stjärna för att inget mer allvarligt inträffade. Skärsåret var långt, men ytligt så jag kunde sköta om det själv. Jag vet inte vad jag skulle ta mig till om min älskling skulle bli utsatt för något lika hemskt som det där dräktiga stoet här i Uppland. Hur kan man skydda sig? Man kan ju inte ha hästarna inomhus! Kanske är det dags att börja fundera på hur man skall kunna hindra obehöriga från att överhuvudtaget ta sig in i hagarna? Kraftig ström med täta trådar och en grind med lås på kanske kan funka? Men skall vi inte kunna ha våra ston på bete längre utan att behöva hägna in dem som om det vore Tyrannosaurus rex vi hade i hagen? Eller är det kanske de riktiga tyrannosaurusarna vi försöker hålla ute?   

8 Kommentarer

8 Responses to Knivskurna hästar – när åker någon fast?

Lars Ohlsson aka PostaLasse i Hässleholm är en särledes störd individ, han åker runt med sin motorcykel och knivskär hästar i deras könsorgan – för att sen hänga ut andra personer på nätet och skylla sina bestialaiska nidingsdåd på andra!
Dessutom är han rovdjurshatare, har tjuvjagat varg, skjuter rävar, lägger ut glykolindränkt kött i skogen för att ta livet av rävar och lodjur, använder ett rävskinn som dörrmatta osv. Han går med Nazisterna på gator och torg och skriker ut sitt hat mot homopersoner, furries, hippies, veganer och alla möjliga grupper som Lasse hatar!

Det vore en välgärning att ge Lasse en käre bly och sen flå honom och göra en matta av honom som rävarna kunde ha i sin lya och skära Lasses flådda kropp i bitar och ge honom som mat å rävarna, vargarna och lodjuren!

Skål för rättvisa!

Skrivet av Anonymous 2012-07-15 vid 12:49 Svara

Jag vill uppmana alla djurvänner, furries och djurrättsaktivister att skaffa skjutvapen för att skydda sig och sina djur mot djurplågare!

Jag jobbar själv på en gård med hästar, hundar och katter och jag har två underbara katter i min familj som heter Gustav och Tussi! Jag är medlem i Svenska Rovdjursföreningen, Förbundet Djurensrätt och Världsnaturfonden. Samt är väldigt aktiv i subkulturen Furry Fandom – en subkultur för dem som identifierar sig med djur!

Kontakta gärna mig på mejl: smirre.fox@telia.com
(min mejl är dock tillfälligt ur funktion men ska bli fixad på måndag.)

Skrivet av Smirre 2011-01-11 vid 08:35 Svara

  Ja, visst kan undra hur man skall gå till väga för att vara på den säkra sidan… Även om skulle ha ett skjutvapen så är det ju dock en förutsättning att man är där och SER förövaren. Tyvärr är det mycket ovanligt att de blir upptäckta. (Och så måste man förstås ha licens för vapen som man har hemma!) // mvh Lollo

  Skrivet av Lollo 2011-01-12 vid 10:11

nu har mitt sto blivit offer . jag skulle ta ut pandora i hagen och då märkte jag att hon var mer stressad än varnligt . jag kontrolerade att hon inte hadde något sår sän blev jag chockad . någon hadde skurit henne vid korset mamma och pappa bara sprang ut och dom sa vi kaske inte ska känna oss så säkra på landet som vi trodde .

Skrivet av kim berg 2010-11-24 vid 11:48 Svara

  Usch vad tråkigt!! Hur gick det med henne? Ibland kan det vara svårt att avgöra om det verkligen är någon som har skurit hästen eller om den har åsamkat sig skadan själv. Mitt sto hade troligen gjort illa sig på egen hand, men det är ju väldigt svårt att avgöra… :/ Lycka till! // kram från Lollo

  Skrivet av Lollo 2010-11-25 vid 09:14

Detta är bara helt sjukt hur människor beter sig mot djur! Jag har själv en vän som upptäckte en morgon när hon var ute och kollade till sina hästar att två av hennes ston var uppskurna ”där bak”. Ett av dem var så illa däran att hon aldrig kunde få föl igen, och den andra hade lindriga ”sår”. Jag lånade en vallack av ägaren till dessa hästar och jag märkte när jag ryktade honom att han hade en bula på ena senan på frambenet. Tydligen hade dom som skurit upp stona ”passat” på att dra in en kniv rätt in i benet på honom.. Som TUR var gick ingenting av, men han var ändå tvungen att gå på rehabilitering i ca ett halvår för att bli helt återställd. Jag hade denna häst i över ett år och varje dag när jag såg den där bulan förundrades jag över hur någon kan ha gjort så mot honom. Världens snällaste häst som inte skulle göra en fluga förnäm…

(Ingen gärningsman hittades…)

MVH Malin

Skrivet av malinvz 2010-10-19 vid 10:01 Svara

Det är ju bra om man har en hund som Din, som dyker fram ur skuggorna nattetid, som en projektil, laddad att eliminera allt avvikande i hagen!!! Lycka till att klara sig undan med sin kniv då…

Skrivet av Moder natur 2010-05-24 vid 05:41 Svara

  God poäng! Alla hästägare borde skaffa sig en boskapsvaktande hund 🙂 (Även om min är en vallare och inte en vaktare så kan han nog fylla sin funktion ändå, haha!) // Lollo

  Skrivet av Lollo 2010-05-25 vid 09:28

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annonser:
laga iPhone 6
 
 
 
 
css.php