Annons:
 
 

Haj i svenska vatten!

Visst finns det!

Förra året slogs det svenska rekordet av Håkäring när Patrik Sandström fick upp en på hela 66,05 kg. Den fångades utanför Göteborg med makrill som bete på 80 meters djup. Det gamla rekordet låg på 46 kg.

                            Den drygt 2 m långa håkäringen som fångades i Kattegatt maj 2008.

Håkäring tillhör familjen Pigghaj och kallas även ishaj eller grönlandshaj. Det latinska släktnamnet Somniosus betyder den sömnige och det kan ha ett samband med att hajen är känd för passivitet vid fångst.

Men det svenska rekordet ligger låååångt efter världsrekordet. Den 18 Oktober 1987 var Terje Nordtvedt ute i Trondheimsfjorden och fiskade på 300 m djup när han fick hugget med stort H. Fisken var tydligen ovanligt livlig, gjorde många rusningar och Terje var då riktigt nära att ge upp. Men efter en och en halv timme kunde han blicka ut över den 775 kg(!) tunga och 4,25 m långa hajen som till slut gett upp.

                            Terje Nordtvedt och hans världsrekordfisk,  Håkäring 775 kg.

Det är oklart hur gammal och hur stor en Håkäring egentligen kan bli men en del källor pratar om hajar på 7-8 m och andra om en fångad i Skottland som vägde straxt över 1 ton.. Det är osäkra uppgifter men vad som är säkert är att Terje fångade den där besten med ett spö som ser ut som en liten sticka i jämförelse. Hur bar sig han sig åt??

Lämna kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annonser:
Laga iPhone skärm
 
 
 
 
css.php
Hoppa till verktygsfältet