Annons:
 
 

Peter frågar.. Jag svarar..

Peter

Nåt du borde bli bättre på, särskilt när du har en allmän blogg är att kunna stava rätt åtminstone!

Var längesen jag såg så mycket stavfel för att vara i din ålder! Borde gå före utseende som ja när du menar jag?

änkelt stavas enkelt, vel = väl, dömma = döma, de = det, ucs = usch, andledning = anledning, änkla = enkla var bara ett få jag hittade snabbt

Bara utseende som går före i livet? man undrar.

—————————————————————————————

Hej Älskade Peter..

Ska försöka svara så bra jag kan på din fråga.. Utseendet mitt går givet vis före livet och ag skiter blanka fan i allt annat runt om!.. Hehe nej då.

Jag har faktiskt något så fint som dyslexsi.. Kungen har det och även jag.. Så som många andra här i landet har..

Fakta om Dyslexi:

Dyslexi eller specifika läs- och skrivsvårigheter är ett varaktigt funktionshinder som innebär svårigheter med att läsa och skriva. Funktionshindret beror på en störning i vissa språkliga funktioner som hindrar automatisering av ordavkodningen.

Dyslexi är inte relaterad till intelligensnivå. Dyslexi omfattar vidare inte läshinder som orsakas av synproblem eller av brister i undervisning, sociala förhållanden, motivation eller intelligens.

När undervisning i att läsa och skriva blev mer utbrett på 1800-talet uppmärksammades en störning som bara gick ut över läsning och skrivning. Man trodde då att problemet hängde ihop med förmågan att bearbeta synintryck och kallade det för ordblindhet. Vad dyslexi egentligen beror på är fortfarande omdiskuterat. Idag är forskarna dock relativt eniga om att dyslexi är en störning i vissa språkliga funktioner, framför allt bearbetning av språkljud, som hindrar att ordavkodningen kan automatiseras.

Några problem som ofta uppvisas i samband med dyslexi är diffusa föreställningar om ords ljudstruktur, oklar artikulation, brister i verbalt korttidsminne och långsam åtkomst till ordförrådet.
Ibland förekommer dyskalkyli, specifika räknesvårigheter, tillsammans med dyslexi.

Gränsdragningen mellan normal läsförmåga och läsproblem är ungefär lika godtycklig som gränsen mellan normalvikt och övervikt. Den är till stor del beroende av de krav som samhället ställer på individers läsförmåga. En vanlig uppskattning är att 4-8 procent av befolkningen har så stora svårigheter att läsa och skriva att de kan få en dyslexidiagnos. Fler män än kvinnor har specifika läs- och skrivsvårigheter.

————————————————————————————

Hoppas du har är nöjd över ditt svar på din fråga. Kan även meddela dig här att du ej behöver gå igenom åvanståeende text för att kolla stavfel. Jag har nämligen kopierat den från: http://sv.wikipedia.org/wiki/Dyslexi

För att läsa mer om Dyslexi kan du även gå in på:

http://www.dyslexi.info/

På denna sajt hittar du information om hjälpmedel för dyslektiker, information om talböcker, tips för föräldrar, elever, lärare, rättigheter och skyldigheter för dyslektiker och mycket mera. Ordet dyslexi kommer från engelskans dyslexia. Det engelska ordet kommer från grekiskans dys som betyder svårt och lexia som i sin tur betyder att man har svårt med ord och bokstäver. Man kan vara mycket begåvad men ändå stava och läsa dåligt. Antalet personer som har dyslexi är lite svårt att beräkna eftersom det är svårt att veta var man ska dra gränsen men ca 6% av befolkningen har tydlig dyslexi och ytterligare ca 4% visar vissa tecken på dyslexi.

6 Kommentarer

6 Responses to Peter frågar.. Jag svarar..

Håller med varför alltid påpeka stavfel, vill man inte läsa det du skriver så behöver man ju inte läsa din blogg, ganska enkelt val tycker jag. Jag bryr mig ej om stavfel eller nått fel på nån annan utan tycker man skall respektera alla lika dant men det är min åsikt…

Gillar Carro´s kommentar den var klockren hehe
Sköt om dig vännen tycker som du redan vet att du är enormt stark som går ut och berättar allt detta om dig för att hjälpa andra, men det är ju därför blandannat du är så enormt underbar och godhjärtat som få.

ha en underbar nattsömn och dröm söta drömmar.

Kramar från Mats

Skrivet av Mats 2009-10-01 vid 12:25 Svara

Om folk nu ska vara så jävla rediga och tala om för andra hur saker och ting görs rätt, kan man väl gå tillbaka i bloggen och kolla där du skrivit flera gånger att du lider av dyselexi.

Men nej då, han ville nog bara vara lite jävla redig för någon va elak mot honom på jobbet idag eller för att hans flickvän inte släppt till på 6 månader……..

peter! get a life!

Skrivet av frisscarro 2009-09-29 vid 10:03 Svara

    Hahaha Carro du e ju heeeelt underbar! Hahahaha

    Skrivet av Pernilla 2009-09-30 vid 12:29

Pernilla,
Låt inte stavningen stå i vägen för att blogga. När jag anställde Dig på restaurangen – så gav jag blanka f-n i hur Du stavar antrikå – Du är så otroligt mycket mer än det, med en förmåga att nå fram och beröra. Jag följer Din blogg. Stor kram till Dig.

Skrivet av Maria 2009-09-29 vid 08:31 Svara

    Din kommentar dök in i mitt hjärta… Tack Maria.. Ger dig en minst lika stor kram tillbaka.

    Skrivet av Pernilla 2009-09-29 vid 10:29

Gillar din attityd! Bra tjejen:)

Skrivet av Mamma 2009-09-29 vid 08:16 Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annonser:
Reparera iPhone i Stockholm
 
 
 
 
css.php
Hoppa till verktygsfältet