Annons:
 
 

Norrmän ett naturfolk?

Pratade med en kompis här om dan, vi diskuterade Norge. Han hyllade Norge för sin ekonomipolitik (oljefonderna) samt i största allmänhet deras sätt att vara och agera, gå på tur etc.

Men ärligt talat, vad har Norge bidragit med när det gäller inovationer, ekonomiska eller för den delen industriella mallar? Knappt någonting alls.

Norge har olja, naturtillgång. Dom har fisk, naturtillgång. Sen då? Vari ligger den fantastiska ekonomiska inovationen? Vad var Norge innan oljan? Jo, en naturnation utan olja och därmed utan pengar.

Jag känner många som jobbat i Norge och inte en ända har något gott och säga om vårat grannfolk när det gäller ledarskap och arbetsförmåga dock som sociala varelser uppvisar dom högre kompetens än vad vi svenskar gör. Faktum är att dom tenderar att ha samma mentalitet som dom man kan finna på en del andra breddgrader, dvs dålig arbetsmoral, kaotiskt ledarskap men rätt balla och ta det lugnt med. Det är inte för inte dom gärna tar in folk från mera struktureade länder som ex Sverige även om också Sverige börjar uppvisa vissa tendenser i den riktningen.

Är det någon som kan säga några patent som Norge har berikat världen med? Det finns givetvis men dom är inte många! Är det någon som sett en Norrman äta varm mat på ett bygge? Dom finns givetvis men dom flesta äter bara mackor!

Nä, hade Norrmännen inte oljan då skulle dom springa runt på sluttningarna i lussekofta och toppluva som det naturfolk dom är!

Lämna kommentar

På jobbet!

Vilken utsikt! 50 meter upp i luften, klar blå himmel. Tänker på min lilla flicka, hur ska allt gå? Skillsmässa, nya människor,nya rum både själsligt och fysiskt. 5 år och redan så ”gammal”, mitt hjärta gråter av ovishet, om man ändå kunde ”försäkra sig” för hennes framtid.

Stirrar intensivt mot träd kronorna, det blir nästan dalinistiskt när färger, grenar och ljus ändrar skepnad från träd via ansikten tll minnen. Minnen från bardom, ungdom till förståelse för mina egna föräldrars oro över sina barn, över mig!

Min älskade lilla flicka, jag älskar dig mer än allt i hela universum./ Din Pappa

Lämna kommentar

Rasism/Diskreminering

När jag var liten så hade min morfar och mormor kycklinguppfödningar där jag ofta tillbringade tid med att leka med kycklingarna. I alla nya ”kullar” av kycklingar så fanns det också några få svarta. Dom stackars kycklingarna var från början dömda att mobbas/hackas ihjäl av dom övriga vita kycklingarna tillsynes helt utan orsak så när som på färgen.

Vi bodde i ett litet samhälle med ca 1000 pers som i sin tur var grannar med ett annat samhälle med ca 700 själar. Dom i grannbyn var idioter, inavel och allmänt pantade. Krig pågick ständigt mellan byarna. Var det inte slagsmål om tjejer så var det om färgen tröjor etc, etc. Grannbyn hade givetvis samma tankar om oss men när det kom invånare från närmsta stad då blev allt förändrat!

Vi blev bröder och vi tillsammans skulle visa dom där jävla statsbögarna var skåpet skulle stå! Allt gammalt groll var borta.

När så 08:orna dök upp, ja vad hände?

Byar, småstäder ja allsköns före detta bittra fiender blev enade mot dom där förbannade Stockholmarna.

Det verkar som om det bor en liten kyckling i oss alla. Vi vill alla framhäva vår egen förträflighet, vår egen skönhet och begåvning samtidigt som vi nervärderar omgivningens. För visst är det så, men i våran upplysta, kulturella och pedagogiskt förstående värld erkäns sådant inte för där är vi alla änglar och det är förmodligen grannen som är rasist eller allmänt störig inte jag!. Och sant är att sådant tankemönster/handlande inte passar in i en civilisation som vill nå utanför dom fundamentala grunvalar som präglar/har präglat våran utveckling fram tills i dag. Men likt förbannat så finns det varje dag överallt i mer eller mindre tappning och vi är alla delaktiga i det fast på olika sätt.

Den egenskap som kycklingarna uppvisade är en av flera viktiga, om än grymma, egenskaper som har krävts och krävs för arters överlevnad, i alla fall till en viss punkt i tillvaron.

Jag tror att ända gången vi alla på jorden skulle känna brödraskap/tillgivenhet till varandra, oavsett hudfärg/kultur etc är om vi skulle bli invaderade av utomjordingar för då, då skulle allt gammalt groll vara som bort blåst!

PS: Vad hände om man samlade ihop dom stackars små svarta kycklingarna och satte den en vit? Gissa det den som kan!

Fleymont/

         

Lämna kommentar
Annonser:
Reparera iPad
 
 
 
 
css.php
Hoppa till verktygsfältet