Annons:
 
 

Spräng skolan

”jag fick också gå på extragympa för att jag inte kunde göra kullerbyttor! det var till & med så pass viktigt att jag fick gå till gympan under en av mattelektionerna under halva 6:an. lite fundersam kring vad mina lärare prioriterade…”

– Hanna

13 Kommentarer

13 Responses to Spräng skolan

När jag började ettan, eller kanske var det till och med sex-årsverksamheten, hade jag aldrig lekt/spelat med bollar. Kanske för att jag var tjej och gick på ett mycket könsrollsuppdelat dagis, eller kanske för att jag inte gillade det, jag vet faktiskt inte. I alla fall var jag nyfiken på att testa, men möttes va följande uttalande efter den FÖRSTA gymnastiklektionen I FÖRSTA KLASS;
”Mathilda, du har allt ingen vidare bollkänsla, du får nog vara med på extragympan”. Japp. Någon som tror att jag någonsin såg mig själv som en person med bollkänsla? Har jag någonsin utövat en bollsport efter det? Nepp.

Och den här kvinnliga gymnastikläraren är kvar. Åtta år senare.

Skrivet av Mathilda 2010-04-25 vid 11:52 Svara

Men vad är detta med alla kullerbyttor. Jag har aldrig hört att det skulle vara tvång eller att man måste gå extralektioner. I min skola fick de som inte kunde göra kullerbyttor hjälp att öva under lektionstid, gick det inte så gick det inte.

Skrivet av force 2010-04-23 vid 09:15 Svara

Jag tänker att det kan ha att göra med motorisk utveckling? Och att man därför kollar upp och följer upp extra om det inte fungerar.

Skrivet av Lotta 2010-04-23 vid 03:58 Svara

Jaha, det var visst inte bara jag som hade en galen jumppalärare…Jag kunde faktiskt hjälpligt slå kullerbyttor 😉 även om jag alltid fick kritik för att de var ”sneda”, alltså jag rullade på axeln istället för nacken (vadå, det är ju skitläskigt att lägga all tyngd på nacken!) men min kompis däremot… Hon blev inför hela gruppen tvingad att först stå på händer och sen rulla ner i en kullerbytta (bara för att hon först vägrade) och läraren skulle då hålla i henne. Det gjorde hon inte. Kompisen ramlade ihop med nacken böjd på något konstigt sätt och hade ont i en vecka. Hon var jättesugen på att göra om samma manöver nästa vecka…

Själv skulle jag minsann lära mig att göra baklängeskullerbytta över stång! Problemet var att jag klarade inte av att slänga upp benen tillräckligt högt och var sen för svag i armarna för att trycka upp mig. Naziläraren löste detta genom att hålla i mina ben och trycka dem över stången med våld, vilket gjorde att all vikt vilade på mina höftben. Jag skrek rakt ut och hade stora blåmärken efteråt. Hon tyckte ”sedär, det var väl inte så farligt”.

Eftersom jag redan hamnat på ”privat samtal” med henne för att hon var oroad över min ”attityd” vågade jag inte säga åt kärringen exakt vad jag tyckte, fast jag annars är rätt frispråkig. Fast jag är rätt nöjd med att jag vågade stå emot de flesta av hennes galenskaper, till skillnad från många andra som alltid var hennes hackkycklingar.

Skrivet av Charlotta 2010-04-23 vid 01:55 Svara

Haha, vettigt att prioritera kullerbyttor framför matematik.

Skrivet av fanny 2010-04-23 vid 10:14 Svara

Det där fick mig att tänka på min lillebror som för något år sedan när han gick i 4:an eller 5:an skulle varit tvungen att ta extra simlektioner bara för att han inte kunde simma ”tillräckligt bra” enligt idrottsläraren. Detta skulle betytt att han skulle ha missat matematik och svenska två gånger i veckan (något som han har problem med och redan ligger efter i). Pappa och hans fru sa ifrån då och menade på att det väl ändå är viktigare att han klarar sig i kärnämnena än att han kan simma en viss distans. De bråkade en hel del med den där idrottsläraren men till slut fick de nog rätt.
För visst, det är väl klart att man ska kunna simma och det är jättebra att skolan lär ut det, men Felix kunde ju simma så pass bra att han klarat sig vid en situation där det behövs så det var ju bara en jävla principsak från lärarens sida (eller vad det nu var).

Skrivet av Sandra 2010-04-23 vid 09:44 Svara

haha seriöst?!

Skrivet av Nathalie 2010-04-23 vid 08:49 Svara

tänkte bara kolla om du sett kroppsbildsbloggen?
Kroppsbild.wordpress.com
Känns som en sån grej du skulle gilla?

Skrivet av becca 2010-04-23 vid 08:14 Svara

Men Hanna, det förstår du väl, skolan har ju fem kärnämnen. Svenska, Matematik, Engelska, Inte tycka om fisk ( skolbespisningen ) och inte gilla att röra på sig ( gymnastiken ). Det är viktigt att dom små barnen lär sig fysisk inaktivitet vid tidig ålder så dom växer upp till riktiga soffpotatisar. Kullerbyttor är ett bra pedagogiskt hjälpmedel till detta.
Vår lärare körde med underliga bollspel med obegripbara regler där dom som verkligen behövde röra på sig garanterat aldrig fick tag i bollen och tröttnade så fort som möjligt.
Glöm inte att datera upp dina kullerbyttor varje sommar. Vid flera badplatser runt Stockholm kan man ta Kullerbyttmärket om man rullar 200 meter.
( Ett försök till ironi, klocken ett på natten blir det inte bättre än så här )

Skrivet av kajsalisa 2010-04-23 vid 01:02 Svara
  Hahaha, klockrent, Kajsa! Klockrent! Jag skrattade så himla mycket. KRAM!
  Skrivet av Hanna Fridén 2010-04-23 vid 02:37

Men. Alltså. Det här är ju helt sjukt?

Skrivet av Snellman 2010-04-23 vid 12:31 Svara

hallå hanna!
jag snackar med en kille som går i åttan en hel del på msn, och misstänker lite att han har aspergers eller något sådant. är inte så insatt.

grejen är i alla fall att han har fått en stor del av sin klass, och egentligen av hela skolan, emot sig i och med att han har en del sociala problem. bland annat för att han har noll respekt för lärare, samtidigt som han har väldigt höga betyg som han gärna skryter högt
om, vilket retar hans klasskompisar. han vill diskutera allt hela tiden, väldigt högljutt, och kan aldrig erkänna att han har fel. och det leder till en hel del konflikter!

som det är nu så försöker jag lite diskret påpeka hur han skulle kunna göra istället, men han blir bara arg och sårad, och kan överhuvudtaget inte se vad han gör för fel. så jag funderar på om det kanske är så att han har aspergers eller något sådant, och om en diagnos kanske skulle hjälpa honom.

(jag har läst på lite om sjukdomen och mycket tycks stämma in på honom)

Skrivet av pernilla 2010-04-22 vid 11:20 Svara
  Jo, det är ju så att ingen gillar att bli sjukdomsstämplad, är jag rädd. Det där kan vara Asperger, men också en överdriven kompensation för att han är blyg, exempelvis. Men du känner honom bättre än jag. I vilket fall så tycker jag att du, om du vill öppna upp möjligheten för honom, inte ska framföra det som att han har ett problem. Kanske kan du istället börja prata om vissa personer inom historien och nu, idag, som har Asperger eller misstänks ha det som anses väldigt intelligenta. Einstein är ju ett exempel, men såhär i efterhand har det ju inte gått att bevisa. Han skulle förmodligen ha lättare att ta till sig möjligheten om han hörde om andra personer som han beundrar som har det. På så vis kan du öppna upp hans intresse för att läsa på om Asperger, och alltså även så att han får chansen att känna igen sig i de problematiska delarna med. Nämn gärna att Aspergare är överrrepresenterade i Mensa.
  Skrivet av Hanna Fridén 2010-04-23 vid 01:54

Jag fick gå på extrasim på en utav no-lektionerna i 5an. Inte för att jag inte kunde simma utan för att jag inte vågade dyka från trampolinen..

Skrivet av T 2010-04-22 vid 08:36 Svara
  Liksom, vad tror de? Att du, om du befann dig på en båt som brann och skulle döda dig, inte skulle våga hoppa för att du vägrade trampolinen? GAAAH! Och hur trolig är ens den situationen? Fan vad jag blir sur, så elaka får de inte vara!
  Skrivet av Hanna Fridén 2010-04-23 vid 02:40

Otroligt hur de fortfarande år 2010 håller på!

Skrivet av Gröna trädmamman 2010-04-22 vid 08:30 Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annonser:
iphone 6 reparation
 
 
 
 
css.php
Hoppa till verktygsfältet