Annons:
 
 

Rothstein och anständighetens gränser

Vill Bo Rothstein ha en ursäkt för att jag skrev ”Bo Rothstein, sug min kuk” i ett blogginlägg så är det klart han ska få det. Jag trodde det var uppenbart men medger gärna igen, och skrev redan i det ursprungliga inlägget, att det var ett kraftuttryck jag drog in honom i, förvisso i en skämtsam ordlek. Om skämtsamheten var för grov för Bo Rothstein så ber jag oförbehållsamt om ursäkt för det, mitt fel.

Det ursäktar nu på intet sätt alla Rothsteins lögner. I sin replik idag hoppar det nya, lättkontrollerade sådana ur professorns mun.

”De nyliberala bloggare som kommenterat diskussion tycker utan undantag att det är helt i sin ordning att Mattias Svensson inleder sin kritik av mina ståndpunkter med orden ’Bo Rothstein, sug min kuk’.”

Eeeeh. Johan Norberg, Sveriges förmodligen mest kände nyliberal, tyckte att jag borde få munnen tvättad med tvål. Hur ”helt i sin ordning” är det?

(Notera också hur Rothstein försåtligt försöker backa från sin ursprungliga lögn om att vulgariteten skulle vara mitt ”huvudargument”. Nu skriver han att det ”inleder” bloggposten om bokmässan som också polemiserar mot Rothstein. Det gör det ju förvisso, även om Rothstein för GP:s läsare med detta vill påskina att det skulle vara en del av min argumentation, vilket det uppenbart inte är.)

Lite orättvist anklagad känner jag mig också när jag istället för att uppehålla mig vid min lekamen, tar upp saklig kritik mot Bo Rothsteins uppfattningar och sätt att argumentera i min replik i GP. Det föll inte professorn i smaken. Jag är inte helt förvånad, det var trots allt han som sög in min kuk i debatten genom att adla den till mitt ”huvudargument”, medan jag själv fått en brutal insikt om att jag stoppat in den på fel ställe och desperat försökt dra ut den ur debatten (förlåt, förlåt). Men om mina genitalier nu ändå ska diskuteras så har jag en fråga apropå Rothsteins replik. På vilket sätt menar professorn att det är ”sexistiskt” av en man att uppmana en annan man till fellatio?

Sedan är det förvisso Bo Rothstein som går över varje anständighetsgräns. Han drar nämligen in naziparalleller och börjar svamla om Auschwitz! Då är det endast min goda uppfostran och hederskänsla som hindrar mig från att ta tillbaka min ursäkt ovan. Vad är väl en misslyckad sexanspelning mot en bloddrypande anklagelse om att leda vägen till utrotningsläger? Det är så osmakligt, så osakligt, så ohederligt att jag fullkomligt saknar ord.

Och det kanske är tur det, den här debatten leder ingen vart. Om Bo Rothstein vill diskutera liberalismen, välfärdsstaten eller finanskrisen i sak ställer jag gärna upp. Vill han forsätta att rikta konspiratoriska nazianklagelser mot sina meningsmotståndare och bloggare i allmänhet så får han ägna sig åt detta helt på egen hand.

33 Kommentarer

33 Responses to Rothstein och anständighetens gränser

Danne/
Ok, jag överreagerade lite men det fattar du nog 😉

Skrivet av jojjo 2008-11-21 vid 09:18

Jojjo: Åjo, men jag tyckte att det var kul tills Bosses krokodiltårar föll.

Förneka inte att M hade blivit lite bestört om Bosse hade sagt: ”Ner på knä M, så jag kan trycka in den, stenhårt, för jag har aldrig antytt att du är nasist”

???

/D
ps. jag har humor, men kan inte tvinga in alla i den fållan.

Skrivet av Daniel Petrini 2008-11-20 vid 06:40

Jag måste hålla med Bo Rothstein att vi inte behöver vulgära uttryck i debatten. Men det är också allt.

Hans slutsatser är väl generella och har ett gammaldags och smalt perspektiv på vad en offentlig debatt är.

Mellan raderna, invävt i kvalitetssnack och en snäv syn på demokrati, förmedlar han hur en elitdebattör skall vara skapt. För mig blir summan en fett stereotyp typ, som har sina rötter i dåtidens paneldebatter där få deltar och många är åskådare.

Jag hoppas denna debatt får oss att tänka lite längre i humanismens och demokratins tjänst.

Skrivet av Humokraten 2008-11-20 vid 05:45

Daniel/
Han HAR förbehållslöst bett om ursäkt för det. Det är humorbefriade analfabeter som du, Uffe, Kalle och Rothstein som är barnsliga.

Skrivet av jojjo 2008-11-20 vid 10:08

Självklart ska du ha rätt att försvara dig, Mattias. Fast det klart, att Rothstein skulle suga din kuk var väl att ta i, hehe, å andra tycker jag att det var rätt bra sagt ändå för det hade han nog inte väntat sig. GO, Mattias!

Skrivet av Karpstryparn 2008-11-20 vid 02:07

”Sug …” är helt onödig, och bör ursäktas.
Det är något skitnödigt över alla som inte förbehållningslöst ber om ursäkt över något som man uppenbarligen har fel i.

Jag tror att du kan mycket bättre än så här; bli inte en gaphals; bevisa dem fel.

(Jag håller med dig i sak iaf.)

Mvh
Daniel Petrini

Skrivet av Daniel Petrini 2008-11-19 vid 08:38

Lugn, varken jag eller Rothstein_kräver_nånting av dig. Man anar en smula hybris här… Sen ska du inte förväxla barnslighet med barnasinne. Tänker du fortsätta att vara barnslig lovar jag att inte återkomma, men om det var barnasinnet du syftade på kanske jag kikar in igen. Hej hej

Skrivet av Uffe 2008-11-19 vid 07:59

  Det är klart att proportionerna blir sneda när man själv är involverad. Men det här är trots allt min blogg, inte en nyhetstidning. Och jag tror med förlov sagt att den som letar argument har betydligt större nöje av min blogg än den som letar förolämpningar och könsord.

  Skrivet av Mattias Svensson 2008-11-20 vid 07:12

”Sug min kuk”. Är du 13 år eller? Hursomhelst. Ordet du söker är: ”moget”.

Skrivet av Kalle 2008-11-19 vid 05:35

  Vill du ha fler ord så kan du stava dig igenom det sammanhang som frasen är ryckt ur, eller varför inte hela inlägget?

  Skrivet av Mattias Svensson 2008-11-19 vid 06:47

Kan rekommendera Malin Sandströms kommentar i frågan: http://vetenskapsnytt.blogspot.com/2008/11/vad-r-ett-representativt-urval-av.html

Skrivet av Marcus 2008-11-19 vid 05:24

  Det är mycket bra, om än så basalt att en gymnasieelev skulle rodna om de inte levde upp till kraven.

  Skrivet av Mattias Svensson 2008-11-19 vid 06:46

Gud, vad barnslig du är. Snacka om att överreagera. Och kritiken gäller ju inte enbart dig, du är enbart ett exempel.

Skrivet av Uffe 2008-11-19 vid 03:55

  Svårt balansgång det här. Rothstein kräver att jag ska förhålla mig till saker som inte rör mig å hela bloggosfärens vägnar (antisemitism i feministiska bloggars kommentarsfält t ex), och du kräver å andra sidan att jag inte ens ska försvara mig mot de anklagelser som rör mig. Med risk för att väcka finkänsliga själars anstöt konstaterar jag att hur man än vänder sig så har man ändan bak. Barnslig är jag däremot. Kan du inte hantera det bör du inte läsa här.

  Skrivet av Mattias Svensson 2008-11-19 vid 05:04

Kul att se alla, inkl Svensson, som förnumstigt tycker att Rothstein skall strunta i könsorden och koncentrera sig på sakfrågan.

Ett sätt att få till den reaktionen skulle ju kunna vara att utelämna sagda könsord redan i det första inlägget.

Jo jag vet, det är konservativt, småborgerligt, tråkigt, och, och…

…alldeles odemokratiskt.

…men icke desto mindre ganska effektivt i sakliga debatter.

Skrivet av Anonym 2008-11-19 vid 08:34

  En god synpunkt som jag tagit till mig från debatten.

  Skrivet av Mattias Svensson 2008-11-19 vid 08:48

Problemet med Bo R och övriga delar av kulturetablissemanget är att de spelar cricket.

De går ut på en spelplan vars form ingen känner igen från någon annan form av sport – de klär sig i fläckfria vita kläder och spelar en match i 3 dagar enligt regelbokens minsta paragraf inkl regelbudna pauser i spelet för te och gurksmörgås.

Ingen utanför den otroligt lilla mängd människor som utövar cricket har minsta chans att förstå hur spelet går till eller hur man avgör vem som har vunnit.

Bo R, cricketspelaren, ville betrakta blog-världen som tyvärr inte spelar cricket – utan bloggvärlden spelar istället amerikansk fotboll.

Det första som hände när han gick in på planen var att han blev hårt tacklad, gjorde en oplanerad saltomortal och landade uppochner i en buska jämte spelplanen med stora gräsfläckar på sina vita cricket-byxor.

Förfärad drog Bo R sig tillbaka till klubbhuset i sin cricketförening utan att vidare betrakta spelet som pågick och konstaterade att de där bloggarna var särdeles råbarkade busar som inte visste hur man spelar cricket.

Problemet är bara att 98% av mänskligheten struntar i cricket – de vet inte ens om att spelet finns. Amerikansk fotboll är däremot något som de flesta förstår, uppskattar och kan delta i.

För att avsluta analogin och tala klarspråk så förstår inte Bo R bloggvärlden överhuvudtaget eftersom den inte följer mönster och beteenden som han är van vid, vidare är han och övriga kultureliten i sverige livrädda eftersom de håller på att tappa problemformuleringspriviligiet ….

Skrivet av NP 2008-11-19 vid 08:03

  Kul analogi. Och samtidigt är det den gode professorn i sina aldrig så vita kläder som går lös med sitt slagträ genom lögnaktig nedsmutsning av meningsmotståndare och naziparalleller.

  Skrivet av Mattias Svensson 2008-11-19 vid 08:36

Fy fan för de vanliga Svenssons som använder uttryck som ”sug min kuk”.
Hur ska man ta er på allvar???

Skrivet av Anonym 2008-11-19 vid 12:06

Nästan ingen är intelligent på alla sätt. Är man intelligent på några sätt kan det räcka för att bli professor.

Skrivet av Uncle 2008-11-18 vid 10:52

Tycker meningsutbytet mellan Rothstein och Mattias varit bra på temat ”Kejsarens nya kläder”. Mattias har därtill visat att han inte drar sig för att ge sig på de stora grabbarna, den här gången en tämligen hal motståndare med en donationsprofessur i ryggen.

Skrivet av Ingemar S 2008-11-18 vid 09:36

Rothstein är lite överspänd. Från det ena till det andra:

http://www.newsmill.se/artikel/2008/10/16/betraktelse-over-friheten

:o)

Skrivet av Peter Ingestad 2008-11-18 vid 04:49
Skrivet av jens 2008-11-18 vid 03:30

Hej igen.
Blev nog bortmodererad någonstans i denna debatt men jag ska inte upprepa mig.

Däremot: så fick Robert D. Putnam Johan Skytte-priset om 400.000 kr för ett par år sedan om sin ”Bowlingteori”. Det är det Rothstein egentligen skriver om. Hade det funnits någon intellektualitet i bloggeriet så hade det upptäckts.
Så var alltså inte fallet. Skygglapparna är på och det är det som är problemet.
Putnams böcker finns att låna på biblioteket.
Med Vänlig Hälsning
Claes E. Eriksson

Skrivet av Claes E. 2008-11-18 vid 01:38

  Tålamod, Claes. Jag sitter inte vid datorn jämt, har ett liv också. Dessutom är det väldigt många som upptäcks via bloggar. Ta Katrin Kielos och Isobel Hadley-Kamptz till exempel. Även jag själv märker ett uppsving i erbjudanden och debattdeltagande tack vare bloggen. Och jag känner (och länkar till) fler meningsmotståndare tack vare bloggandet. Är inte Putnam fö motbevisad i sin tes? Folk har väl knappast blivit atomister som bowlar ensamma. (Jag har inte hängt med så det är en fråga.)

  Skrivet av Mattias Svensson 2008-11-18 vid 11:57

Hela tesen som Rothstein driver är att det är synd om honom själv som ”tvingas” skriva spaltmeter om kuksugande och hans påstådda samtal uteblir därför. Stackars honom.

Vad sägs om att ignorera kuksugandet och lägga fokuset på samtalet istället, Rohtsten?

Skrivet av David 2008-11-18 vid 11:56

  Den vägen hade han helt klart kunnat välja om han haft en seriös agenda.

  Skrivet av Mattias Svensson 2008-11-19 vid 12:04

Det är nu ett tydligt mönster i alla dessa frågor där ”nyliberaler” anklagas för det ena och det andra.

1. Man frammanar bilden av att ”nyliberaler” är en infytelserik del av samhället, som styr och ställer och dominerar.

2. Detta är givetvis inte det minsta sant, eftersom antalet nyliberaler är ytterst få och det är än färre som faktisk hörs i samhällsdebatten.

3. Så… man kan enkelt hitta på och säga i stort sätt vad som helst om ”nylberaler” oemotsagd.

4. Till saken hör också att de nyliberaler som faktiskt svarar är rätt stingsliga och raskt hamnar debatten i termer av att ”be om ursäkt”, ”replikrätt”, ”ohederlig” osv. Säkert med all rätt – men sakfrågan i vid det laget som bortblåst.

Till slut blåser det över och man kan starta om på punkt 1 och köra hela visan ett varv till.

Skrivet av JohanH 2008-11-18 vid 11:53

  Ja, många är de ”intellektuella” som tycker om att tala om nyliberalismen som någon slags lättvält halmdocka (se Mats Johansson och hans hovsamme intervjuare i Expressen Kultur som dagens exempel). Lika många är inte de intellektuella som faktiskt vågar ta debatt med nyliberaler.

  Skrivet av Mattias Svensson 2008-11-19 vid 12:06

Du vann Mattias, grattis!

Skrivet av Teodor 2008-11-18 vid 11:23

Tror att det är en felaktig länk till gans replik, den leder till norbergs blogg.

Skrivet av eldh 2008-11-18 vid 10:12

  Korrigerat. Tack för påpekandet.

  Skrivet av Mattias Svensson 2008-11-18 vid 10:43

Den mannen är ju en fullkomlig idiot! Kommer nog aldrig mer ta något av det han skriver på allvar. Hur han lyckats blir professor?

Skrivet av Gunnar 2008-11-18 vid 09:54
Annonser:
Laga iPad i Stockholm
 
 
 
 
css.php
Hoppa till verktygsfältet