Så lät det då

 
Den 14 maj 1979 varnar statstelevisionens Rapport för att diskoteken hotar att slå ut dansbanden, ett helt okritiskt snyftreportage regisserat av Musikerförbundet. Dock innehållande en helskön DJ och diskotekägare som inte vill veta av de ”medvetna” 1970-talsmusikerna: ”De spelar sådan där ’samhällskritisk’ musik som ingen kan dansa till.” Obetalbart.

Rasmus Fleischer har dykt djupare i frågan och skrivit ett papper om Musikmekaniseringen, vilket han även bloggat om. Diskomusiken beskrevs ungefär som jazzen under ”dansbaneeländet” som mentalt passiviserande av ungdomen. Argumentationen vilar även på protektionistisk antiamerikanism, med varningar för ”coca-colakultur” och ”importerad sörja”. Fleischer beskriver hur Musikerförbundet med dylik retorik lyckats ta betalt för i princip allt spelande av musik och utvidgat sin intäktsbas. Någon ”synthskatt”, som en del av förbundets medlemmar krävde för att hejda den ”orättvisa” konkurrensen från mekanisk musik på 1980-talet, blev det dock aldrig.

Att Musikerförbundet har en lång och skamlig historia av att vilja hejda allt nytt har även jag bloggat om. Med alarmistisk/epidemiologisk retorik och sedvanlig antiamerikansim försökte Musikerförbundet först varna för jazzmusiken när denna kom på 1920-talet (och konkurrerade ut de större orkestrar som spelade traditionell musik). När jazzen accepterats på 1930-talet ville man fortfarande inte acceptera att utländska musiker kom hit och spelade. Den 17 oktober 1937 ordnade Musikerförbundets Stockholmsavdelning en demonstration mot att utländska musiker fick arbetstillstånd i landet, föranledd av att Freddie Brethertons engelska orkester tillåtits spela på Grand Hôtel. ”Go home!” i 1930-talstappning.

3 Kommentarer

3 Responses to Så lät det då

Johan H/

Det är som så mycket annat ett lysande projekt som bara väntar på att rätt person ska kliva fram och göra det. Man kan med fördel kontakta undertecknad.

Skrivet av Mattias Svensson 2008-05-05 vid 10:53

Det finns ju en större story att berätta som har berong på vad som sägs i Rapprot-inslaget. Nämnligen att det som Sydney (DJn) gör är starten på vad som skall bli det svenska musikundret och ffa den svenska klubbmusiks-undret (åtminstone i Sthlm).
Detta var ju inte bara en kulturell revolution utan är nog också det moderna Sveriges största liberala revolution. Det är lite konstigt att ingen någonsin verkar ha skrivit Sveriges moderna klubb- och musikhistoria utifrån ett liberalt perspektiv. För i grunden finns ju precis samma elementen där som vi såg i den tidiga indusrtialiseringen på 1800-talet och dess liberala reformer.

Skrivet av JohanH 2008-05-05 vid 10:41

Haha!! Ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta… Spred videon vidare. :)

Skål.

Skrivet av Fredrik Westrin 2008-04-30 vid 06:52
css.php
Hoppa till verktygsfältet