Annons:
 
 

HUR VI HÖJER SEROTONINNIVÅN PÅ ETT NATURLIGT SÄTT.

Jag har tidigare skrivit om serotoninets inverkan på smärta, välbefinnande och sömn. För sömnen är den livsviktig, utan serotonin kan vi inte sova alls. Den är också en av kroppens smärtlindrings-mekanismer och för lite av denna signalsubstans ger dessutom depressioner.

Fler och fler i västvärlden lider av depressioner (orsakerna kan vi ta en annan gång) och detta har förståss de stora läkemedelsföretagen uppmärksammat. Det ena lyckopillret efter det andra marknadsförs och förväntas lösa alla våra problem. Den bilden vill gärna läkemedelsbranschen inpränta i oss, men pillrens baksida talas det inte om. Många förlorar sexlusten, de flesta blir beroende eftersom pillren inte stimulerar kroppens egen produktion av serotonin.

Dessutom kan överdosering faktiskt vara livsfarligt:
”Att ta för mycket av ett serotoninhöjande läkemedel kan emellertid orsaka ett farligt tillstånd kallat serotoninsyndrom. Om du misstänker att du lider av serotoninsyndrom bör du söka medicinsk hjälp med en gång.
Symptom på serotoninsyndrom:
• Förvirring
• Ångest
• Rikliga svettningar
• Hög feber
• Muskelstelhet
• Ostadigt blodtryck
Med behandling botas serotoninsyndrom vanligtvis inom ett par dagar. I ovanliga fall kan det vara dödligt”

(Vill du veta mer om serotoninstimulerande läkemedel, se denna sida:
http://www.fibromyalgi.se/1/1.0.1.0/96/1/?item=art_art-s1/323).

*

Att ta syntetisk ”medicin” är något jag själv drar mig för i det längsta, eftersom jag råkat ut för så mycket biverkningar.

Och det finns faktiskt sätt att, på naturlig väg, höja sin serotoninnivå, jag tar upp några som jag själv provat, med gott resultat.

1. Ljusterapi; För lite ljus ger för låg serotoninhalt då det behövs för att bryta ner melatonin till serotonin. TIPS! Fullspektralampa; aktiverar D-vitaminsyntesen, ökar halten av serumkolesterol, stimulerar sköldkörteln, ökar östrogenhalten. Nästan lika välgörande som solljus och ett bra tillskott, speciellt under vinterhalvåret. www.nordiclightcare.com har bra produkter. Jag har en liten lampa vid matbordet som jag sätter på när jag äter frukost. På vinterhalvåret lyser den även när jag sitter vid datorn. Men bäst är naturligtvis att vara ute i solen så ofta du kan.

2. Näringsämne som ökar serotoninhalten

Tryptofan; (serotoninets byggsten).  Tryptofantillskott; t.ex. 5-HTP 100mg 3 ggr/dag. Undersökning redovisad i Journal of International Medicin Research visar att ca 50 % av FMS-patienter som fick denna dos fick påtagliga förbättringar i fråga om smärtans intensitet, antal ömma punkter och sömnkvalitén. (några fick milda biverkningar i form av slöhet och diarré). FMS tycks ha svårt att ta upp tryptofan med maten, dvs. har svårt att spjälka protein (har visat sig ha låga nivåer av sex aminosyror) varför ett tillskott av matspjälkningsenzymer rekommenderas, t.ex. Papain, Bromelain eller Chymotropsin. Hälsokostaffärer har kombinationspreparat, pröva dig fram. Själv har jag prövat Holistic Cellenzym tillsammans med 5-HTP med gott resultat

Tryptofan finns naturligt i:

o Kyckling, kalkon och ägg,
o Lax, helgeflundra och skaldjur.
o Bönor och linser,
o Cheddarost, mjölk, keso.
o Hasselnötter, valnötter, pekannötter, jordnötter och sojabönor.
o Frukt; främst äpple, ananas, apelsin, fikon och banan.
o Grönsaker; främst avokado, tomat, grönkål och broccoli.
o Eller ta ett tryptofantillskott; t.ex. 5-HTP

 
Cacaobönan. Välj helst mörk kallpressad choklad, med minst 70 % cacao.

Magnesium, främjar serotoninreceptorernas funktion.

Övrigt som ökar serotoninhalten:

Motion i avslappnad takt – mycket viktig för FMS-patient (Fibromyalgi-) att börja försiktigt. Bör endast göras i samband med ett smärtlindringsprogram, dvs. stimulering av serotoninproduktionen, mental träning m.m. Bör bestå av;

o Tänjning – motverkar muskelstelhet.

o Hjärt- och kärlträning (kondition); – ökar halterna av serotonin, tillväxthormoner, endorfiner samt ökar blodcirkulationen i musklerna vilket innebär ökat upptag av näring och syre samt underlättar utsöndring av gifter och avfall från ämnesomsättningen.

o Styrketräning; – ger musklerna mer motståndskraft mot mikroskopiska muskelskador.

o Yoga – och qigongövningar; – förenar kropp och själ – ökar serotoninhalten

*

Meditation. Avspänningsövningar. Ökar serotoninhalten.

Det här var några tips om hur du kan höja din serotoninnivå – kanske hjälper det dig mot dina sömnproblem, kronisk smärta och lättare depressioner. Jag vill råda dig att testa detta innan du börjar knapra syntetiska lyckopiller. För de förstör din biokemiska balans och håller inte i längden.

Kom ihåg – det är du som är ansvarig för ditt liv – och din hälsa. Så låt inga profithungriga företag lura dig ta något som i längden förstör din fysiska och biologiska balans.

40 Kommentarer

40 Responses to HUR VI HÖJER SEROTONINNIVÅN PÅ ETT NATURLIGT SÄTT.

Hörde för längesen att 5-HTP är förbjudet i Sverige , tänkte testa det för några år sen men det blev inget. Var utbränd för ca 3 år sen och kämpar med depressiv episod då och då; just nu befinner mig i en sån jobbig period……… Har ingen lust alls till nånting, blev känslokall, ingen sexlust, ingen glädje åt nånting ingen matlust, äter för att maten är på bordet, jobbar heltid plus driver företag på fritiden, har slutat att tro på läkarna, dem är bara idioter, blir otrevliga när man frågar eller kräver för mycket enligt dem.
Har testat Sipralex förut och fåt avsluta efter ca 3 månader pga allergiska utslag.
Vad ska jag göra liksom……..?
Jag är en hälsosam människa, äter B-Complex 100, käkar Spirulina( alger) är aktiv och nu har jag inget roligt liv alls! Jag är bara 40 år gammal.
Jag är irriterad på folk runtomkring mig, vill hälla ut alla som är jobbiga osv.
Vad ska jag göra?

Skrivet av Edyta 2015-08-21 vid 09:12 Svara

Lider av svår IBS och har läst att man då kan ha för låg seratoninhalt i tarmen. Undrar om jag kan ta tillskott då jag samtidigt har östrogenplåster mot övergångsbesvär?

Skrivet av Viktoria Samuelsson 2015-07-26 vid 07:55 Svara

  Jag vet för lite om östrogenplåsters påverkan för att kunna svara dig. (har själv aldrig använt dem)
  Någon annan som vet?

  Skrivet av Gunnel Saric 2015-07-30 vid 10:30

Från ”Who cares in Swden”

”Miljoner svenskar lider på grund av effekterna från en viss typ av antidepressiva medel, SSRI. Hela samhället påverkas genom att den antidepressiva effekten är att man bryr sig mindre. Ingen talar om att effekten i själva verket är en reducering av samvete och empatisk förmåga. Soldaten med mardrömmar och dåligt samvete tar samma medicin som den svenske domaren…”

Se filmerna här:
https://www.artimus.se/whocaresinsweden/sv/whocaresinsweden.php

Skrivet av Maria 2015-03-13 vid 09:34 Svara

Jag har köpt 5-htp på en engelsk sida healthspark.uk. Det är lätt och billigt. Det är en jättebra sida med hälsokost på nätet som är billigare än svenska sidor.

Skrivet av monika skog 2015-01-31 vid 06:40 Svara

  Tack för tipset!

  Skrivet av Gunnel Saric 2015-02-01 vid 01:39

Trevligt Och informativt, vill trots det tillägga att ”seratoinbrist” i många fall är ett fel i receptorerna och inte ett resultat av för lite aminosyror i kosten Och i dessa fall är ett överdrivet intag (medicin) nödvändigt.Därför tycker jag det är lite dåligt att smutskasta medicin bolagen,för oftast är det läkare som allt för godtyckligt skriver ut läkemedel för uppenbara kost problem.
Ha de fint!

Skrivet av Tina 2014-10-15 vid 02:50 Svara

Åh, vad intressant att läsa om detta. För 2 år sedan provade jag citalopram men fick så stark ångest att jag slutade. Nu äter jag neurol som jag tror funkar hyfsta även om jag ibland får ångest ändå, men inte så starkt. Jag såg en annons i dag på ngt som heter Saframyl. Det ska vara antidepp. Har någon provat det? neurol är ju inte antidepp bara lite lugnade så skulle behöva äta ngt som fungerar utan att jag får ångest som biverkan. Det är hemskt obehagligt!

Skrivet av Kerstin Andersson 2014-09-21 vid 07:38 Svara

Köpte l-tryptofan tabletter men fick fysiska ångestsymtom av dem. Varför ger något som ska öka serotonin ångest när serotonin ska ge minskad ångest?

Skrivet av M 2014-05-06 vid 11:55 Svara

”FMS tycks ha svårt att ta upp tryptofan med maten, dvs. har svårt att spjälka protein (har visat sig ha låga nivåer av sex aminosyror) varför ett tillskott av matspjälkningsenzymer rekommenderas” hur vet man om man har detta problem? hur märker man det? jag tror att jag har FMS även om jag inte gjort några tester eller så.
Och om jag har förstått det rätt så är väl inte Tryptofantillskott och 5-htp samma sak? man kan lätt tro det annars när man läser på denna sidan. Det kanske är så att Tryptofantillskott kan vara svårt att spjälka men inte 5-htp?

Skrivet av Daniella 2014-02-19 vid 08:54 Svara

Var hittar man Beatrice Wickström i Stockholm..? Telnr, websida eller epostadress till henne?
Mycket tacksam för svar!

Skrivet av billy 2014-01-26 vid 03:50 Svara

Vilken av de två 5-htp produkterna rekommenderar ni på vitavivas hemsida?

Skrivet av Michelle 2014-01-15 vid 07:46 Svara

  Känner inte till något av dem.

  Skrivet av Gunnel Saric 2014-02-09 vid 10:50

Hej!
Är en kille som tar mirtazapin mot ångest
Har tagit den i 2,5 år drygt, men medicinen
har en del biverkningar trötthet dystymi
Har trappat ned i drygt 4 veckor ifrån 30mg.
Vid 15 mg blev det tvärstopp. Innan det ändrade jag kosten till lchf, äter nöttet bär
och frön och mycke fet fisk. Tar dessutom gaba och l-glutamim, men inget verkar hjälpa.
Det känns förjävligt att behöva ta skiten resten av sitt liv och gå som en sombie.
Får snart en sändning 5-HTP, men har blivit
varnad och ta den så länge jag tar min medicin. Vad ska jag göra ? Verkar helt omöjligt att sänka dosen ytterligare.
Har dessutom fått sömnproblem av ångesten
som kommer. Det är inte jättemycke ångest
men räcker för att hålla mig vaken.

Skrivet av John 2014-01-06 vid 03:07 Svara

  Jag kan inte svara på om du ska ta 5-htp nu. Har du någon duktig näringsterapeut i närheten som jag ge dig råd?
  Bor du i Stockholm kan jag varmt rekommendera Beatrice Wickström.
  Att hitta en naturligt alternativ till skolmediciner kan krävas ett riktigt detektivarbete och stort engagemang,
  men ge inte upp. Önskar dig lycka till av hela mitt hjärta – vet att det är en tuff väg att gå.

  Skrivet av Gunnel Saric 2014-01-07 vid 06:02

Hej, först undrar jag varför det tjatas om att inte gynna läkemedelsindustrin. Hur mycket har vi inte läkemedel att tacka? Själv har jag ätit antidepressiva i ett antal år. Slutat och då klarat mig en tid typ 6 månader. Nu är jag där igen men tänker försöka med motion och mat som ska vara serotonin höjande. För visst är biverkningarna besvärliga menn i mitt fall är jag tacksam att läkemedeln finns dom har ändå hjälpt mig enormt.a

Skrivet av lars frejd 2014-01-01 vid 04:40 Svara

Hej finns det ngn som vet var jag kan köpa 5htp tabletter..finns ej i Sverige tydligen..tar tacksamt emot seriös info! ann

Skrivet av ann andersson 2013-12-17 vid 04:41 Svara

  Hej!
  Om du inte har fått veta det innan, så fins
  5-HTP att köpa hos http://www.vitaviva.com .
  Lycka till

  Skrivet av John 2014-01-07 vid 11:13

PS! Vill göra ett tillägg, till mitt mail..Tar Artric Root 2tab dag men ger inte den effekt jag vill..Funkar dom tillsammans med 5ht-2? Jag är så trött nedstämd glädjelös..Tacksam tar emot hjälp Mvh ann andersson

Skrivet av ann andersson 2013-12-17 vid 09:29 Svara

  Hej! Det kan vara så att din sköldkörtel inte producerar som den borde. Då kan du köpa en produkt som heter L-tyrosine som kommer att öka den biten. Börja med att ta 5-htp i två veckor och sen börjar du ta L-tyrosine var tredje dag för att sen öka tills du tar en eller fler /dag. Ät en näve blandade nötter per dag också.

  Skrivet av Elisabet 2015-07-09 vid 02:51

Hej Gunnel.S..Mayahel,,Av en tillfällighet fick jag upp din sida,jag har mått dåligt psykiskt länge men är bra på att dölja,har ett antal ggr provat antid men ger upp för tidigt pga biverkingarna,hörde om 5-HT2 på tv en kvinna som tog dessa sa att hon kände sig bättre och serotonin nivån öka..i mitt fall tror jag deffenetivt jag har för lågt..som mitt liv ser ut idag är jag behov av ngt som kan hjälpa mig uppåt,pga tungt i privatlivet har en särbo som fått prostatacancer mkt aggresiv..min fråga är hur får jag tag i denna medicin? Reportget jag såg på Tv ville inte befatta sig med denna medicin :fråga doktorn: Skulle vara mycket tacksam för vägledning hoppas på ett Seriöst svar Mvh ann

Skrivet av ann andersson 2013-12-17 vid 09:11 Svara

  Ann, tyvärr fick jag höra för en tid sedan att 5-HTP numera är förbjuden i Sverige (som så mycket annat som hotar de stora läkemedelsföretagen – min tanke)

  Skrivet av Gunnel Saric 2013-12-17 vid 12:02

skall prova införa mycket mer av dessa livsmedel, har en deppad tonåring som inte vill ta det som erbjuds i pillerform och vill lösa problemen istället för att döva dem med medicin. Bra tanke i sej men vi som står bredvid känner ibland att lite avtrubbning några månader kanske ändå är vad som behövs för att komma tillbaka och kunna bearbeta det som ligger bakom det hela. Men nu blir det mera bra livsmedel istället och det mesta kan jag nog få tonåringen att äta också ;)Tack för tips om detta 🙂

Skrivet av Vera 2013-11-15 vid 09:28 Svara

  Vera, vad roligt att din tonåring vill lösa problemet, det tyder på en stark och modig person. Jag skulle uppmuntra att göra just detta – att ta tag i problemet på en gång – och låta det ta den tid det behöver. Jag tror inte på tillfällig avtrubbning, det fördröjer bara. Men jag inser (som jag nämnt i kommentar nedan till Anders E) att ibland om depressionen eller smärtan är för svår, kan man behöva den flykt och vila som antidepressiva medel ger för att sedan förhoppningsvis återkomma starkare. Lycka till!

  Skrivet av Gunnel Saric 2013-11-15 vid 04:47

  Jo det är väl så hon tänker, men som mamma vill man ibland bara att det värsta ska försvinna. idag mår hon mycket bättre än för ca 10 månader sen, så visst blir det bättre. Hon sätter mål som hon strävar mot och har nåt att se fram emot. Och så länge som hon är emot antidepp piller så kommer hon inte tvingas äta dem heller ( om inte nu saker skulle bli mycket sämre ) men som det känns nu så är det en mindre deppad tjej, men kommer nog behöva samtal med nån utanför familjen för att ventilera de värsta sakerna hon varit med om. Ja och modig och stark har hon nog alltid varit, pga detta har hon också varit en sån person som ingen kunnat sätta sej på, men att mobba kan man göra med personer som inte faller in i mallen av fårskock. Hon har inte gått med på vad som helst bara för att alla andra gjorde nåt, utan hon har sagt ifrån och därmed gjort sej till någon som inte bara sa ja till allt. har varit gånger då polisanmälan varit på tal mot enskilda ”kompisar” men efter dotterns ovilja att göra det fullt ut, när hon visste att det bara skulle bli ännu värre sedan i skolan så kände man sej maktlös och jag tror att det var i den vevan hennes mående försämrades kraftigt. Nu är hon en person som ser bra ut , verkar glad och lycklig när man träffar henne utåt sett. Ingen utanför familjen har ens förstått inte ens nu vet nån om det knappt då det är skämmigt att må psykiskt dåligt( ja hon tycker det ). Men allt detta ligger bakom och vi försöker se framåt, en dag i taget 🙂 Hon har under senaste månaderna växt otroligt som person, på höstlovet åkte hon med en fullkomligt okänd person till en stad i europa o bodde 1 vecka hos en familj som hon endast träffat dottern ( den tjejen var hos oss en vecka under sommaren ) Jag var orolig såklart men hon klarade av det helt själv och kändes tuffare o starkare när hon kom hem( på ett bra sätt ) att resa o i stort sett klara sej själv är nog mycket bra för hennes mående. jag hade väntat mej att hon kanske skulle bryta ihop o ringa hem flera gånger men inte då, visst ringde hon hem men grät gjorde hon inte 🙂
  Tsck för din input, som mamma så vet man inte ibland om man gör rätt eller fel, men jag kör på magkänsla och vad dottern själv vill, hon är stor nog att ha nåt att säga till om tycker jag
  Trevlig helg!

  Skrivet av Vera 2013-11-16 vid 04:25

Är så JÄVLA less på alla spenatromantiker som tjatar om den naturliga vägen. Medel typ fluoxetin eller Sertralin är det bästa som hänt mig. Och jag ger fullständigt fan i eventuella biverkningarna!

Skrivet av Anders Ellman 2013-09-27 vid 06:53 Svara

  Anders Ellman, har du frågat dig varför du blir så ”jävla less” på oss som vill hitta naturliga lösningar istället för att gynna läkemedelsbranschen?

  Jag tolkar din kommentar som att du mår så dåligt just nu att du inte bryr dig ett dugg om morgondagen – eller din omgivning. Jag dömer dig inte, jag har själv haft så starka smärtor att jag tog till vad som helst som kunde lindra. Citodon var då den enda hjälpen. Men jag insåg efter ett tag att tabletterna kanske hjälpte mot smärtan, men de gav mig ett liv utan känslor – ett zombieliv. Och så ville jag inte leva. Därför bestämde jag mig för att söka andra vägar. Naturliga vägar. Och det har räddat mitt liv, gett mig en livskvalitet och livsglädje jag inte hade tidigare. Så jag vill visa andra att det går. Det går att förändra sitt liv, att leva som det är tänkt i harmoni med vår natur.

  Jag anser att alla har rätt att välja hur de vill leva – men tyvärr så påverkar ditt och alla andras användande av syntetisk medicin även vår omgivning i och med att all användning av medicin förorenar vårt gemensamma dricksvatten. Stockholm lär ha bland de högsta andelen läkemedelsrester i dricksvattnet i världen. http://www.expressen.se/nyheter/stockholms-vatten-samre-an-new-yorks/

  Jag vet att ibland behövs ”Big Pharma” – men om det finns naturlig medicin, varför inte prova det först?
  Det är vad jag vill inspirera till – och därför tar jag ”spenatromantiker” som en ärofull titel. 🙂

  Skrivet av Gunnel Saric 2013-10-23 vid 04:44

5-HTP har jag testat i rent pulver och tabletter det ger ingenting förutom dålig mage

Skrivet av Rikard 2013-06-04 vid 07:05 Svara

  Rikard, vi reagerar alla olika på olika preparat. Tråkigt att de inte fungerar för dig.

  Skrivet av Gunnel Saric 2013-10-25 vid 09:57

Jag har också provat 5-htp, och hoppades att det skulle hjälpa mot mina sömnbekymmer (vaknar på morgontimmarna).
Jag provade ta 100 mg/dag men gick sedan ned till 50 mg/dag, eftersom jag kände mig konstig i skallen och fick svettningar. Tyvärr tappade jag även sexlusten…., är det någon mer som har samma erfarenhet?

Skrivet av egee 2012-12-13 vid 09:15 Svara

  Nu var det länge sedan jag använde 5-htp, men jag minns inte att jag fick några biverkningar.
  Men vi reagerar ju alla olika. Om jag tappade sexlusten skulle jag sluta med preparatet.

  Jag har skrivit om vad man kan göra mot sömnproblem här: http://metrobloggen.se/mayahel/vikten_av_god_somn/
  Ett rätt långt inlägg då det är taget från min kommande bok.
  Hoppas det kan ge tips till en bättre sömn.

  Lycka till!
  Gunnel

  Skrivet av Gunnel Saric 2012-12-15 vid 12:01

Hej!
Tack för en väldigt bra hemsida! Jag har förmodligen haft väldigt låga serotoninnivåer eftersom jag nu tagit 5-htp 100×3 i ca 2 veckor och känner mig som en ny människa! Jag undrar hur länge jag ‘vågar’ fortsätta med 5-htp? Jag har en lampa som jag kunde använda fortsättningsvis – hur lång tid/dag ska man ha den på? hälsningar Anna

Skrivet av Anna 2012-08-23 vid 12:47 Svara

  Anna, glad att du gillar bloggen – och att tillskottet fungerar 🙂
  Hur länge du ska ta det beror på. Känn efter själv, gör ev. ett uppehåll och se vad som händer.
  Angående lampan, så antar jag att det är en fullspektralampa och då skulle jag säga ½ – 1 timme per dag.
  Jag brukar sätta på min vid frukostbordet, medan jag kollar mejl eller skriver.

  Allt gott till dig och lycka till i fortsättningen!

  Skrivet av Gunnel Saric 2012-08-24 vid 12:17

  hej Anna,

  Kul att det fungerade bra.

  Hur har det gått sen dess nu när det gått en tid?
  Hälsningar
  roger

  Skrivet av Rodge 2013-04-30 vid 01:07

  Hej Anna! Har länge varit nedstämd,glädjelös mkt sog i familjen..Skulle gärna vilja prova det du tar 5-htp..Vet ej hur och var jag kan köpa dessa,har du ngt tips är det varmt välkommet,har prövat antidepp bara en kort tid men fixar inte dessa biverningar så tar tacksamt emot för att höj min serotoninnivå. Mvh ann

  Skrivet av ann andersson 2013-12-17 vid 09:59

Skönt att läsa om att det finns andra metoder för att må bättre. Har precis fått utskrivet tabletter mot depressionen men vill först se vilka möjligheter jag har att slippa bli beroende av läkemedel.. Tycker det är läskigt med antidepressiva tabletter.

Skrivet av Hanna 2012-08-06 vid 01:21 Svara

  Hanna, om du kan undvika antidepressiva medel så gör det. För de skadar din kropp i längden. Försök följa råden ovan först – eller sök på nätet.

  Lycka till!

  Skrivet av Gunnel Saric 2012-08-24 vid 12:20

Patrik, i ett akut skede och vid en djup depression kan skolmedicin vara nödvändigt – men bara tillfälligt.
Bäst är ju om man slipper komma så långt att man måste använda piller, för de stör den bio-kemiska balansen i kroppen och ger försurning bland mycket annat.
Och jag tror att alla kan finna ett drägligt liv – utan syntetisk medicin.

Potatisen var faktiskt ny för mig, kanske för att jag tänker GI samtidigt – tack för tipset.

Här finns fler tips på serotoninhöjande föda:
http://iform.se/kost/kost-och-halsa/glad-mat-fran-gronsaksdisken

Skrivet av MayaHel 2011-02-27 vid 08:35 Svara

Bra sida, man får inte glöma att vissa har tabletterna hjälpt till ett drägligt liv och att dom är i livet. Tycker du glömt den viktigaste seratoninhöjaren; Potatisen

Skrivet av Patrik 2011-02-27 vid 12:07 Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annonser:
laga iPhone 6
 
 
 
 
css.php
Hoppa till verktygsfältet