Jun 142016
 

Här kommer mitt bästa sommar tips!

Alltså, jag är en av de där personerna som om sommaren och hösten, alltid har sårskorpor efter kliande myggbett! Ingen som helst självbehärskning eller impulskontroll! Kliar det så kliar jag tillbaka, till och med när jag sover!

Min räddning hittade jag förra sommaren. Citrus!!! Lime eller citron gnuggas på myggbettet och kliet upphör! Magi!!! Eller kemi kanske, men magi låter roligare! Om man inte har färska frukter går det lika bra med citron el lime på flaska!

Jag har även en liten sprayflaska som jag fyllt och sprayar mig med på kvällen när myggen börjar dyka upp! Ingenting att använda i starkt solsken, för det bleker ju då. Men fördelen är att det är giftfritt, mycket billigt, man kan spraya sig i ansiktet och på händerna utan problem! Man måste spraya på sig några gånger om kvällen då det inte sitter så länge, dock överväger det positiva enligt min smak!

  

Bladfärger

 Mitt hus, Mjaus lilla bod, Pyssel & Fix, Ull spinna växtfärga  Kommentarer inaktiverade för Bladfärger
Jun 082016
 

Det här med växtfärgning, är det inte underbart och lite frustrerande? 

Ibland blir färgerna som man tror, men oftast inte så här för en nybörjare. Jag vill prova ”allt” trots att det finns välkända beprövade färgväxter, lavar och svampar! Jag vill själv! Hehe.

Färgåtergivning på bild brukar vara extremt svårt! Så även för mig på mobilen med mobilkamera!

Här är iallafall två olika färgningar! Det gula är verkligen knalligt gult och färgat med rönnblad och betat med alun direkt i färgbadet. Jag försöker göra saker så enkelt och lätt som möjligt eftersom jag är så bra på att krångla ändå! Ullen är ljust vit/grått.

Det brunaktiga är inte lika klarrödbrunt som på bilderna, tyvärr… Men det kanske går att få till vid senare experiment! Jag använde rabarberblad och betade inte då syran i rabarber kan användas som naturligt betmedel. Ullen var blandad vitgrå-ljusgrå.

 Ullen i sol  
Ullen i skugga 

Maj 242016
 

…eller orkar inte?

Min inspiration har varit vilse så det har knappt dragits upp några plantor alls i år! Jag som hade stordådiga visioner om tomatskördarnas tomatskörd!!!

Intresset har dock legat lite mjukt och rart på en bädd av ull och nu har jag lärt mig att både spinna och tvinna ihop garn hyfsat!

Men då plötsligt kliver intresset tillbaka till naturen och växtfärgning av ovan nämnda ull blir på tapeten! Det provkokas, doppas, samlas konstiga växter och spanas efter tickor och lavar! Och snart är svampsäsongen här och nya svampar ska läras in, jo nämligen färgsvamparna!!!

Återkommer strax med bilder och nya kategorin ”ull spinna växtfärga”! Spännande!!!

Sirap

 Mat, Mitt hus, Odling, Växter & Natur, Pyssel & Fix  Kommentarer inaktiverade för Sirap
Apr 052016
 

Det är vår och jag ger mig på ett försök att göra björksavssirap!

Enorma mängder björksav reduceras ner till nästan ingenting alls! Resultat, björksavssirap!

Sött, gott och naturligt!  

 

Ylle ylle på er yllingar!

 ADHD, Mitt hus, Mjaus lilla bod, Pyssel & Fix, tips o trix, Vardag  Kommentarer inaktiverade för Ylle ylle på er yllingar!
Feb 162016
 

Jag har bestämt mig för att lära mig spinna och tova ull! Åkte och hämtade lite ull jag fått. Givetvis måste jag prova på en gång… genast, nu… nyss!!! Eftersom jag inte har några riktiga kardor åkte jag till Biltema och köpte två hundpälskardor… Det går riktigt bra att karda med dem tycker jag… funderar på att kanske bygga mig ett par större kardor genom att demontera några hundborstar och sätta ihop till två större.

Slända fixade jag av en pinne från en galge och en rund träskiva som jag borrade hål i… Tog en ögelkrok och bände upp den, förborrade i pinnen o skruvade dit kroken. Tycker att det verkar vara bättre med en ögelkrok än en vanlig krok då jag tror att ögelkroken håller det spunna bättre på plats utan att halka ur.

12728994_10153168144105666_6376056088840802976_n 12654635_10153168144170666_2800945218713252355_n

Tova… jag tycker det är så fint med fällar men de är både dyra och jag har inga egna får att slakta än så länge… Och jag tycker inte att djur ska slaktas för sin päls, päls o skinn tar man reda på efter att djuret slaktats för att de varit sjukt, ska bli mat eller att det blivit gammalt och levt färdigt.

Så tovade fällar, eller ”veganfällar” som de tydligen också kallas, är jättebra tycker jag! Då får kan man få massor av vackra fällar från samma får och det får fortsätta att leva… Jättebra tycker jag!

Eftersom jag inte har ullen från ett helt får i ett sjok så får jag nåltova fast lockarna några i taget. Sedan efter lite behandling, rullning och sköljning osv får man sig en fäll med lockar på ena sidan och en tovad baksida… underbart!

Här är mina små första försök till tovade fällar redo att våttovas på baksidan… eller kanske mer tovad stjärtlapp…

Japp man måste ju ha speciella nåltovnings nålar… vilket jag såklart inte har. Jag tillverkade egna, nej de är inte dyra att köpa, men jag vet inte var man köper sådana här och om man köper på nätet så får man betala mer för frakten än för nålarna, och man måste vänta på dem. Vänta… det är inte min starka sida.

Så jag tog lagom tunn ståltråd och slipade ena änden vass, sen tog jag en brytbladskniv och skar jack i tråden så det bildades små minihullingar som hjälper till att dra ner ullfibrerna och tova sig med varandra och släpper dem när man drar upp… alltså man skär från spetsen upp mot trubbiga änden, massa hack… häpp häpp en egen tovningsnål… har man en bättre kniv kan man ju självklart skära i en knappnål eller någon annan lämplig nål.

Dun dun dun

 Återbruk, Mjaus lilla bod, Pyssel & Fix, Vardag  Kommentarer inaktiverade för Dun dun dun
Feb 022016
 

Mer hårsmycken och hårspännen! Som vanligt blir jag lite fixerad vid det jag håller på med för tillfället. Det resulterar i mängder och åter mängder av fjädrar och dun! Alla dessa finns till salu i Mjaus lilla bod!

   
    
    
    
    
 

css.php
Hoppa till verktygsfältet