Maj 242016
 

…eller orkar inte?

Min inspiration har varit vilse så det har knappt dragits upp några plantor alls i år! Jag som hade stordådiga visioner om tomatskördarnas tomatskörd!!!

Intresset har dock legat lite mjukt och rart på en bädd av ull och nu har jag lärt mig att både spinna och tvinna ihop garn hyfsat!

Men då plötsligt kliver intresset tillbaka till naturen och växtfärgning av ovan nämnda ull blir på tapeten! Det provkokas, doppas, samlas konstiga växter och spanas efter tickor och lavar! Och snart är svampsäsongen här och nya svampar ska läras in, jo nämligen färgsvamparna!!!

Återkommer strax med bilder och nya kategorin ”ull spinna växtfärga”! Spännande!!!

Sirap

 Mat, Mitt hus, Odling, Växter & Natur, Pyssel & Fix  Kommentarer inaktiverade för Sirap
Apr 052016
 

Det är vår och jag ger mig på ett försök att göra björksavssirap!

Enorma mängder björksav reduceras ner till nästan ingenting alls! Resultat, björksavssirap!

Sött, gott och naturligt!  

 

Ylle ylle på er yllingar!

 ADHD, Mitt hus, Mjaus lilla bod, Pyssel & Fix, tips o trix, Vardag  Kommentarer inaktiverade för Ylle ylle på er yllingar!
Feb 162016
 

Jag har bestämt mig för att lära mig spinna och tova ull! Åkte och hämtade lite ull jag fått. Givetvis måste jag prova på en gång… genast, nu… nyss!!! Eftersom jag inte har några riktiga kardor åkte jag till Biltema och köpte två hundpälskardor… Det går riktigt bra att karda med dem tycker jag… funderar på att kanske bygga mig ett par större kardor genom att demontera några hundborstar och sätta ihop till två större.

Slända fixade jag av en pinne från en galge och en rund träskiva som jag borrade hål i… Tog en ögelkrok och bände upp den, förborrade i pinnen o skruvade dit kroken. Tycker att det verkar vara bättre med en ögelkrok än en vanlig krok då jag tror att ögelkroken håller det spunna bättre på plats utan att halka ur.

12728994_10153168144105666_6376056088840802976_n 12654635_10153168144170666_2800945218713252355_n

Tova… jag tycker det är så fint med fällar men de är både dyra och jag har inga egna får att slakta än så länge… Och jag tycker inte att djur ska slaktas för sin päls, päls o skinn tar man reda på efter att djuret slaktats för att de varit sjukt, ska bli mat eller att det blivit gammalt och levt färdigt.

Så tovade fällar, eller ”veganfällar” som de tydligen också kallas, är jättebra tycker jag! Då får kan man få massor av vackra fällar från samma får och det får fortsätta att leva… Jättebra tycker jag!

Eftersom jag inte har ullen från ett helt får i ett sjok så får jag nåltova fast lockarna några i taget. Sedan efter lite behandling, rullning och sköljning osv får man sig en fäll med lockar på ena sidan och en tovad baksida… underbart!

Här är mina små första försök till tovade fällar redo att våttovas på baksidan… eller kanske mer tovad stjärtlapp…

Japp man måste ju ha speciella nåltovnings nålar… vilket jag såklart inte har. Jag tillverkade egna, nej de är inte dyra att köpa, men jag vet inte var man köper sådana här och om man köper på nätet så får man betala mer för frakten än för nålarna, och man måste vänta på dem. Vänta… det är inte min starka sida.

Så jag tog lagom tunn ståltråd och slipade ena änden vass, sen tog jag en brytbladskniv och skar jack i tråden så det bildades små minihullingar som hjälper till att dra ner ullfibrerna och tova sig med varandra och släpper dem när man drar upp… alltså man skär från spetsen upp mot trubbiga änden, massa hack… häpp häpp en egen tovningsnål… har man en bättre kniv kan man ju självklart skära i en knappnål eller någon annan lämplig nål.

Dun dun dun

 Återbruk, Mjaus lilla bod, Pyssel & Fix, Vardag  Kommentarer inaktiverade för Dun dun dun
Feb 022016
 

Mer hårsmycken och hårspännen! Som vanligt blir jag lite fixerad vid det jag håller på med för tillfället. Det resulterar i mängder och åter mängder av fjädrar och dun! Alla dessa finns till salu i Mjaus lilla bod!

   
    
    
    
    
 

Fjädrande lätt

 Återbruk, Höns, Mitt hus, Mjaus lilla bod, Okategoriserade, Pyssel & Fix, tips o trix  Kommentarer inaktiverade för Fjädrande lätt
Jan 102016
 

Jag har massor av fjädrar som jag plockat av mina ruggande höns, slaktade tuppar och gräsänder som gått till mat till människa och hund.

Dessa bör ju rengöras! Efter mycket om och men gjorde jag såhär!

Efter att de legat ute och fryst behövs de inte läggas i frysen, annars rekommenderar folk att de fryses i gärna två omgångar, några dagar per gång.

Lägg fjädrar i en hink eller liknande,  med varmt vatten och lite tvål. (Jag tog en barnängens tvål och tvättade händerna i vattnet innan fjädrarna åkte i)  
Rör runt ordentligt och se till att alla fjädrar blir blöta. Virvla runt lite då och då och låt ligga ett lagom tag.

 
Ta upp de blöta fjädrarna på en handduk, tidning eller nåt som de kan torka lite på.

   
Medan de fortfarande är fuktiga läggs de i hink och ett finmaskigt nät placeras för öppningen. Sen tar jag hårtorken och virvlar runt fjädrarna i hinken med varmluft. Viktigt att det verkligen far runt i hinken så att de blir torra och fluffiga!

 
Man ska tydligen kunna lägga dem i ett örngott och knyta igen mkt väl och torktumla dem istället, men jag har ingen torktumlare!

Nu har vi rena fina fjädrar att göra nåt skoj med!

css.php
Hoppa till verktygsfältet