Annons:
 
 

Inte här så ofta

Ni hittar mig skrivandes dagligen i min blogg på blogspot numera om stickning, shopping, naglar och livet i Göteborg m.m…

Stickat & Unikt, Monica Hansen ->

Lämna kommentar

Finns det ekologiskt lingarn i Sverige?

Jag läser på Green Knitter om ett ekologiskt lingarn från Louet, NordAmerika som heter Euroflax…

Undrar om det finns eko lingarn i Sverige?

5 Kommentarer

Idag öppnar Emmas nya garnbutik

Bojans har bytt ägare och nya ägaren nyöppnar idag >

Någon som varit där idag och kan berätta mera? Själv har jag inte ens kommit ur nattlinnet på hela dagen så det blev inte som jag tänkte mig idag, men imorgon är ju en annan dag igen så… häpp!

2 Kommentarer

Japansk tatueringskonst, Horiyoshi III

Med fyra nystan Vivaldi Mohair

Min sommartröja i 200 gram Vivaldi Mohair, storlek XXXXXL:)

Mönstret hittar ni här för utskrift >

Jag stickade framstycket rakt upp, avmaskade för halsen och på nästa varv la jag upp nya maskor igen och fortsatte ner på ryggen med bakstycket, allt i ett stycke. Sedan stickade jag armarna med maskor jag plockade upp i sidokanten för att slippa sömnaden, och runt med en rundsticka 60 cm lång, det funkade jättebra.  Sen var det bara sidosömmen kvar och den virkade jag ihop med en svart tråd i alpaca, likt halskanten… lite kul effekt. Enkelt och snabbstickat!

Samma rundsticka skulle man också kunna sticka fram- och bakstycke med fram och tillbaks om man inte vill ta en annan längre, eller en vanlig sticka till det.

Kanter vid händer och på styckena nertill med s.k ”korvränder”, läs mer i mönstret, men principen är några varv avigt så kanterna inte rullar sig..

Att virka dit en kant med fasta maskor i ett annat garn runt halsen är bra så kanten inte rivs upp när mohairgarnet är så tunnt som det är, och i en annan garnkvalitet som t.ex alpacan blir det en kul effekt.

Tröjan blir tunn men varm! Enda nackdelen är att mohair gärna lätt flockar av sig vilket jag märkte när jag satt i en ljus tygsoffa på ett kalas… pinsamt *skrattar*

Namnlappar har jag beställt från www.namnband.se

4 Kommentarer

I morgon nyöppnar Bojans butik

Mitt på Linnégatan, brevid Linneakyrkan, hittar ni Bojans Garn som har bytt ägare. Imorgon, den 15 juli är det nyöppning!

Tveksamt om jag kommer klara av att ta mig dit denna veckan men nån dag framåt ska jag åka och hälsa på och se vad som är nytt, det ska bli roligt:)

Lämna kommentar

Så mycket man kan göra med stickor

Lugna gatan och det känns lite bättre såhär fram på dan men fötterna strejkar ändå, så jag får väl sitta hemma och surfa och sticka lite mera då.. *skrattar*

Har haft tid att läsa bloggar, och hälsa på i stickeblogglandet, det är kul! Det finns så många duktiga och kreativa underbara människor i vårt avlånga land:)

7 Kommentarer

Sybågens Garn & Handarbetsbuss

Sista tisdagen varje månad är det marknad här på kyrkbytorget, en hållplats från eketrägatan med buss 21, 20, 32…

Ni hittar då till Sybågens handarbetsbuss, tel 0702 – 450036

Bla. säljer Sybågen jättebra rundstickor i trä för bra priser..

Och senast köpte jag mysigt Kid Mohair m.m…

Bussen  står också på marknad på Selma Lagerlöfs torg den första tisdagen varje månad, och nu här på Kyrkbytorget den sista tisdagen, ca 10 – 14… 

Lämna kommentar

Danska Troll på Liseberg i sommar

I butiken närmast Lisebergsbanan på butiksgatan säljer de i år de underbara Danska trollen från DAM som jag samlar på! Jag är så glad!

Små penntroll 29:-, nyckelringstroll 39:-, troll som de på hyllan på bilden 49:- i olka färger. Och om man har säsongskort får man 25% rabatt på en vara en gång under sommaren. Gissa vem som kommer köpa troll i år? *skrattar*

2 Kommentarer

Grundmönster ribbad mössa unisex

Jag har användt knappt ett nystan (50g) av drops alpaca, men du kan också ha Indiecita eller Angel Touch… och det har jag stickat ihop med ett 2-trådigt ullgarn, denna gång från Kampes, båda i brunt.

Alternativ til Kampes kan vara Drops Karisma eller ullgarn som t.ex Superwash Silja, Gjestal/Svarta Fåret eller liknande..

En ullmössa är toppen i regn, kyla och värme, eftersom ull reglerar temperatur och skyddar mot vätan. För den som tycker ullen är för sticksig dämpas det som kliar med hjälp av den mjuka alpacaullen, som inte kliar men har samma fina egenskaper.

Jag stickar på en 60 cm rundsticka nr 3 för jag stickar löst. Om ni stickar hårt välj nr 3,5 – 4 istället. På toppen behövs också strumpstickor i samma storlek för att avsluta, annars kan man sticka mössan på raka stickor fram och tillbaks och sedan sy ihop den och det syns inte så mycket eftersom den är grov och ribbad. Min stickfasthet med nr s blev 20 maskor på bredden = 10 cm.

Ett praktiskt allt-i-allo-mönster hoppas jag för den som vill ha en grund att sedan göra sin egen favoritmössa från. Blanda material och färger och se hur den blir:)

Man kan använda den med uppvikt kant som en vanlig modell, eller ha den med ’hänget’ där bak… vill ni ha ett längre häng stickar ni mössan längre innan ni börjar med minskningarna helt enkelt.

Grundmönster ribbad mössa unisex – Monica Hansen 2008

gratis att kopiera och använda för privat bruk.

Storlekar:
S/M (52-53 cm omkrets) = 100 m
M/L = 104 m (54-55 cm omkrets)
L/XL = 108 m (56 – cm omkrets)

Obs! Storlekarna är cirkamått med min stickfasthet och det garnet jag valt. Prova er själva fram till stickfastheten 20 maskor på bredden = 10 cm så ska det bli ungefär.

Lägg upp önskat antal maskor löst på en 60 cm rundsticka, (eller en rak sticka).

Tips! När man lägger upp maskor på en rundsticka för att få dubbla stickor så uppläggningen inte blir för hård, är att ta en annan sticka, eller en strumpsticka och hålla med just bara när man lägger upp, och sedan drar man bort den när man ska börja sticka runt…

Sticka ribbad resår: 2 räta m, 2 aviga m. Om du vänder på varven på en rak sticka ser du till att du stickar räta maskor på räta maskor, och aviga på aviga.

Sticka rakt upp i 24 cm. (Öka längden upp här om du vill ha längre mössa.)

När du nått önskad höjd börjar minskningar på vartannat varv:

Minskningsvarv 1: Sticka 2 räta maskor tills på varannan ’rät ribba’, då blir det 6 maskor som stickas mellan varje minskning. Om det känns trögt att minska ihop genom att sticka de 2 räta i maskbågarna framifrån, kan du istället sticka in stickan i sidan och sticka 2 rm tills i bakre maskbåge (bakre mb). Det blir lika bra och kräver mindre handkraft men gör då likadant på hela mössan.

sticka ett varv vanligt..

Minskningsvarv 2: Sticka de 2 rm tills på de 2 ’räta riborna’ som inte blev ihopstickade på första minskningsvarvet…

Sticka ett varv vanligt och flytta samtidigt över maskorna jämnt fördelade på fyra strumpstickor. (Om du stickar rundstickning)

Minskningsvarv 3: Sticka 2 aviga maskor tills på varannan ’avig ribba’.

sticka ett varv vanligt..

Minskningsvarv 4: Sticka de 2 am tills på de 2 ’aviga riborna’ som inte blev ihopstickade på förra minskningsvarvet…

sticka ett varv vanligt..

Minskningsvarv 5: Sticka alla maskor som 2 räta maskor tillsammans hela varvet ut.

sticka ett varv vanligt..

Minskningsvarv 6: Sticka alla maskor som 2 räta maskor tillsammans hela varvet ut.

Tag av garnet och sätt på en stoppnål och drag genom de kvarvarande maskorna, gärna 2 varv och drag åt, stick igenom mössans mitt på toppen och fäst väl på insidan. Klart!

14 Kommentarer
Annonser:
iphone 6 reparation
 
 
 
 
css.php
Hoppa till verktygsfältet