Annons:
 
 

Bukspottkörtelcancer

Med anledning av att oktober månad har blivit en helt rosa månad så vill jag slå ett slag för kampen mot all cancer! Det kommer jag att göra genom att prtata om olika sorters cancer. För att upplysa världen om att det finns fler cancer än bröstcancer! Det svarta bandet får symboliserar alla olika band som finns i kampen mot skitsjukdomen cancer.  Finns det en enda person som får en chans i kampen mot cancern så har jag lyckats.

Bukspottkörtelcancer.

Bukspottkörtelcancer drabbar ungefär 900 personer årligen i Sverige. Tre fjärdedelar av patienterna är över 65 år och  cancern är lika fördelat över könen.

Symptom: nattlig värk, viktnedgång, gulsot, trötthet och aptitlöshet. Svårt att diagnosticera med andra ord, speciellt i ett tidigt skede. Smärta i buken är andra tecken, smärta som strålar ut mot ryggen, avföringen kan också bli rikare på fett och lukta mer illa. Diabetes.

För att kunna diagnosticera bukspottkörtelcancer använder man ultraljud men eftersom symptomen är liknande andra mag- och tarmsjukdomar börjar man oftast med gastroskopi och/eller röntgen av tjocktarmen. Även Datortomografi kan komma att bli aktuellt för att kunna se hur cancern spridit sig.

Enda sättet att bota bukspottkörtelcancer är operation. Man får helt enkelt operera bort tumören och så här ser det ut efteråt. 

Så vitt man vet i dag kan cancer i bukspottkörteln inte botas med vare sig cytostatika (cellgifter) eller strålning. Överlevnaden efter 10 år beräknas ligga på i det närmaste 0 %. Cytostatika under ett halvt år efter operationen kan minska risken för återfall något och ges ibland som en rutinbehandling. Ibland ges sådan behandling före operation i avsikt att krympa tumören så att den exempelvis ska lossna från ett av de blodkärl som påverkats.

Den enda kända riskfaktorn för bukspottkörtelcancer är rökning

Patrick Swaze dog av bukspottkörtelcancer tidigare i höstas. Han blev 57 år gammal. Steve Jobs är en av de som har överlevt bukspottkörtelcancer. (Han är VD på Apple)

Som ni förstår är det oerhört viktigt att man arbetar för att få fram ett botemedel mot bukspottkörtelcancer!

1 Kommentar

Ett svar till Bukspottkörtelcancer

Som iMacägare sörjer jag idag när meddelandet vi väntat på länge att Apples grundare Steve Jobs dog inatt.
Det finns undantag. Jag fick prostacancer för 12 år sedan. Det visade sig att den inte hade spridit sig utanför prostatan och det betyder att jag ansågs som botbar ocg därför behandlades jag med Braschy.
Idag är jag friskförklarad. Men ni karlar gå och ta ett PSA prov det räddar liv.

Skrivet av Kalle 2011-10-06 vid 10:04 Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *