Annons:
 
 

Hypomani, mani & depression

Jag brukar nästan jämt skriva om min sjukdom utifrån mig själv, hur jag känner och hur jag funkar, jag är ingen expert mer än att jag har lärt mig hur jag funkar själv eller man kanske ska säga hur jag inte funkar och det är de jag försöker förmedla till er, så det jag skriver är ingen fakta utan bara egna erfarenheter. Men idag ville jag ta upp de tre stadierna en som mig manodepressiv person går igenom, och för att ge er så korrekt fakta som möjligt gick jag in på en läkarsida (http://www.psykiatriinfo.se/)  och hittade en mer faktamässig beskrivning som jag här vill dela med er.

Hypomani
Hypomanin är kanske det lömskaste av tillstånden man går igenom när man har bipolär sjukdom. Man känner sig nämligen bättre, starkare och friskare än vanligt. Ett sätt att beskriva hypomani är att man blir lite mer av sig själv. Känslan är extremt förförisk och jämförs ibland med en passionerad tonårsförälskelse. Man blir driftig och aktiv och kan genomföra många och nya saker samtidigt. Därför är det inte ovanligt att människor som är hypomana också är framgångsrika, till exempel i affärslivet, och möts av beundran från omgivningen. Tyvärr leder hypomanin ofta till förvärrade symtom och fullt utvecklad mani, eller att man faller ner i en depression.

Mani
Under de maniska episoderna känner man sig starkt upprymd. Man får massor av energi och fylls av idéer som måste genomföras, ofta till vilket pris som helst. Livet går i ett rasande tempo och omgivningen får svårt att hänga med, i såväl infall som resonemang. Någon har beskrivit det som att hjärnan blir som en alldeles rak och tom motorväg. Det finns inga hinder, inga tveksamheter, det är bara att köra på. Hur fort som helst. Dåligt omdöme, rastlöshet, provokativt beteende, förnekande av egna fel och ekonomiska utsvävningar är vanligt. Det kan yttra sig till exempel i att man ringer alla sina kollegor mitt i natten för att berätta om nya briljanta idéer. Det kan handla om att vinna varje argumentation, oavsett om man har rätt eller fel. Överdriven och okontrollerad shopping är vanligt.

Många blir lättirriterade och aggressiva, ibland för att omgivningen inte hänger med eller förstår vad man pratar om. Med manin följer också ett minskat sömnbehov och det är vanligt att man glömmer bort att äta. 

Under de värsta episoderna kan manin övergå i en psykos, vilket innebär vanföreställningar och hallucinationer, till exempel i form av att man känner sig förföljd, utvald eller hör röster. Sjukdomen får då stora likheter med akut schizofreni. 

Depression
Depressionen är manins raka motsats. Man blir sorgsen, nedstämd, håglös och känner skuld – ibland för saker man gjort under manin, ibland för saker som man inte alls gjort dåligt. Man har inget intresse av någonting. Sömnstörningar och förlorad aptit är vanligt. Man känner sig värdelös och varken älskad eller behövd av någon annan. 

Som anhörig kanske man vid första anblicken uppfattar depressionen som lättare att hantera än manin. Den som är sjuk blir ju faktiskt lugnare. Men depressionen är ofta den farligaste delen av bipolär sjukdom eftersom många får självmordstankar. Nästan var femte som har obehandlad eller underbehandlad bipolär sjukdom försöker någon gång ta sitt liv. 

En del depressiva skov kommer som en direkt följd av en manisk episod. Samtidigt som kroppen mattas av det höga tempot, och bristen på sömn och mat, står det plötsligt klart vad man gjort och sagt under manin. Skuldkänslorna kommer snabbt och depressionen är ett faktum.

Efter att själv läst igenom denna beskrivning kan jag erkänna att jag är varenda ord av alla symptom. Det jobbigaste är inte varje enskild del av hypomani, mani eller depression, det jobbiga är att dom skiftar väldigt snabbt mellan varandra. Jag känner framförallt igen minskat sömnbehov, dålig aptit och att gå in i alla disskutioner, men framförallt att inte känna sig bra nog eller älskad. Och visst, dåligt omdömme kan säkerligen stämma med de bråk jag startar och hur jag kan ringa folk mitt i natten, jag kan inte annat än ha den här sjukdomen, den är ju den absolut bästa beskrivningen av mig  någonsin.

5 Kommentarer

5 Responses to Hypomani, mani & depression

Hej.

Jag ligger just nu inne på psyk, och väntar på min slutliga diagnos Bipolär Sjukdom. Det skall göras utredningar och utredningar.. många olika läkare skall vara med. Beskrivningen ovan stämmer även väldigt bra in på mig, men hittills har läkarna inte trott på vad jag säger… inte förränn nu, hoppas jag.

Jag bloggar även jag om mitt mående, hur saker funkar runt om mig, och hur jag är. Jag kommer att följa dig på din blogg framöver, så man känner att man inte är ensam om allt det här.

Skrivet av Michael 2010-03-29 vid 01:24 Svara

Starkt av dig!
beundransvärt!
Du kommer att klara allt!
Mvh

Skrivet av Cissi 2009-11-21 vid 02:19 Svara

Det viktiga med bipolärsjukdom är att man kan bli den man egentligen är med mediciner och med oerhört viktiga levnadsregler som se till sin sömn och ta medicin till hjälp om inte annat och bestämma sovtid , att inte stressa och ha krav så arbetet ska anpassas och sen att man går i samtal så att man får lära sig känna igen tecken på sig själv om man börjar gå in i mani eller depression innan det går för långt för då kanske man inte har insikt i värsta fall. Din mor så man kan fungera och ha ett bra liv

Skrivet av Den gråtande Clownen 2009-11-21 vid 10:51 Svara

Intressant och läsvärt=) bara undrar, rgrn tolkning eller finns det en källa?
mvh

Skrivet av Nathalie 2009-11-21 vid 03:08 Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annonser:
Reparera iPad
 
 
 
 
css.php
Hoppa till verktygsfältet