Annons:
 
 

Kopior duger tydligen inte!

På Piratpartiets hemsida finns en FAQ (Frequently Asked Questions), inför valet. En enda fråga verkar vara återkommande, tillräckligt återkommande för att vara en FAQ. Frågan lyder: ” – Kan jag skriva ut egna valsedlar och använda eller dela ut?”
Svaret är enkelt och tydligt, endast valsedlar utfärdade av Valmyndigheten är giltiga. Är inte det lite ironiskt? Tänka sig, kopior duger inte! Så enligt PP är kopiering endast ok om det inte skadar de egna leden…bra att veta! Jag tycker att alla som tänker rösta pirat borde ta chansen att vara konsekventa! Kopiera, skriv ut, dela, sprid, publicera på nätet, kör på bara! Vägra använda Valmyndighetens valsedlar, skriv ut egna! Bojkotta legitima valsedlar!
En något allvarligare sida av myntet är kanske att denna fråga är den enda högfrekventa frågan. Det visar tydligt på att skolsystemet har misslyckats. Kanske detta är vad de borde vara arga på istället för folk som vill ha betalt för sitt arbete?

8 Kommentarer

8 Responses to Kopior duger tydligen inte!

Jag håller inte med dig om att lagar har ett självuppfyllande syfte. Med din retorik kan man ju aldrig ifrågasätta lagar, vilket inte kan vara mer fel i en demokrati.

Med det sagt håller jag trots allt med dig i att ingen ska behöva stå ut med brott mot dess verksamhet. Det är därför vi vill legalisera fildelning för privat bruk. Med en gång skulle den brottsliga verksamheten upphöra och vi skulle ha 2 miljoner färre kriminella i Sverige.

För övrigt är ditt resonemang om att det inte är en mänsklig rättighet att inskränka upphovsrätten bara en löjlig omskrivning av vad jag sagt. Vad jag säger är att i de fall upphovsrätten och andra mänskliga rättigheter står i konflikt med varandra, som i frågan om det är rätt att övervaka folks privata kommunikation för att kontrollera om de piratkopierar eller inte, så menar jag att upphovsrätten helt enkelt inte är det som väger tyngst. Vi öppnar som sagt inte paket på Posten trots att de är antagligen Sveriges största distributör av knark. Detta torde vara en självklarhet, oavsett om det handlar om paket på Posten eller Internet.

Du får gärna tjäna pengar på musikproduktion och distribution om du vill och har en möjlighet till det, men inte på bekostnad av våra demokratiska rättigheter. Om du inte kan tjäna pengar utan att inskränka våra demokratiska rättigheter så får du hitta något annat att tjäna pengar på. Så enkelt är det.

Skrivet av Sammy Nordström 2009-05-27 vid 12:39 Svara

  Du tolkar och lägger saker i min mun. Visst ska man kritisera lagar man tycker är fel, så fort jag är klar med att kritisera er löjliga ursäkt till parti så skall jag ge mig i kast med att kritisera IPRED och FRA, men just nu är det viktigare för mig att den ogenomtänkta, verklighetsfrånvända, dynga Piratpartiet sprider omkring sig bemöts.
  Ett stort problem som återkommer i ditt resonemang är att du utgår ifrån att jag skulle vara för IPRED, FRA och andra idiotiska och kränkande lösningar. När du använder detta, utan att veta ett skit om mig, så avslöjar du mest att du söker ursäkter för din egen brottslighet. Att legalisera bort brottslighet på bekostnad av andra människor är riktigt vidrigt, minst lika vidrigt som IPRED. Att ni inom PP inte själva förstår den teknik och konsekvenserna av användandet därav framgår tydligt i resonemanget att det skulle vara ”privat” fildelning. När man gör en fil tillgänglig för allmänheten så kallas det publicering, det är en väldig skillnad på privatkopiering och otillåten publicering.
  Låt mig vända på ditt resonemang, eftersom det faktiskt är du som är i mottagaränden av kulturen. Du får gärna ta del av musik och film, men inte på bekostnad av andras demokratiska rättigheter. SÅ enkelt är det.

  Skrivet av Poppe 2009-05-31 vid 11:18

Men vad gör det om *skiv*bolagen gör förluster om ändå upphovsmännen, dvs de som skapar musiken, tjänar pengar? För det är vad forskningsresultaten och artiklarna jag refererat till handlat om, att man trots allt har det bra som artist idag. Och det är väl det vi pratar om, inte att vi ska rädda skivbolagen? Ifall de helt försvinner och dör ut för att skivor som lagringsmedia blivit en förlegad teknik är inte jag mer ledsen för än när Facit fick sluta med sin tillverkning av mekaniska räkneverk till förmån för de digitala.

Men visst, inspelningsstudior kommer alltid behövas, likadant agenter och marknadsföringsstrateger osv. Men om den verksamheten ska klara sig ska man nog ställa om sig till en affärsmodell som inte förutsätter en produkt i plast. Dvs, lägg ner skivbolagen och starta företag som enbart jobbar med musikpromotion. Bland de musiker som nu tjänar mer än någonsing finns det säkert en hel del efterfrågan för sådana tjänster.

Allt snack om hur dyrt det är och vilka investeringar som måste göras för att lyckas i branschen är en sanning med modifikation. Se till vilken annan bransch som helst, hur ofta är det gratis att producera någonting? I alla branscher får man investera en hel del och ofta leva med stora förluster innan investeringarna och det hårda slitet ger utdelning. Jag vet, jag är själv egen företagare sedan flera år tillbaka. Frågan är varför musikindustrin skulle vara förskonad och ges statliga garantier för att lyckas innan ens idén för produktionen kommit till?

Många artister har för övrigt bevisat att man inte alls behöver några stora investeringar för att lyckas. Basshunters sommarplåga ”Boten Anna” är ett ypperligt exempel. Det började med en bokstavligt talat hemmagjord låt som via fildelning först spreds till kompisarna och sen vidare ut i hela världen. Det hela slutade i en enorm kassasuccé, idag täljer Basshunter guld.

Ännu ett exempel på hur fildelning är ett effektivt sätt att marknadsföra sig är Monty Pythons publicering av samtliga produktioner de gjort genom åren på YouTube som ledde till en ökad försäljning med hela 2300%!

Och nej, det handlar inte om konsumenternas privatekonomiska intressen i förhållande till musikskaparnas. Jag sa det förut och säger det igen, det handlar om demokratiska och mänskliga rättigheter. Det handlar om pressfrihet, åsiktsfrihet, yttrandefrihet, budbärarimmunitet, informatörers källskydd, skyddat privatliv, osv. Det är dessa friheter som hotas när man inför total övervakning och kontroll för att bejaka en gammal affärsmodell. När valet står mellan dessa friheter och någon enskilds privatekonomiska intressen, ja då borde valet vara enkelt.

Skrivet av Sammy Nordström 2009-05-22 vid 11:00 Svara

  Sammy, Sammy… det som började med att jag raljerade lite kring ironin i er, piratpartiets, FAQ om valet har nu, för dig eskalerat till att du diskuterar helt andra saker. Låt se kort och enkelt.

  Inga branscher skall i ett fritt samhälle behöva stå ut med brott mot dess verksamhet, bara för att brottslingarna anser att strukturerna i branschens affärsmodell skulle vara förlegade. Bara korkat!

  Ditt utlägg om investeringar är mest osammanhängande rapparkalja från en som utalar sig om en bransch han uppenbarligen saknar kunskap om.

  Att använda ett fåtal andra artisters framgångar som prejudikat för att det skulle vara OK att kränka andra som ej väljer att sprida sina verk på det sättet är löjligt, har redan sågat dig och ditt anhang i frågan om Monthy Python, i Norrköpings Tidningar.

  Att blanda in frihet och demokratiska rättigheter i frågan, visar bara att du inte vet ett skit om mig samt att du har svårt att hålla dig till sakfrågan.

  Det är ingen mänsklig fri eller rättighet att kränka upphovskvinnor och -mäns LAGSTADGADE rätt. Jag anser dig vara förljugen när du påstår att det handlar om frihet och demokrati när du är beredd att, utan någon form av empati, kränka människor till höger och vänster. Fegt rent utav sagt, sluta smutsa ned demokrati- och frihetsbegreppet.

  Skrivet av Poppe 2009-05-26 vid 10:04

Jag ska tala om för dig vad som är lögn, och det är vad skivbolagen påstår om sina s.k. förluster. Här kommer verkligheten och knackar på:
http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/211004-musiker-drar-in-storkovan

För övrigt vill jag inte hålla med om att KTHs forskning från 2005 är gammal. Fildelningen tog fart omkring 1999 i samband med Napster, då har man trots allt kunna följa utvecklingen i lite mer än ett halvt sekel. Här kan du läsa lite mmer om det om du vill:
http://xml.nada.kth.se/media/Research/MusicLessons/Reports/

Och nej, jag har inte sagt något om att någon inte skulle ha rätt att tjäna pengar. Vad det handlar om är ifall någons rätt att tjäna pengar väger tyngre än demokratiska och mänskliga rättigheter eller inte. För mig är det iaf ett enkelt val, jag struntar i om hela underhållningsindustrin hamnar på gatan (not very likely), inte en tum ska vi rubba på demokratin för att ge en utdöende bransch konstgjord andning. Någons privatekonomiska intresse är inte överordnad demokratin.

För övrigt finns det inget som heter ”rätt att tjäna pengar”. Pengar är ett privilegium som man gör sig förtjänt av. I slutändan är det konsumentens rätt att avgöra vad han ska använda sina pengar till eller ej.

På en fri marknad är det tillgång och efterfrågan som styr. I den digitala världen finns inga begränsade tillgångar. Exemplarframställningen kostar 0kr oavsett hur många exemplar du framställer. Tekniken för exemplarframställning finns dessutom i var mans hem idag. En affärsmodell som utgår ifrån exemplarframställning som betalningsmodell är därför dömd att misslyckas. Om man inte lagstiftar tillbaks oss till 80-talet igen, dvs.

Om fildelning är rätt eller fel, om det är stöld eller inte, är helt och fullt irrelevant. För även om det är fel så är det ännu mer fel att införa ett övervakningssamhälle med kontroll över det enda riktigt fria mediet idag.

Snart är posten inget mer än en distributör av paket, Telia inget mer än en internetleverantör, Aftonbladet och SVT inget mer än leverantörer av olika webbtjänster. Kort och gott, snart är Internet det ENDA mediet vi har. Vill vi verkligen då att det ska vara övervakat och kontrollerat av staten eller någon enskild orgnaisation för särintrssen så att en industri kan upprätthålla en förlegad affärsmodell? Det är för mig ett helt skogstokigt resonemang.

Skrivet av Sammy Nordström 2009-05-21 vid 04:04 Svara

  Hej Sammy!
  Jag skall försöka bemöta dina ord.

  STIM & SAMI hänger inte ihop med musikbolagens förluster. Upphovsrättsliga organisationers verksamheter har ganska lite med musikförsäljningen att göra. I en värld där tekniken utvecklas fort så är 2005 en evighet sedan, särskilt med dagens samlade statistik över musikförsäljningens nedgång, som talar sitt tydliga språk.

  Du struntar i vissa människors demokratiska rättigheter och tror att du i demokratin kan välja vilken grupps integritet som är mest värdefull, vi skall alla vara lika mycket värda i en demokrati. Dina privatekonomiska intressen står uppenbarligen, utifrån ditt resonemang, över demokratin.

  I marknadsekonomin har den som producerar något, andra vill ta del av, gjort sig förtjänta av ersättning. När konsumenten väljer att ta en produkt utan lov, så är den ej längre konsument eller en marknadskraft. Det man ej vill lägga pengar på som konsument har man ingen rätt att ta del av. Konsumentens rätt att välja vad denne spenderar pengar på sträcker sig till att köpa eller inte köpa. Inte som du verkar tro, om jag förstått dig rätt, köpa eller inte köpa och ta utan lov istället.

  Angående exemplarframställning så har du faktiskt rätt, det är ingen direkt kostnad kopplad till kopieringen, såvida vi inte räknar kostnaderna för tekniska lösningar, datorer etcetera. Till framställningen av det första originalet är dock kostnaden desto större. Idén är att ett företag eller person investerar kapital i form av pengar och tid i produktionen av exempelvis en låt. För denna investering vill företaget rimligen ha en sin investering åter samt en vinstmarginal. Om kopiorna skall vara kostnadsfria så borde originalet rimligen kosta minst vad investeringen kostat utgivaren. Marknadsekonomin fungerar demokratiskt i det avseendet, de som vill ta del av musiken delar på kostnaden och detta ger i de fall där musiken går med vinst, möjlighet till nya investeringar för framtiden. En återväxt helt enkelt. Ditt resonemang håller endast om framställningen av musik var trolleri. Varför skall någon annan betala för din konsumtion av musik? Du verkar endast se om dina Privatekonomiska intressen. Ha kakan och äta upp den?

  Du skriver: ?Om fildelning är rätt eller fel, om det är stöld eller inte, är helt och fullt irrelevant. För även om det är fel så är det ännu mer fel att införa ett övervakningssamhälle med kontroll över det enda riktigt fria mediet idag.? Två fel blir inte rätt. Du visar åter tydligt din brist på respekt för dina medmänniskor, då du försöker gömma dina privatekonomiska intressen bakom snack om demokrati och integritet. Jag är beredd att kämpa för din integritet medan du pissar på min. Där skiljer vi oss i synen på integritet och demokrati.

  Postens verksamhet minskar inte på grund av brottslighet, utan på grund av tekniska lösningar och ett legalt förfarande i e-posten. Illegal fildelning är just illegal. Ingen person och inget företag, i någon bransch, skall i ett rättssamhälle behöva ge efter för brottslighet.

  Jag tror du missar skogen för alla träden!

  Skrivet av Poppe 2009-05-22 vid 12:56

Eftersom man inte förespråkar att all sorts kopiering ska vara laglig i alla sammanhang så ser jag inte alls någon ironi i ditt påpekande.

Jag håller för övrigt inte med om att vi ska upprätthålla gamla affärsmodeller till varje pris. Nya teknikvinningar ger nya affärsmöjligheter. Att försöka stoppa det fria informationsutbytet på Internet har oerhört mycket större samhällsskadliga effekter än vad en förlorad affärsmodell någonsin skulle kunna ställa till med. Det har fortsatt gått bra för underhållningsindustrin som fortsatt visat rekord höga vinster trots fildelning och kristider.

Forskningen hävdar t.o.m. att det inte är trots dessa omständigheter, snarare tack vore dem. Det är resultatet av oberoende forskning gjorda universitet i Sverige, USA, England, Kanada, Holland, Tyskland, Frankrike, m.m. Det är inte en konspiration av den globala akademiska eliten mot underhållningsindustrin. Mer om dessa forskningresultat kan du läsa om här:
http://bloggsam.mindrelease.net/2009/04/12/jo-men-det-ar-klart-det-ar-stold/

Alltså, den nya tekniken må slå undan fötterna på gamla affärsmodeller, men ur den kommer nya som både de som skapar och deras publik tjänar på. När man dessutom kommit till insikten att den gamla affärsmodellerna inte kan upprätthållas utan att inskränka grundläggande demokratiska och mänskliga rättigheter så blir det än mer uppenbart att den gamla affärsmodellen inte längre passar in i samhällsstrukturen och helt enkelt måste ersättas med en som gör det.

Som det ser ut idag verkar dock industrin vilja ha kakan och äta den samtidigt. Det kommer aldrig kunna hålla utan att vi avskaffar Internet som koncept och därmed tar ett kliv bakåt i samhällsutvecklingen. All kommunikation via Internet består av ettor och nollor, för att tillämpa något sorts regelverk för vilka kombinationer av ettor och nollor som är tillåtna eller inte är det inte utan att alla ettor och nollor sätts ihop för att granskas och kontrolleras. Det skulle betyda en total övervakning och kontroll av Internet som media.

Det är samma sak som att posten skulle öppna och kontrollera alla brev. Trots att posten är Sveriges största distributör av knark tycker ändå ingen att det vore rimligt att öppna alla brev och paket för att stoppa knarkdistributionen. Alla tycks vara överens om att brevhemligheten och budbärarimmuniteten är viktiga principer. Varför ska inte samma principer gälla på Internet, mediet som snart tagit över postens verksamhet i alla avseenden förutom möjligtvis rena paketförsändelser?

Likadant har Internet blivit det främsta mediet för publicering av nyheter, samhällsinformation, forskningsresultat, debattartiklar, etc. Det är inte svårt att se hur då en total kontroll och övervakning av Internet skulle innebära ett katastrofalt hot mot pressfriheten och yttrandefriheten. Låter vi denna utveckling fortgå blir det i långa loppet ett reellt hot mot hela det demokratiska systemet. Och vad betyder då annat politiskt tyckande egentligen?

Här har du i princip förklaringen till hur Piratpartiet lyckats samla människor från både höger- och vänsterkanterna på den traditionella politiska skalan för att enas just kring dessa frågor. Man har sett varandra i ögonen och konstaterat att något mycket viktigare än frågor om skatter och bidrag står på spel. Kan vi inte säkra demokratin och det spelrum den förutsätter så blir allt annat politiskt tyckande irrelevant.

Kampen om vi ska gå mot ett korporativistiskt storebrosrssamhälle eller ett mer fritt och demokratiskt samhälle står nu. Rösta pirat!

Skrivet av Sammy Nordström 2009-05-21 vid 01:54 Svara

  Andras arbete kan aldrig bli fritt, såvida vi inte avskaffar vårt ekonomiska system. Du, eller någon annan, har inte rätt att besluta om enskilda yrkesgruppers rätt att prissätta sitt arbete. Det är ett resonemang som inte håller. Dessa gamla undersökningar du hänvisar till är inte relevanta idag, statistiken (GLF) är tydlig i Sverige, en nedgång i den totala musikförsäljningen på över 50% under åren 2002-2008, så undersökningar från 2003/2004 hade ingen möjlighet att se vad vi idag vet. Alltså är det en lögn att säga att musikförsäljningen går uppåt på grund av illegal fildelning. Inte för att det spelar någon roll i sammanhanget, då det ej är din sak att besluta om andras arbete och den prissättning de väljer. Det är marknadens sak i det politiska system vi har idag, kränkningar av upphovsrätten är ingen marknadskraft.

  Skrivet av Poppe 2009-05-21 vid 07:31

Intressant att du tolkar piratpolitik som att man skulle tycka att allt som är möjligt att kopieras ska kopieras och att man vill bara ha rättigheter utan skyldigheter. Får man fråga hur du kommit fram till det?

Men visst, jag kan också leka den leken. Menar du att inget ska få kopieras alls? Menar du att vi inte ska ha några rättigheter, bara skyldigheter? Nej, naturligtivs tycker inte du det, precis som Piratpartiet inte gör det heller. Sådan överdrivet polariserad retorik är oärlig. Du kan väl åtminstone försöka sätta dig in i piratpolitiken innan du kritiserar den?

Skrivet av Sammy Nordström 2009-05-19 vid 10:11 Svara

  Hej Sammy!
  Du ser inte ironin förstår jag. I branscher där produkten är just kopior så är det allvarligt när någon annan än rättighetshavaren publicerar verket för kopiering. Att ett parti som vill gör illegal fildelning, kopiering, legal, gör att hela grejjen med att man inte får skriva ut eller kopiera valsedlar fantastiskt rolig.

  Skrivet av Poppe 2009-05-20 vid 10:15

Tack Roger!

Grattis CRX, du är den första och sista som inte kan stava till sitt namn som kommer få något publicerat på den här sidan. Verkar som om jag inte är den enda ”idioiten” i Norrköping i alla fall, tack för att du finns CRX så jag slipper känna mig ensam på idiotbergets topp!

Skrivet av Poppe 2009-05-18 vid 07:05 Svara

  Rättelse, från och med tidigare idag så kommer alla som ej kan stava sina namn även de att få sina ord publicerade.

  Skrivet av Poppe 2009-07-16 vid 11:29

Var står det att läsa att kopiering är bra i alla lägen, eller att allt bör kopieras?

Bara för att det finns en idiot i Norrköping betyder det inte att alla i Norrköping är idioter.

Skrivet av crx 2009-05-18 vid 03:43 Svara

Jag undrar hur nätpiraterna ställer sig till Adenvikens pirater. Kan det vara legitimt att kapa fartyg och kräva betalt för att personal, last och tonnage ska släppas fria?

Anser nätpiraterna att man ska betala sin bredbandsavgift? Varför, i så fall? Ska de som annonserar på Piratebay betala sina fakturor? Varför? Ska advokaterna som försvarat piraterna ha betalt? Varför? Betalar piraterna i affären när de handlar mat? Varför?

Ska hantverkare, taxichaufförer, lärare, journalister, vårdbiträden och lokalvårdare som utför tjänster som piraterna utnyttjar ha betalt? Varför?

Hela idén som Piratpartiet förespråkar bygger på att alla ska ha rättigheter och inga skyldigheter. Anarki, eller en form därav, där man tar sig friheter att gilla eller rata alt efter egen snöd vinning, inget system som bygger samhällen precis…

Varför ska förespråkare för Piratpartiet ha rätt till sjukpenning, föräldrapenning och barnbidrag. Jag vill inte stödja dem med mina skattepengar så länge de inte gör rätt för sig vad gäller andra.

Håll svärdet högt, Poppe!

Skrivet av Roger Hedin 2009-05-18 vid 11:49 Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annonser:
iphone 6
 
 
 
 
css.php
Hoppa till verktygsfältet