Karl Marx har rätt; kommunismen är nästa steg./Portolanseglaren

Läs den här artikeln från SvD, där ledande ekonomer analyserar världsläget och det visar sig så fantastiskt tydligt att Karl Marx analys är korrekt, att kommunismen är nästa steg i människans sociala utveckling.

Ekonomerna själva trevar över världsekonomin på jakt efter en lösning, på samma sätt som de berömda blinda trevade över elefantens kropp, utan förmåga att se helheten. Men Karl Marx gjorde det, med hjälp av Hegel.

Jag har aldrig tidigare sett ett sådant kikhål in i framtiden som  den här artikeln.

 

betraktelser, politik

Det verkliga Israel, neturei karta./Portolanseglaren

Denna knastriga , knaggiga samling av utvalda rasister som är Israel; jag har hört om dem, av dem, så nära. Om, av  idealister, svenskar, som åkt för att jobba på kibbutz. Från vilka jag hör ”Vad har du här att göra, du är inte jude! Du är inte en av oss.”

Israel, ett litet land, fruktansvärt armerat av USA-vapen, som vill ha mer. Israel, landet som är en uppfinning.

Lyssna på rösten som är det verkliga Israels,  neturei karta.

 

betraktelser

Palestina är inte längre Israels leksak./Portolanseglaren

Ett steg närmare ett Palestina togs i natt när generalförsamlingen röstade för att Palestina ska få en observatörspost i FN. Betydelsen av en sådan post märks i Israels hotfulla tongångar inför detta lilla erkännande av palestiniernas rättigheter.

138 länder röstade för och överraskande nog också Sverige. Israellobbyn har inte lyckats knäcka Carls Bildts inflytande denna gång. 41 länder lade ner sina röster, vad ska man säga om det. Kanske ville de slippa tjatter i UDs väntrum. 9 röstade emot, USA och Israel som väntat, Panama, Canada mer oklart varför, de brukar göra som USA, i och för sig, Tjeckien med någon flummig motivering i stil med att Israel och Palestinierna borde lämnas att göra upp saken själva på skolgården, Sedan fem små stater som alltid röstar med USA-Israel; Marchallöarna, Micronesien, Nauru och Palau. Att dessa små önationer med röst och plats i FN inte vill ge palestinierna en plats där är väl logiskt, vad? De brydde sig inte om att motivera, de bara tryckte på knappen. Här kan ni läsa FN-omröstningen, med motivationer

betraktelser, politik

Chomsky i Gaza, del 3./Portolanseglaren

Israel bombar civilbefolkningen för att driva dem från Gaza

Bombningen under Operation Cast Lead följde ett mönster som noga analyserades av den välinformerade och internationellt respekterade människorättsförespråkaren Raji Sourani. Han poängterar att bombningen koncentrerades till de norra delarna där den inriktades på försvarslösa civila i de mest tätbefolkade områdena, utan någon som helst militär förevändning.

Han föreställer sig att målet kan ha varit att driva den uppjagade befolkningen mot syd och gränsen mot Egypten. Men Samidin (”de envisa”; min anm.) stannade kvar trots den utökade US-Israeliska terrorn.

Ett annat mål kan ha varit att driva dem över gränsen. I den sionistiska koloniseringens tidiga dar hävdade man att araber inte har något verkligt skäl att vara i Palestina; de är lika glada någon annanstans och borde iväg – hövligt ”förflyttade”, som duvorna föreslog. Helst säkert är detta inte ett så litet bekymmer för Egypten och kanske ett skäl till att Egypten inte frivilligt öppnar gränsen för civila eller ens för det förtvivlade behovet av förnödenheter.

Sourani och andra informerade källor observerar att Samidins disciplin döljer en krutdurk som när som helst oväntat kan explodera så som den första Intifadan gjorde i Gaza 1989 efter år av eländigt förtryck som inte väckte någon uppmärksamhet eller bekymmer.

Att skjuta ihjäl en palestinsk flicka är inget allvarligt brott, menar domare medan bosättarna sjunger och dansar i rättssalen

För att bara ta ett av talrika fall så blev alldeles innan Intifadan bröt ut en palestinsk flicka, Intissar al-Atar, skjuten till döds på en skolgård av en bosättare I en närbelägen judisk bosättning. Han var en av flera tusen israeliska bosättare som fördes till Gaza i strid med internationell lag som skyddades av en väldig militär närvaro och som lade beslag på stor del av marken och de knappa vattenresurserna på Gazaremsan och levde ”frikostigt i 22 bosättningar mitt bland 1.4 miljoner utarmade palestinier,” så som detta brott beskrivs av den israeliske forskaren Avi Raz. Skolflickans mördare, Shimon Yifrah, arresterades men släpptes mot borgen eftersom ”överträdelsen inte var allvarlig nog” för att rättfärdiga kvarhållande. Domaren lade till att Yifrah bara avsåg att skrämma flickan genom att skjuta på henne på skolgården, inte döda henne, så ”detta handlar inte om en kriminell person som måste straffas, kvarhållas och läras en läxa genom att fängslas.” Yifrah fick sju månaders villkorligt straff allt medan bosättare sjöng och dansade i rättssalen. Och den vanliga tystnaden lade sig. Allt är trots allt som det brukar.

 

 

betraktelser, politik

Chomsky från Gaza, två./Portolanseglaren

Sedan Shehadeh skrev denna text har situationen I Gaza blivit mycket värre. Olso-avtalet som firades med så mycket pompa 1993 bestämde att Gaza och Västbanken är en enda territorial enhet. Men då hade redan USA och Israel inlett sitt program att helt och hållet skilja dem från varandra för att blockera en diplomatisk lösning och straffa Arabousim i båda territorierna.

Bestraffningen av Gazaborna blev till och med ännu strängare i januari 2006 när de begick ett allvarligt brott: De ”röstade fel” i det första fria valet i arabvärlden när de valde Hamas. För att demonstrera sin passioneradesträvan efter demokrati” inledde USA och Israel genast, uppbackade av blyga EU, en brutal belägring tillsammans med intensiva militära attacker.

 USA tog också till standardproceduren när någon trilsk befolkning väljer fel regering: Att förbereda en militärkupp för att återställa ordningen. Gazaborna begick ett ännu större brott ett år senare när de förhindrade statskuppen, vilket ledde till en skarp upptrappning av belägringen och de militära attackerna. Dessa kulminerade under vintern 2008-9 med ”Operation Smält Bly”, ett av det fegaste och mest ondskefulla utövandet av militär styrka i nutidshistorien, när en försvarslös civilbefolkning, med ingenstans att ta vägen, utsattes för en skoningslös attack av ett av världens mest avancerade militärsystem stött av USA-vapen och USA-diplomati. En oförglömlig ögonvittnesskildring av slakten – ”infanticid”, med deras ord – ges av de två norska läkarna som arbetade på Gazas rikssjukhus under det skoningslösa angreppet, Mads Gilbert och Erik Fosse, i deras anmärkningsvärda bok Ögonen i Gaza (Ordfront förlag 2010, ISBN 978-91-7037-486-9

Min anm.).

Blivande president Obama var oförmögen att säga ett enda ord, förutom att han upprepade sin djupt kända sympati med barnen som attackerades – i den israeliska staden Sderot. Den noga planerade angreppet avslutades alldeles innan han tillträdde, så att han kunde säga att nu är det dags att se framåt, inte bakåt; den vanliga flyktvägen för kriminella.

Naturligtvis fanns det förevändningar – det finns det alltid. Den vanliga, som dras fram vid behov, är ”säkerhet”: I detta fall hemgjorda raketer från Gaza. Som så oftast är saknade förevändningen trovärdighet. 2008 utlystes vapenvila mellan Israel och Hamas. Den israeliska regeringen erkänner formellt att Hamas höll den. Inte en enda Hamasraket skickades innan Israel bröt vapenvilan och dolda av det US-amerikanska valet 4 november, 2008 på löjliga grunder invaderade Gaza och dödade ett halvdussin Hamasmedlemmar. Den israeliska regeringen blev rådda av de högsta ämbetsmännen inom underrättelsetjänsten att vapenvilan kunde förnyas genom att lätta på den kriminella blockaden och ett slut på de militära attackerna. Men Ehud Olmerts regering, och Ehud Olmert är till ryktet en duva, valde att avvisa dessa möjligheter och föredrog istället att lita till sin i jämförelse enorma överlägsenhet i våldsutövning: Operation Cast Lead. Grundläggande fakta om detta återges ännu en gång av den utrikespolitiske analytikern Jerome Slater i det senaste numret av Harvard-MIT tidskriften International Security (http://belfercenter.ksg.harvard.edu/publication/22373/just_war_moral_philosophy_and_the_200809_israeli_campaign_in_gaza.html?breadcrumb=%2Fproject%2F58%2Fquarterly_journal Hela texten kan läsas som pdf. Min anmärkning och länk)

betraktelser, politik

Noam Chomskys första intryck av Gaza./Portolanseglaren

Noam Chomsky besökte nyligen Gaza och i en artikel ger han oss sina intryck. Noam Chomsky besökte Gaza strax innan Israels senaste övergrepp, men hans kunniga skildring är ett värdefullt dokument för alla som vill känna sanningen. Detta är del ett i min översättning av hans artikel.

Impressions of Gaza

Noam Chomsky

chomsky.info, November 4, 2012

Till och med en enda dag i fängelse är nog för att ge en smak av vad det innebär att vara under total kontroll av någon yttre makt och det tar dig knappt mer än en dag i Gaza för att börja förstå hur det måste vara att försöka överleva i världens största utomhusfängelse där en och en halv miljon människor i världens mest tättbefolkade område hela tiden utsätts för slumpad och ofta grym terror och godtycklig bestraffning med inget annat syfte än att förödmjuka och nedvärdera och med det långsiktiga målet att palestiniers hopp om en anständig framtid ska krossas och att det överväldigande stödet jorden över för en diplomatisk lösning som ska garantera dessa rättigheter kommer att upphävas.Intensiteten i denna beslutsamhet hos det israeliska politiska ledarskapet har dramatiskt illustrerats de sista dagarna när de varnar för att de kommer att ”bli galna” om de palestinska rättigheterna ges begränsat erkännande i FN. Det är inget nytt steg. Hotet att ”bli galna” (”nishtagea”) är djupt rotat i femtiotalets Labor-regeringar tillsammans med det besläktade ”Simsonkomplexet”: om vi blir lurade river vi ner templets väggar. Då var det ett tomt hot -inte idag.Den avsiktliga förnedringen är heller inte ny om än den hela tiden tar nya former. För trettio år sedan gav politiska ledare, inklusive några av de mest kända hökarna, en chockerande och detaljerad redogörelse för premiärminister Begin om hur bosättare regelbundet skymfar palestinier på det mest depraverade sätt och fullständigt ostraffat. Den framstående militär-politiske analytikern Yoram Peri skrev med avsmak att arméns uppgift inte är att försvara staten men ”att fördärva ett oskyldigt folks rättigheter endast därför att de är Arabousim (”niggers”, ”kikes”) som lever i områden gud lovade oss”.Gazaborna har utsetts till att straffas särskilt grymt. Det är nästan ett mirakel att människor kan uthärda i en sådan existens. Hur de bär sig åt beskrevs för trettio år sedan i en uttrycksfull minnesskildring av Raja Shehadeh (The third way) som var baserad på hans arbete som advokat engagerad i den hopplösa uppgiften att försöka skydda grundläggande rättigheter inom ett legalt system som var skapat för att garantera misslyckande, och på hans personliga erfarenhet som varande en Samid, ”en envis en” som såg på medan hans hem förvandlades till ett fängelse av brutala ockupanter utan att kunna göra någonting mer än att bara ”uthärda” på något sätt.

http://www.chomsky.info/articles/20121104.htm

betraktelser, politik

I väntan på judarnas messias./Portolanseglaren

Målet med denna operation är att skicka Gazaremsan tillbaka till medeltiden säger Israels Inrikesminister Eli Yishai.

”Israel överraskade alla när de kom och dödade Ahmed Jabari och började skjuta på allt i norr och söder, även civila… Vi kommer inte att tillåta att Israel dödar vårt folk utan ett pris” säger Ghazi Hamad, Hamas tillförordnade Utrikesminister.

Israels pågående  aggression, under vilka villkor sker den? Jo:

”Tillgången till rent dricksvatten måste öka med 60 % och de vattenkällor som man förfogar över måste omedelbart skyddas. I annat fall kommer inte Gaza vara möjligt att bo i 2020. ”
Detta konstaterar FN in sin mest omfattande rapport någonsin om situationen i Gaza. Flera FN-organ har medverkat i arbetet och FN-koordinatorn Maxwell Gaylard uppmanade till omedelbar handling i samband med att rapporten presenterades:
”Åtgärder måste ske omedelbart för fundamentala livsvillkor: vattenrening, elektricitet, utbildning, hälsa och andra aspekter. […] Åtgärderna måste ske nu om Gaza ska kunna vara en beboelig plats år 2020 och situationen är svår redan nu”.

Vad Israel vill är helt klart; ett absolut och totalt utplånande av de människor som valde Hamas, av Gazas befolkning.

I och med det ohyggliga Hitlertysklands nederlag borde alla planer på renrasiga statsbildningar för alltid vara strukna, alla planer på ett folks mervärde över andra vara borta från agendorna. Men när Hitlerriket försvann poppade Israelstaten upp. Lidandet fortsätter.

Källor:

http://www.dagbladet.no/2012/11/17/nyheter/utenriks/gaza/hamas/palestina/24423328/

http://shiptogaza.se/news/rapport-fr%C3%A5n-fn-gaza-kommer-inte-vara-beboeligt-2020-om-inte-omedelbara-%C3%A5tg%C3%A4rder-sker

http://www.aljazeera.com/programmes/insidestory/2012/11/201211167028547136.html

betraktelser, politik

Reinfeldt ljuger oss rakt i ansiktet./Portolanseglaren

Den borgerliga regeringen som tillåts ljuga i alla medier om hur den satsar på infrastruktur – den satsar 1,7 miljarder på järnvägen, inte 55 miljarder.

Reinfeldts parti ljuger systematiskt läs i Aftonbladets ledare i dag om Ljugarpartiet Moderaterna.

Vem mer än jag tänker på Benito Mussolini när vi ser Fredrik Reinfeldt?

 

Okategoriserade

Friheter är inte rättigheter./Portolanseglaren

Aftonbladet har en småintressant smygare idag, om hur Moderatledaren ska “krossa” Löfven. Artikeln säger sig återge ett Moderat interndokument men allt tyder på att det  rör sig om ett dopat dokument, ett Moderat nedsläpp i den högerstyrda tidningen allt med syfte att spä på en antagen djup splittring inom Socialdemokratin. Texten är nämligen inte stenhårt inom-ideologiskt Moderat. Vi vet detta för riktiga läckor har då och då dykt upp från Moderaterna.

Men Moderaterna slår ur underläge och de tänker sig göra detta med den del av sin ideologi som de tror att Socialdemokratin ( i Sverige! inte internationellt) gjort till sin, nämligen friheten för företag att kommersiellt utnyttja välfärdssystemet, att göra profit.

I Moderat tappning kallas denna frihet för företagen istället “valfrihet” för medborgarna, och det är precis här som en klok strategi för vänstern bör ta avstamp, nämligen genom att visa att en frihet inte är en rättighet, att när Moderaterna talar om valfrihet i välfärden så är det i syfte att avskaffa välfärden, att lämna individen ensam inför ett utbud av företagsprojekt finansierade av skattemedel. Ingen annanstans än i Sverige ser vi detta monster och ju förr Socialdemokraterna belyser det desto förr spricker det.

Moderaternas kommersialisering av välfärdsmodellen innebär  att förvandla medborgarnas lagfästa rättigheter till ett utbud av löften att välja bland.

Men bara lagen garanterar rättigheter och lagstadgandet är politikens och demokratins rätta domän. Marknaden garanterar bara vad lagen tvingar den att garantera.

Denna sanning bör skickliga Vänstermänniskor göra solklart för för sig själva och medborgarna inför nästa val: Friheter är inte rättigheter,  det är rättigheter som politikerna ska garantera oss.

 

betraktelser, politik

Att yttra sig eller att prata./Portolanseglaren

Lars Vilks som  länge var en obemärkt konstnär bland allmänheten behöver nu SÄPO-skydd 24 timmar om dygnet. Han gjorde ett konstverk kallat Muhammed som rondellhund.

Nu uppfann Lars Vilks inte rondellhunden och lika lite var idén att häckla Muhammed med en teckning hans uppfinning, det hade en dansk tecknare redan gjort, så inte är det sig själv, och därmed var och ens själv,  Lars Vilks krigar för.

Lars Vilks kämpar för yttrandefriheten, säger han.

Yttrandefriheten är grundlagsfäst och betyder att jag till exempel har rätt att offentligt att säga till exempel “pfflutr kotp” utan att för detta bli förlöjligad eller jagad, förföljd etc

Människor går nu inte omkring och förargar varandra genom att utnyttja sin rätt till yttranden, tvärtom, man går omkring och säger saker som andra redan säger, som “jag tycker om köttfärs”, “det ska vara snö på vintern”.

Men konstnärerna har varit ett avantgarde, man har yttrat vad som ingen formulerat ännu, konstnärer har yttrat det gemensamma före de andra medborgarna. Först senare har medborgarna sagt : Aha! han hade ju rätt! när han sa: “lgfk gulfnd”

Avantgardet är konstnärer som värnar yttrandefriheten inte genom att säga vad andra redan säger men genom att formulera nytt.

Värnar Lars Vilks yttrandefriheten när han gör en rondellhund och döper den till Muhammed?

Han värnar polisstaten genom sitt behov av polisstöd, det är tydligt.

När Gustav III lagfäste yttrandefriheten så minskade han polisstaten, behovet av kontroll av medborgarna. Gustav III försvagade överhetens makt och adeln knäppte honom därför.

Jag skulle säga att Lars Vilks inte försvarar yttrandefriheten, han räcker helt enkelt inte till för det.

Möjligen kunde man säga att Lars Vilks försvarar åsiktsfriheten, det vill säga rätten att ha vilken uppfattning som helst. När Lars Vilks talar på ett möte anordnat  av den proisraeliska rörelsen SION så framträder tydligt en åsikt när han presenterar sitt verk ”Muhammed som rondellhund”. Där finns vad kämpar han för, men det teoretiskt mer grundläggande begreppet yttrandefrihet misstänker jag att han inte förstår innebörden av.

betraktelser

Inte sinnessjuk, bara tom i roten./Portolanseglaren

De dyker upp lite varstans klotet runt, massmördarna av de som bara råkar finnas där. Breivik toppar kanske ligan i antalet offer och han liknar i det USA som mördar en masse de som bara råkar finnas där.

Jag tänker att framtidens vetande kommer att innefatta sådana som Breivik i den allmänna demoraliseringen av individen som staters egennytta leder till -USA och Israel i topp.

Individen Breivik är som en rotfylld tand: Han står nog så parat och ler, men hans inre är absolut dött. -En ideal medborgare under USA/Israel.

betraktelser, politik

Idioter och bombade nallar./Portolanseglaren

En obehaglig situation håller på att förvärras, jag tänker på Sverige-Vitryssland. Vad har hänt? Jo, en svensk ”reklambyrå” har kränkt vitryskt luftrum för att släppa ner nallebjörnar men något slags demokratiskt budskap. Man tänker, diplomatiskt, att Sverige då borde ha värnat varje nations rätt att ha sitt luftrum ifred, men det har Sverige inte gjort. Om Sverige inte ställde upp för länders okränkbarhet borde Sverige idiotpolitiskt ställt sig bakom reklambyrån (som gjorde reklam för vad?). Sverige gjorde ingenting av detta. Att Sveriges Utrikesdepartement under Högeralliansen och Carl Bildt inte gör någonting överhuvudtaget i kritiska situationer det känner vi i och för sig väl redan, men finns det ingen gräns för denna regerings inkompetens? – Det tycks inte så.

Nu har det hela utvecklat sig till en situation där UD avsvär sig all inblandning i nallebjörnsfallet samtidigt som USA ställer sig bakom Sverige gentemot Vitryssland i nallebjörnsfallet. USA använder alltså Sverige för sina syften samtidigt som Sverige  försöker få EUs stöd mot Vitryssland, som härsknat till och utvisat våra diplomater. EU, till skillnad från Sverige och USA, tänker diplomatiskt och är därför förnuftets röst hopp i  denna obehagliga situation som utvecklar sig.

För en sak är säker: Vägen framåt går inte via chauvinism av vare sig USamerikanskt , vitryskt eller svenskt högerallians-snitt men via dialektik och diplomati.

betraktelser, politik

USAs oljiga ögon ser mot Syrien./Portolanseglaren

USA, som alltid lägger in sitt veto när säkerhetsrådet vill agera mot staten Israel, är nu väldigt angelägen om att staten Syrien fördöms och ageras emot. USA talat i termer av ”folket” som om det bara fanns ett folk i detta folkrika mellanöstern. Det ligger nära till hands att tänka sig att om bara Syriens ledande grupp fördriver andra folk till grannländerna precis som sionisterna gjorde och gör i Palestina/Israel,  så skulle också Syrien bli USAs ögonsten.

Nej, för där finns också USAs första alierade i regionen, nämligen Israel, och Israel vill se ett svagt och splittrat Syrien om det inte kan få en knähund till.

USA vill ha olja, olja och åter olja och kan det dessutom slippa Hormuz-sundet och ledigt och lätt frakta Iraks olja till medelhavet, ja då skulle USAs oljiga ögon tindra.

betraktelser, politik

Fega arbetsgivare och en viljelös regering./Portolanseglaren

I denna tid, när arbetslösheten ligger på 8,1%, meddelar oss Institutet för arbetsmarknads- utbildningspolitisk utvärdering att arbetsgivarna notoriskt låter bli tjocka, äldre, sjuka, flerbarnsföräldrar och minoriteter när de letar personer att anställa. Sedan tidigare känner vi till undersökningar som visar att långtidsarbetslösa ratas av arbetsgivarna.

I denna tid har vi samma regering som när arbetslösheten låg på 6,1%, en regering som omedelbart vid tillträdet 2006 sänkte ersättningsnivåerna för arbetslösa till 65% och införde den lägertillvaro (arbeta full tid utan någon som helst lön) som kallas Fas 3 för de långtidsarbetslösa.

Under denna  tid har vi haft samma Moderatledda Arbetsförmedling, en Arbetsförmedling som liksom regeringen låtsas som att det är de arbetslösas fel att de är arbetslösa.

I denna tid har vi fega, fördomsfulla arbetsgivare och en borgerlig regering som inte har visat minsta vilja att  sätta landet på fötter igen:

”Om jag vore statsminister skulle jag inte göra ett jota.” (Anders Borg)

betraktelser, politik

-Sen såg jag och jag visste var jag var./Portolanseglaren

Detta inlägg kommer inte att vara kritiserande; det är semestertider och sinnet styr i sina egna banor.

Problemet är bara att det är svårt att vara kritiklös, det ligger i människans natur att söka sig mot gränserna, att undersöka dem, det vill säga att vara kritisk.

Jag tänkte (jag undersökte gränserna för): Åtminstone när man har sex är man väl ändå kritiklös, det rena uppgåendet i sinnesnjutningen är väl att vara okritisk, i ordets egentliga mening. Då är vi ändå som mest djuriska. Men formlös, gränslös sex är inte människans. Kärlek är lek och organisation; bara djuren (och kanske vissa religiösa sekter och inriktningar) ägnar sig åt djurisk sex, vi andra undersöker och utforskar gränser, vi är kritiska också då.

Det är alltså djupt mänskligt och lika djupt riktigt mänskligt att vara kritisk, alltså inget förbehållet några få.

Och därför är det inte kritikerna som är mänsklighetens problem utan bedragarna, de som låtsas att inga gränser finns, att det bara finns en väg, en sak att göra, att tänka på, och när det visar sig att de har fel (hela tiden) så försöker de att blanda bort korten.

Svantes lykkelige dag (Povl Dissing). Vad gör vi nu, lille du? (Gasoline)

 

betraktelser

Arbetslösheten har ökat, den av Alliansen skapade arbetslöshetsmarknaden har stärkts./Portolanseglaren

Att vara fast i utanförskap är att vara fast i den borgerliga regeringens arbetsmarknadspolitik . Det har nu gått sex år sedan de tillträdde, borgarna. Då låg arbetslösheten på 6.1 %, nu ligger den på 8.1 % enligt ekonomifakta.

Då gick den borgerliga alliansen till val på arbetsmarknadspolitiken, att de skulle se till att jobb skapades, människor skulle bli mindre beroende av socialförsäkringar.

De skapade inga jobb, de skapade förmögenheter åt privata aktörer på arbetslöshetsmarknaden.

För det är vad den borgerliga regeringen har skapat: En marknad där entreprenörer tjänar förmögenheter på det faktum att arbetslösa finns.

Det finns alltså de som är glada åt att arbetslöshetsmarknaden stärks, Moderater allihop, naturligtvis. Men eftersom folket inte sover måste de sopa sanningen under mattan. Etniska svenskar i mogen ålder, lät det från Fredrik Reinfeldt för en tid sedan, har minsann jobb.

Vi får räkna med att nästa valrörelse blir modernt rasistisk, det vill säga etnocentrisk. Ful och ointellektuell, förstås, men det viktigaste är att borgarnas kärnväljare tjänar pengar på arbetslöshetsmarkanden. Moderaternas bidragstagare.

 

betraktelser, politik

– Barnporr är något annat än snuskiga fantasier: HD ger borgarna bakläxa./ Portolanseglaren

Teckaren Charlie Christensen jagades av Disney-corporation för sin serie ”Arne Anka”: Han har stulit Kalle Anka! lät det från andra sidan oljeutsläppen. Vad gjorde Charlie Christensen? Jo, i en seriestripp lät han Arne Anka dra i anknäppen som någon kan göra som har en lösnäsa på sig.

Genialt. Disney kunde ju inte förbjuda ett spel med masker och Christensen fick vara i fred med Arne Anka.

Saken faller mig i minnet nu när HD har friat Mangasamlaren Simon Lundström: Den svenska lagen vad gäller barnpornografi är helt orimlig, och på ett lika försynt som  tydligt sätt slår HD fast detta:

För att vara barnpornografisk ska bilden enligt lagstiftaren ”skildra ett barn på ett sätt som är ägnat att vädja till sexualdriften” och det råder inga tvivel om att bilderna som avses i det här målet är sexualiserade. Men är det skildringar av barn?

 

betraktelser

– Så var det dags då. Men blir det orange dräkt för Julian Assange?/Portolanseglaren

Julian Assange ska utlämnas till Sverige. Processen att få honom till Sverige har pågått så länge att de flesta av oss har glömt varför han nödtvunget ska hit: Sverige begär honom utlämnad inte för att åtal är väckt mot honom utan för att förhöra honom!

Vi ingrodda svenskar ser inget märkligt i det, men annorlunda är det utomlands: Där ser man på oss ungefär som vi ser på Nordkorea det vill säga som på något mycket apart och egendomligt.

-Men kom hit och förhör honom! säger engelsmännen, han står ju inte inför åtal!

Men, till slut, det är sant, är vi är alla, engelsmän som svenskar, i samma europeiska smet och därför utelämnar nu  engelsmännen Julian Assange till det lilla landet i norr, landet så långt ifrån stadfäst grundmurad respekt för en enskild människa, inte åtalad för något, bara kallad till förhör. Läs advokat Per E Samuelson

 

 

betraktelser, politik

Den nyliberala skadan; i skolan och socialdemokratin./Portolanseglaren

Det är näringslivet som håller i dagordningen. Det vet alla. Varför blev den nyvalde s-ordföranden Stefan Löfven genast rumsren? Jo, för att flera av näringslivets toppdirektörer sägs respektera honom. (1)

I en direktsänd partiledardebatt i SVT gav [Stefan Löfven] ett tydligt svar på om han kunde tänka sig att förbjuda vinster i välfärden: ”Det låter sig inte göras.” (2)

Valfrihet i skolan handlar inte om de privata ägarnas rätt att tjäna pengar. Äkta valfrihet i skolan handlar till exempel om att kunna välja en särskild inriktning eller en särskild pedagogik. (3)

Den svenska skolan är i dag världens mest liberala. Det är bara vi och Chile som anser att barnen själva skall välja skola. Det är också helt unikt att den svenska staten inte engagerar sig i vem som äger en skola. (1)

I ivern att rekrytera elever till de så kallade friskolorna, vinstdrivande kommersiella aktiebolag, har det inträffat betygsinflation. Lärarkompetensen har ofta sänkts och bibliotek och gymnastiksalar saknas. Dyra rekryteringsannonser är ett nytt fenomen på skolområdet. Vinststrävandet driver fram besparingar som sänker kvaliteten och slösar med betygsnivåerna. Till detta kommer en omfattande segregering i storstäderna. (4)

Vårt land har sedan 1996 klättrat snabbare än något annat jämförbart land på The Wall Street Journals liberala topplista. (3)

Sedan topprestationerna under 90-talet har den svenska skolan fallit under hela 2000-talet. Vi kan följa den negativa trenden i PISA-rapporterna från OECD.

Enligt den senaste rapporten har läskunskaperna hos svenska elever försämrats signifikant sedan 2000. Även resultaten i matematik och naturvetenskap pekar nedåt. Likvärdigheten som alltid har varit den svenska skolans kronjuvel tappar även markant enligt rapporten. Skillnaderna ökar både mellan och inom skolor. Sverige har rasat från en topposition i likvärdighet och är nu i det nedre mellanskiktet. (3)

Det har inte spelat någon större roll vem som styrt landet. Både röda och blå regeringar har drivit på denna utveckling. (3)

Hur många före detta ledande socialdemokrater har inte glatt låtit sig ledas in i privatföretagens styrelserum efter sina politiska karriärer? Makten berusar och makten förblindar. Blå och röda patriarker. Det kvittar lika. (1)

Den svenska skolan är i dag världens mest liberala. Det är bara vi och Chile som anser att barnen själva skall välja skola. Det är också helt unikt att den svenska staten inte engagerar sig i vem som äger en skola. (1)

Sedan topprestationerna under 90-talet har den svenska skolan fallit under hela 2000-talet. (3)

 

(1) Sverige i liberal världselit av Ulf Lundén i Dala-Demokraten 2012-03-29

  1. http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/vinster-i-valfarden-splittrar-socialdemokraterna_7245559.svd
  2. Valfrihet begränsas inte av vinstförbud : ledare av Lena Sandlin i Folkbladet VK/VF :2012-05-25
  3. Avregleringsmästare av Villy Bergström, på ledarsidan i Falu Kuriren: 2012-05-14

(Är det olika typsnitt på sidan så är det inte meningen. Datorn ville ha det så här.)

betraktelser, politik

Första maj för levande och döda./Portolanseglaren

Jag har inget vettigt att säga mer än att första maj närmar sig, arbetarnas högtid. Vi som lever i historien vet att ta vara på denna dag. I min stad går jag numer med syndikalisterna och anarkisterna, kanske framför allt för att där ännu överraskande paroller kan dyka upp.

Själamässa. Det är ordet som far in i mig efter detta verk av Ulver, den norska konstmusik-gruppen (numera). Jag har aldrig i mitt 56-åriga liv använt detta ord, ändå står det berett och parat i mitt sinn efter att ha hört arbetet. Språkets egna liv i en. Bered er på drygt 10 minuter själsnärvaro: Not saved

betraktelser, politik

-Det ser inte bättre ut, sa Reinfeldt./Portolanseglaren

I Sofia Arkelstens nuna har klistrats en cynisk grimas, den som är spegelbilden av den Moderata ideologin. Jag tänker att Fredrik Reinfeldt, som alltid förstått att visa upp ett uttryckslöst ansikte, hur rå han än är, insett detta och därför kickat henne.

 

betraktelser, politik

Musik, snabbt och lätt./Portolanseglaren

Jag vill dela med mig av några stora artister. Tänker ni någon gång på detta, att det inte var historiskt länge sedan som allt man kunde få höra av musik och artister var begränsat till det nära samhället. Men nu strömmar världens alla artister ur väggarna snabbt och lätt, till exempel Kimmo Pohjonen på ackordeon, ni kommer att lyssna efter honom, Gotan Project  jag skulle säga att ni är fast efter 2 sekunder, Susana Baca ja, ni hör själva. Los de abajo från Mexico

betraktelser

”Om jag vore statsminister skulle jag inte göra ett jota”/ Portolanseglaren

Ränderna går aldrig ur, brukar det heta. Två exempel: Det ena handlar om en ung östgöte som med dåliga betyg från skolan bestämde sig för att bli politiker i stället. Han säger här de ord som hans parti Moderaterna, visat i handling i två mandatperioder, nämligen ”om jag blev statsminister skulle jag inte göra ett jota”. Jo, Moderaterna har gjort det svårare för de redan illa tilltygade i samhället samtidigt som de gjort det lättare för de som redan har det bra, men sedan tog det slut på idéer, inte ett jota från det hållet mer, så som han sade redan 1985. Det står en bra artikel i tidskriften ARENA om Anders Borg, läs den.

Sedan har vi den andre figuren. Lyssna till hur den sammetslena rösten är full med små glasskärvor när han talar om sin bok ”den sovande folket” och berättar om sin vision om ett samhälle utan välfärd. Nu vågar visserligen inte Fredrik Reinfeldt längre tala så tydligt om sin politik längre och hans rysare, boken om det sovande folket, finns numera bara på universitetsbibliotek förutom riksdagens bibliotek, där för övrigt vem som helst kan låna. Också Reinfeldt finns det en artikel om i Arena.

 

Okategoriserade

I Israel är en svart jude en neger./Portolanseglaren

18 januari genomfördes en demonstation utanför Knesset i Jerusalem med tusentals unga etiopiska invandrare som demonstrerade mot den rasism som de anser drabbar etiopier som flyttat till Israel. En ny lag tillåter samhällen och kibbuzzer att utestänga araber och etiopier med hänvisning till vad som är ”socialt olämpligt.” I staden Kiryat Malachi har de boende skrivit ett avtal att inte sälja eller hyra ut bostäder till etiopier. (Tidningen Expo 1/2012)

Tänk den israeliska lagstiftande makten på svenskt territorium och du tänker Sverigedemokraterna som lagstiftande makt. Men Israel tillåts göra vad vi skulle förfasa oss över om det skedde här hemma.

Kärnvapen-Israel vill bomba Iran för att det vill använda kärnkraft, Iran, landet som inte anfallit ett annat sedan 1736, hotas av en liten rasiststat som varje dag krigar med sina grannländer, allt under överinseende av USA, som kommer att släppa igenom de israeliska bombplanen men förhindra att Iran kan ge igen.

Är det fler än jag som känner äckel?

 

Okategoriserade

Quilapayun, kanske i Paris 1973/ Portolanseglaren

På Abs blogg brukade jag lägga in länkar till musik och annat i punkter, komman och så vidare. Det roade mig att vara öppet hemlig och jag gladde mig åt att det fanns de som skulle upptäcka dem och kanske ge mig en vink i en kommentar. Men denna länk är långt ifrån diskret: watch?v=LWlkWPXfvXc

 

Okategoriserade