Hur internet har utvecklats

I dagens tidevarv tar alla för givet att internet skall finnas tillgängligt för alla oavsett om det är hemma eller på jobbet och också när vi är ute och reser. Det har uppenbarligen inte varit så här förr i tiden och för att bidra till att klargöra utvecklingen av Internet ska vi försöka guida er genom historen med de viktigaste sakerna som hänt.  Även om Internets historia är väldigt kort så finns det ändå väldigt mycket att rapportera då allt hänt med blixtens hastighet. Det som man trodde var helt omöjligt för 20 år sedan är nu en verklighet för alla webbanvändare.

1) Det var 1974 som termen internet användes försa gången och det var Vint Cerf och Bob Kahn som skrifligen myntade utttycket på Transmission Control Protocol.

2) Ethernet utvecklades 1976 vilket gav en möjlighet att flytta data fort genom kabel och det var en grundläggande förutsättning för LAN.

3) 1979 utvecklades USENET och ett nätverk som användes fbland annat för att skicka mail.

4) NSA utvecklade 1981 en backbone som hette CSNET 56 som användes av instituationer som inte hade tillgång till det tidigare nätverket ARPANET. Detta ledde till att man kom på att man kunde länka ihop de bägge nätverken.

5) University of Wisconsin skapade 1983 Domain Name System (DNS). Detta gjorde det enklare för ”packets” att hänvisas till ett domännamn, som skulle översättas av serverdatabasen till motsvarande IP-nummer. Detta gjorde det mycket lättare för människor att få tillgång till andra servrar eftersom det inte längre var nödvändigt att komma ihåg siffror

6) NSF utvecklade den första T1-linan, som stod färdig 1988.  Så fort linan var färdig fick man uppgradera nätverket igen då trafiken ökade lavinartat.

7) 1992 skapades World Wide Web av CERN. Nu var backbonen man använde uppgraderad till en T3.

8) 1993 bildades Internic av NSF för att tillhandahålla en databas över olika internettjänster. Network solutions skapades och där kunde man registrera sina domäner. Browsern Mosaic skapades också.

Efter det fortsatte givetvis internets kapacitet att växa markant. Under tidiga 2000-talet kom den så kallade it-bubblan som verkligen skapade en uppståndelse i hela webb-branschen. Möjligheten att nå en publik på miljontals till en väldigt låg kostnad olika opportunister och riskkapitalister helt galna. Många av dessa människor var verkligen duktiga, men de flesta var bara människor med idéer och inte mycket annat. De trodde att de kunde göra snabba och enkla pengar. Men när alla stora företag som redan har starka varumärken började lansera sina egna webbplatser krossades massa människors hopp. De saknade helt enkelt förmågan att konkurrera med dessa företag. Bubblan sprack någongång runt mars 2000 och under 2001 var deflationen i full fart. Många förlorade allt sitt kapital och det fanns många tragiska historier.

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar