Annons:
 
 

SKIFTESMAN I ARVSTVIST

Detta är inte klokt. Min broder gick till domstolen för att få ut sitt ev arv ur föräldrahemmet, där min syster bor och som är värt omkring 400.000:- plus att det är belastat med lån och andra kostnader från pappas tid. Han begärde då en skiftesman.

Hur kom han på en sådan korkad idee? Han hade anlitat jursit från Familjens jurist i Alingsås och ett annat ombud från LRF i Vänersborg. Har de rått honom till detta?

Min bror hade inte tänkt att deltaga i dessa träffar dessutom utan ville ha det uppgjort via papper. Vi blev kallade till 2 möten i Alingsås och jag åkte dit med min advokat.

Det var två fullständigt meningslösa möten som inte ledde fram till något resultat. Möjligen kom jag att förstå lite mera av bakgrundshistorien. Och det står mer och mer klart att detta var ett skenköp.

Vem kunde på den tiden köpa 20 ha skog och mark plus 3 stora uthus för 75.000:- Ingen kunde göra detta. Många bönder försökte nog med detta under 1981 då taxeringsvärdena skulle skjuta i höjden, vilket de också gjorde, och skrev över fastigheter på sina söner. De flesta hade dock vett på att lösa ut sina döttrar först. Då hade allt varit frid och fröjd. Gården var då värd i marknadspris ca 500.000;-. En viss skillnad.

Från början var min syster och jag tom beredda att glömma bort detta svek och vi erbjöd vår broder tom pengar ur det kvarstående huset. Men då skulle han ha uppräkning ett större antal år framöver ifall huset skulle stiga i pris. Det kommer det knappast att göra med tanke på skicket idag.

Min syster har alltid bott där och vill bo kvar där. Därför agerar jag.

Om Bengt hade ringt mig så hade vi säkert löst detta smidigt under förra sommaren men istället tillsätter domstolen, på hans begäran, en skiftesman.

Nu har Inga och jag stämt honom för att vi skall kunna lösa det hela. Vi stämmer då för att få gåvan prövad och i rimlighetens namn borde vi väl ha kompensation för att vi blivit berövade på vår laglott åtminstone.

Nu komm skiftesmannens räkning. Det hade nog inte min bror räknat med alls. Den är uppdelad på oss tre med 26.000:- kr var. Totalt nästan 80.000:- kr. Jag vet inte om min bror tror att hans del skall drivas in på huset för det går ju inte eftersom det är under utredning.

Kanske betalar han den direkt och vi yrkar naturligtsvis att han skall betala hela summan. Den kan han säkert dra av någonstans. Min syster och jag har i vart fall inga föräskringar som kan täcka detta.

Hur korkad får man egentligen bli???????

1 Kommentar

Ett svar till SKIFTESMAN I ARVSTVIST

Hejsan
Jag känner igen en hel del i din berättelse.
Jag har startat en web-plats som kommer att samla information och berättelser runt arvstvister.
Tanken är att visa vilka lagar och regler som gäller, vilka oklarheter och ”fel” som finns som finns med dagens lagar och visa vilka dåliga sidorna hos människor som kommer fram då det handlar om ett arv.

På grund av ett avtal kan jag ännu inte berätta min historia, men det kommer under våren 2011.

Hör gärna av dig till mig, webmaster@arvstvisten.se
Titta gärna in på http://www.arvstvisten.se

/Micke

Skrivet av Micke 2010-12-14 vid 07:13 Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annonser:
iphone 6 reparation
 
 
 
 
css.php
Hoppa till verktygsfältet