Jag är bestämd!

Godmorgon!

Många hundägare har en tickande bomb i kopplet! En bomb som kan exploderar på olika sätt. Hunden kan bli aggressiv mot andra hundar, aggressiv mot människor/barn/män mfl, stressad, sjuk mm. Hundägaren får ingen kontakt med hunden, hunden blir okontrollbar, jagar bilar/cyklister, tuggar sönder saker i hemmet. Kan aldrig få springa lös. Jag skulle kunna räkna upp många fler saker men stoppar här.

Bomben kan hindras från att utlösas om vi hjälper hunden till ett beteende som fungerar i vårt samhälle och familj. Detta är också en uppgift för oss instruktörer. Dock klarar vi inte det på egen hand utan det gäller att vi samarbetar med hundägaren. Om inte hundägaren vill förstå och/eller försöka kan inte vi instruktörer göra så mycket.

Varför tar jag nu upp detta ämne då? Jo, jag har funderat i veckan. Jag tycker ibland att jag inte får tillräckligt bra resultat på mina kurser. Det hela beror faktiskt på mig själv. Jag är för snäll! I går när jag hade valpkurs bestämde jag mig för att vara mer bestämd på kursen. Jag plockade också bort en hel del övningar som jag planerat in och koncentrerade mig på ett par övningar som jag delade upp i flera moment för att på slutet kedjas ihop till ett resultat. Vi skulle lära hundarna att hålla sig bakom oss vid hälsning tills den fick tillåtelse att gå fram. Vi skulle också lära hunden att sitta kvar samt ligg.

  • Hälsa på annan hund på ett lugnt och tryggt sätt i koppel.
  • Sitt kvar
  • Ligg

Att hälsa fint påbörjade vi förra veckan. Deltagarna fick i läxa att träna mycket “bakom” i veckan men ändå var det inte mer än någon enstaka som fixade det igår. Betyder att dem inte tränat i veckan. Ett måste för att vi ska kunna gå vidare! I dag ska dem få träningsuppgifter via mail och det SKA vara intränat till nästa träff. Annars kör vi samma övningar igen. Blir det tråkigt är det deltagarnas eget fel 😉 Ingen hemmaträning = inget resultat och vi kan inte gå vidare.

Det ska sitta i hundens ryggmärgen – ska man hälsa på en annan hund måste man sätta sig bakom husse/matte och ta kontakt för att få kommandot och tillåtelsen att utföra det önskade beteendet. Gör man detta varje gång blir det så.

Jag bestämde mig också för att det nu är slut med all stress på våra kurser. Många hundar har tillåtelse att stå och dra och slita i kopplet och kasta sig ut mot andra hundar. Dem lär sig att det är detta beteendet man ska ha på kurs. Har hunden tur får den ju kontakt med den andra hunden. En gång är tillräckligt för att beteendet ska fortsätta. Vi måste få stopp på det! Detta beteende är otroligt stressande för både hund och ägare. I går gick jag in och sa till deltagarna att nu var det slut med detta. När inte hunden jobbar ska den sitta mellan benen hos sin husse/matte. Kopplet ska vara väldigt kort så möjligheten att rusa ut är obefintlig. Ett nej ska läggas in när man ser att det felaktiga beteendet är på gång. Om det så är detta vi ska jobba med varje gång hela kursen så får det bli så. Stressen ska bort!!! När det är dax att jobba ger man ett kommando. Tycker deltagarna att jag är otrevligt framöver får jag ta det. Jag kommer vara 100% bestämd. Jag kommer vara hård och på gränsen till lite otrevlig faktiskt. Jag är ledsen men jag tror nog att mina kursdeltagare tjänar på det. Om inte hunden vill jobba får den sitta still och ha tråkigt. När hunden är redo för samarbete visar den det tydligt och då får den belöning genom att få göra något. Har också upptäckt att folk är alldeles för snåla med att belöna sina hundar för dem beteende man vill bevara. En snål husse/matte är ingen husse/matte man vill vara med. Då är det mycket roligare med dem andra hundarna. Nä, husse/matte skärpning! Belöna era hundar när dem gör rätt!!! Köp hem kattorrfoder och stoppa i fickorna. Varje gång hunden tar kontakt med dig, lyssnar på dig mm så kastar du till den en liten torrbit. Inne eller ute spelar ingen roll. Alla rätta beteende ska belönas. Ett par dagar och du har nått världens resultat.

Ja, detta var lite svammel ur mitt tankeförråd. Men nu jäklar är det slut på min snällhet 🙂 Jag ska bli hård som så många andra instruktörer som lyckas så bra. MEN ingen kommer att gå gråtande hem från mina kurser. Hundarna ska fortsätta få den snälla behandling dem alltid får från mig och från vår hundskola.Det är hundägarna som ska lära sig verktygen att träna sin hund under mer strikta former.

Det ska vara kul och givande att gå på kurs för både hund och förare.

Ni som inte tidigare gått kurs hos oss är välkomna hit att testa oss gratis en gång!

Kramiz

About Monica Ottosson

Gift 46-årig kvinna sedan 22 år tillbaka med 3 barn. Bor på landet där vi har våra 3 hundar, 2 katter och 2 kaniner. Driver hundskola i Eslöv sen 8 år tillbaka vilket gör att jag jobbar med mitt stora fritidsintresse - hundar och hundträning. www.bonizashundskola.se Jag är också utbildad Service- och signalhundsinstruktör via Svenska Service- och signalhundsförbundet. Utöver min hundskola har jag hunduppfödning av Schapendoes. www.lightschaps.se Det är helt underbart att dem dem små liven komma till världen och sen flytta vidare till sina nya familjer. Jag har hela mitt liv lidit av övervikt och har pendlat från 58 kg till 94 kg. 13 januari 2010 fick mitt liv ny vändning då jag äntligen fick göra min Gastric Bypassoperation. Efter 1 år har jag nu nått min målvik = 45 kg lättare att förflytta. I denna bloggen får du läsa om hundar och hundträning så klart men även "gårdens" djur, familjen och om och när det händer något intressant i mitt privatliv. Hoppas du får en trevlig lässtund!
This entry was posted in Hundskola and tagged . Bookmark the permalink.

Comments Closed

Comments are closed.