Vi gör ju inget annat

Ja, det finns en åsiktskorridor, inte minst på Twitter. Är man emot något som de flesta tar för självklart betraktas man som ond eller som ett psykfall. Jag är exempelvis stark motståndare till den generella välfärdsstaten, som jag ser som en omoralisk och paternalistisk idé. Samma sak med fackets makt. Det får jag mycket skit för, och blir kallad den ena och den andra, trots att det internationellt och filosofiskt inte alls är någon ovanlig ståndpunkt. Tonfallet är hårt.

Men de som påstår att det finns tabu när det gäller invandring har helt enkelt fel. ”Man få ju inte prata om invandring i det här jävla landet”, säger de. Nähä? Vi gör ju banne mig inget annat. Det finns ett riksdagsparti som knappt bryr sig om några andra frågor, debatten dominerar media och själv har jag skrivit två böcker i frågan.

Vad de egentligen menar är att det är något fel när deras åsikter inte får större genomslag. Bite it. Det är så det fungerar i ett fritt samhälle. Ni för fram era ståndpunkter och vi som inte håller med för fram våra. Och sen avgör vi i fria val. Det parti som vill kraftigt begränsa invandringen fick 5,7 procent. Det vill säga fler än nio av tio av dem som röstade valde att lägga sin röst på ett annat parti. Tabu, sa Bull.

Kommentering avstängd

Min Almedal i efterhand

Årets ”politikervecka” (det går tio skattefinansierade särintressen på varje politiker) i Visby var för mig en av de bästa någonsin. Socialt, lärorikt och intensivt. Bland annat fick jag skaka hand med en före detta amerikansk presidentkandidat, bli portad från en middag jag trodde jag var inbjuden till och vandra på Visbys månskensupplysta kullerstenar med en av Sveriges främsta författare.

Mer professionellt

På Sverigedemokraternas dag (tisdagen) lanserade vi min nya Migrobok, Migration och utveckling: att resa sig ur fattigdom. Det blev stor succé med över 300 personer i publiken.

Dessutom deltog jag, förutom ett antal paneler som inte går att se på webben, i några debatter eller diskussioner:

I SVT Debatt diskuterade vi  ”otrygga anställningar” och jag fick även möjlighet att säga några ord om tvångsdelad föräldraförsäkring.

I Debatt-SM om kulturpolitik fick jag storstryk av Stina Oscarsson.

I Aftonbladet fick jag möjlighet att kommentera statsministerns tal.

Och så kritiserade jag Björklund för Folkpartiets brist på liberalism, på SVT Opinion.

Nu går jag och fiskar. I augusti är det dags för nya boksläpp. Vi ses då.

 

Kommentering avstängd

Mitt schema i Almedalen

I år blir ungefär ett framträdande om dagen i Almedalen. Och så släpper jag en bok.

Måndag, 20:15-20:30

Global bar: Vad sa Göran Hägglund om Globala frågor?

Tisdag, 15-17

Mingel och presentation av min bok Migration och utveckling: att resa sig ur fattigdom.

Onsdag, 16-17

Kristdemokratiskt internationellt centrum (KIC), European Union and Eurasian Union: New cold war?

Torsdag

9-10: Får taxipriserna bli hur höga som helst utan att myndigheterna ingriper?  Ullman PR:s paviljong, Tage Cervins gata 1-3

10-11:30 Debatt-SM om kulturpolitik

Uppdatering: på torsdag kommenterar jag Fredrik Reinfeldts tal i Aftonbladet TV.

På fredag åker jag hem.

 

Kommentering avstängd

Lansering av ny bok!

Framsida

Tid: Tisdagen den 1 juli kl 15-17.

Plats: Svenskt Näringslivs trädgård, hamngatan 2, Visby

Läs mer på Migro.

Kommentering avstängd

Lite nytt

Varnar för våldstendenserna inom Vänsterpartiet

Har skrivit ett nyhetsbrev om bistånd och global utveckling.

Kommentering avstängd

Den internationella litteraturen…

…om global utveckling ignoreras ofta i Sverige. Därför skrev jag en essä.

Kommentering avstängd

Om etniska svenskar mitt i livet

Fredrik Reinfeldts numera klassiska uttalande om att vi inte har någon arbetslöshet bland ”etniska svenskar mitt i livet” lever vidare. Senast drog Moa Matthis upp citatet i dagens OBS, som ett tecken på att hatet kommer uppifrån, det rasbaserade hatet skapat av makten och riktat mot de maktlösa. Som om Reinfeldt skyllde arbetslösheten på de etniskt icke-svenska, och därmed la grunden för rasism.

Det är oförskämt. Visst använde statsministern ett felaktigt begrepp, han skulle sagt ”inrikes födda” i stället för ”etniska svenskar”. Och det ska han ha kritik för. Det är skillnad på etnicitet och födelseland. Men i sak spelar det mycket liten roll. För faktum är att statsministern har helt rätt.

Bakgrunden är följande: Reinfeldt ansattes hårt av en reporter med frågor om stimulans av ekonomin när vi har massarbetslöshet i Sverige, och sa då:

”Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge av mass­arbetslöshet. Om man tittar på ­etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet.”

Om det var så att Sverige hade en arbetslöshet som var något sånär jämnt utspridd bland olika åldersgrupper, över landet och efter födelseland, då skulle vi ha ett särskilt problem. Kanske vore det då mer motiverat att stimulera ekonomin så att efterfrågan ökar, precis det som reportern drev.

Men om det är så att arbetslösheten är begränsad till vissa grupper, ja då är problemet förmodligen ett annat, nämligen att dessa har för låg produktivitet för att bli lönsamma på arbetsmarknaden. De grupper som inte är mitt i livet/födda i Sverige är alltså ungdomar och invandrare, just de två grupperna som är överrepresenterade när det gäller arbetslöshet. De har också i snitt lägre produktivitet än inrikes födda mitt i livet. De är helt enkelt inte lönsamma att anställa.

Statsministern förklarar alltså för reportern att Sverige har ett strukturellt arbetslöshetsproblem, och inte ett konjunkturellt sådant. Visserligen med ett felaktigt begrepp, men att påstå att det skulle vara ett belägg för att rashatet kommer ovanifrån, från makten, är väl magstarkt.

Kommentering avstängd

Vad pysslar jag med egentligen?

Mitt i arbetet att slutföra min bok om Sossesverige har jag hunnit med lite annat:

  • I Aftonbladets TV-program Partiprogrammet diskuterade jag rasism och antirasism.
  • Svenskt Näringsliv har presenterat slutrapporten från projektet Företagsamt ägande. Jag bidrag med en delrapport.
  • migro.se presenterade jag arbetarrörelsens 100 år av invandringsmotstånd, på basis av ett kapitel ur min kommande sossebok.
  • Här intervjuas jag på tyska om hur den svenska modellen förhindrar jobb.
  • Måndagen efter EP-valet ordnade Munkhammarfonden ett seminarium. Det kan ses här.
  • Jag höll ett föredrag om varför politikerna inte gör något åt framtidens finansiering av välfärden, på Försäkringsföreningens seminarium.
Kommentering avstängd

Min nya bok…

…har kommit från tryck. Släpps först till hösten dock.den nya jämlikheten

Kommentering avstängd

Ny bok

IMG_0667

Uppdatering, den 27/5 kl 11:21: Köp ett ex här.

Kommentering avstängd
css.php