Annons:
 
 

Ny adress

Jag har flyttat. Läs min blogg på www.sportyspiceblog.com

Lämna kommentar

Flyttkort


Det har varit mycket snack om annonser på bloggar på sista tiden. Flera bloggportaler har så mycket blinkade och plippande att det är koncentrera sig på själva blogginnehållet. Och vissa bloggar är så tunga att det tar en evighet att ladda. Metrobloggen tycker jag varit ganska sparsam med annonser och det har inte direkt stört mig i alla fall. De har enbart annonser i mariginalen och en under det första inlägget. Aldrig irriterande banners överst på sidan eller under varenda inlägg.

Men nu känner jag i ändå att det är dags för något nytt. Jag känner att jag vill att bloggen ska vara MIN och att jag helt och fullt kan styra över layout och utseende. Så därför kommer jag att byta plattform. Än så länge är layouten och funktionerna på min nya blogg ganska basic men jag håller på att jobba på dem. Men det är inte bara utseendet som kommer att ändras framöver, det kommer att hända massor av roligt med tävlingar, läsarundersökningar, filmer, träningsprogram, Fråga Petra och bloggen kommer att bli mer interaktiv. Häng med så får ni se! 

Skriv gärna en kommentar om vad du skulle vilja se och läsa på nya Sporty Spice. Du hittar den på www.sportyspiceblog.com

P.S! Sporty Spice på metrobloggen kommer såklart att ligga kvar här som ett slags arkiv.

1 Kommentar

Mental träning

I dagens Metro kan du läsa min artikel om mental träning. Detta är som sagt ett ämne som jag brinner för och något som jag jobbar mycket med mina PT-kunder. Precis som jag skriver i artkel är det lika viktigt att träna sina muskler som det är att träna sina tankar. Det handlar om hur du faktiskt pratar med dig själv, vad det egentligen är du går omkring och tänker. För det kan ju de flesta hålla med om att om en person i din närhet går runt och säger taskiga saker till dig hela dagarna så blir du såklart ledsen, känner dig värdelös och till slut tror att detta är sant. Samma sak gäller ju med sakerna som du säger till dig själv. Tittar du dig i spegeln och tänker att du är fet, ful och dålig är det ju som om du mobbar dig själv. Och om du börjar tänka snälla och positiva saker om du själv kommer du ju tro att de är sanna till slut. Så börja öva på detta varje dag: säg tre snälla saker till dig själv varje morgon. Och varje kväll skriver du ner tre saker som varit bra, som du är tacksam över. Tankens kraft är ganska häftig och du kan göra så stor skillnad bara med en ändrad inställning. Det finns faktiskt inga mentala gränser och nöjd är något som du välja att vara.

Imorgon kommer del två i min lilla ”mentala skola”. Då ska jag snacka om vad ordet ”försöka” egentligen betyder och hur det kan sabba för dig.

2 Kommentarer

Fråga: Gå ner i vikt och bygga muskler?

Hej! Tack för en mycket läsvärd blogg först av allt. Jag följer den slaviskt!
Jag har en liten fråga angående min kost. Jag har tränat i drygt ett år med löpträning och Taebo, hemmagjord styrketräning etc. I juli bestämde jag mig för att försöka gå ned i vikt. Jag slutade äta stora portioner och ändrade kost till att bli lite nyttigare. Sedan i juli äter jag (ungefär) 1300-1400 kalorier per dag. Jag brukar löpträna 7 km en gång per vecka (jag har ökat från 5 km per vecka, till 6 km per vecka och nu 7 km), 5 km en gång per vecka och sen snabbare intervall 3 km en gång per vecka. 1 gång per vecka kör jag taebo ca 1 timme, Zumba cardio eller Zumba tone and sculpt. Hittills har jag gått ned från 83,4 kg till 71,6 kg. Jag har stannat i platåer under tiden. Jag är 167cm lång och är 27 år gammalt med ett barn som föddes för 2 år sedan. Slutade amma vid årsskiftet. Jag vet att träning kan bli statisk och att man ska ändra lite i träningen då och då. Jag försöker köra intervall och variera min styrketräning. Vill även börja simma en gång i veckan eller så. Nu undrar jag, är 1300-1400 kalorier för lite per dag? Vad bör jag äta för att kroppen ska bygga muskler, men så att jag ändå går ned i vikt?
Det tycker jag är det svåraste med att komma i form. Hur man ska äta menar jag … Tack för svar! 

Vänligen, Djelena

Hej Djelena! Kul att du gillar min blogg. Och grattis din din viktnedgång, låter ju som om du kör på bra och det går helt klart åt rätt håll. Du har helt rätt i att man lätt kan hamna på platåer och då gäller det att ”chocka” kroppen och kliva ur sin bekvämlighetszon. Jag kan inte uttala mig om ditt kaloriintag utan att veta mer exakt hur du tränar (vad du förbränner alltså). Men 1300-1400 låter lite väl lågt med tanke på hur du tränar. Risken är att du gett din kropp för lite energi och nu har din förbränning gått ner på sparlåga. Sen är det ett litet moment 22 du hamnat i. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att gå ner samtidigt som man bygger muskler. För att gå ner i vikt behöver du ligga på ett kaloriunderskott. För att bygga muskelmassa behöver du ligga på ett kaloriöverskott. Men du menar kanske att du vill gå ner i vikt och samtidigt träna styrketräning så du får en mer tonad och fast kropp? Det jag tycker att du ska göra är att räkna ut din BMR och sedan skaffa en pulsklocka så du kan ha koll på hur mycket du verkligen förbränner under din träning. Sen tycker jag att du kan testa att enbart köra högintensiva intervallpass ett tag framöver. Kör exempelvis 3 minuters löpning och 1 minuts spurt i sammanlagt 30 minuter. Här kan du variera och köra olika intervallängder för att kroppen inte ska vänja sig. Har du en backe eller lång trappa i närheten kan du spurta upp och gå ner. Kör minst 3 pass i veckan. Sen bör du se över din styrketräning – öka vikterna och kör 6-10 repetitioner (du vet att du kör tillräckligt tungt då de sista 1-2 repetitionerna är så tunga att du knappt orkar men ändå kan bibehålla rätt teknik). Satsa på 2-3 pass i veckan. Kör gärna på gym så du har tillgång till tillräckligt tunga vikter. När det gäller din kost rekommenderar jag att du börjra föra kostdagbok så du får koll på hur du äter och hur mycket kalorier du får i dig (ofta är det kring 10-25% mer än man tror). Det finns flera kostdagböcker på nätet som är helt gratis och räknar ut kalorier och även energiprocent (så du får koll på din fördelning av protein, kolhydrater och fett).

Lycka till!
Petra

Lämna kommentar

Skön söndag

Söndag och klockan är strax efter ett. Och jag har redan hunnit köra ett pass BodyFlow på gymmet, storhandlat och städat hela huset. Skönt! Resen av dagen ska jag nog spendera i fotöljen, läsa lite, kolla lite på web-tv och bara softa.

På måndag är det dags för ny Metroartikel, denna gång är ämnet mental träning. Och veckans brev från Röhnisch DIWU Training handlar faktiskt om samma sak. Ett ämne jag brinner för, kommer skriva mer om det även här på bloggen. Har du signat upp för DIWU får du rabattkoder denna vecka som ger dig 15% på Flow Loose Pants, Flow Short Pants och Flow Hood Jacket. Supersnygga och perfekt på yoga, pilates eller BodyFlow.

1 Kommentar

Morgonträning

Idag orkade jag faktiskt inte ta mig utanför dörren. Vaknade vid 07.00 och ute regnade det och vinden rev och slet i de stackars träden. Nope, att gå ut lockade inte. Så jag drog på min yoga-dvd, la ut yogamattan på golvet, tände ett ljus och körde ett pass hemma istället. Jag kör gärna yoga med dvd även fast jag gått massa kurser och faktiskt kan köra på egen hand, det känns bättre och enklare tycker jag. Jag gillar Casalls Poweryoga med Annette Lefterow. Är lite sugen på henes Poweryoga 2 och Yogalates (en mix mellan yoga och pilates). Så här såg det ut hemma hos mig tidigt imorse.

Och efter yogan låg jag och ”mediterade” en stund på spikmattan. Nu: frukost!

1 Kommentar

Helgträning

Kan inte bestämma mig för om jag ska ta sovmorgon imorgon eller boka in ett yogapass. Det är redan klockan 08.10. Fast det är ju bättre än BodyFlow som de lagt klockan 05.45. Vem vill träna så tidigt en lördag? Nope, BodyFlow bokar jag nog in på söndag istället. På den mer humana tiden 09.15. 

Kul att det var så många som gillade min film om TRX. Ni kan som sagt läsa mer om detta fenomenala träningsredskap på Fitness Anywhere. Där kan man även shoppa online. Bor du i Sverige kan du köpa dem på motion.se.

Och här kan ni läsa min artikel i Metro om TRX som publicerades i oktober 2008.

Ha en skön fredagskväll!

Lämna kommentar

FredagsfilmenOutfit: Paula Mesh Tee, 399 kronor och Paula Short Pants, 499 kronor. Båda från Röhnisch. Missa inte veckans
tävling där du kan vinna en Röhnisch Logo Bag.

6 Kommentarer

Sauna Suit

Amen ibland undrar man ju vad folk tänker. Går folk verkligen på detta trams? Och hur tänkte tillverkarna, var det efter en natt på fyllan som de kom på denna idé? Det är alltså en slags overall som gör att man svettas extra mycket och på så sätt ska man ”gå ner i vikt”. Klart man går ner om man svetas – men det är ju bara vätska. Så fort man dricker ett glas vatten går man ju upp igen. Lika dumt som det där Sauna Belt som såldes på TV Shop för några år sedan. Fast tillverkarna skrattar nog hela vägen till banken.

8 Kommentarer

Vill du få en gratis tidning?

Jag sitter här och ska signa upp på en prenumeration på Cooking Light. Och just nu har de en drive där man får ge bort en årsprenumeration till en kompis på köpet. Så bor DU i USA och vill ha Cooking Light helt gratis i ett år så hör av dig till mig. Först till kvarn …

4 Kommentarer
Annonser:
Laga iPad i Stockholm
 
 
 
 
css.php
Hoppa till verktygsfältet