Annons:
 
 

2000-talets bästa filmkaraktärer!

Snart är 2000-talet till ända och vi har fått stifta bekantskap med många sköna filmkaraktärer. När jag satte mig ned för att summera vilka karaktärer som lyst starkast under decenniet gör sig det mansdominerande samhället åter påmint. Endast en handfull färgstarka karaktärer har varit kvinnor. De flesta kvinnliga karaktärer har fått vara hjältens söta flickvän som ska räddas eller som blir mördad. Några har fått agera sidekick till hjältarna, men oftast är det trasiga karaktärer som slåss med en alkoholiserad man eller som passiv påhejare. Precis som det alltid har varit.

 

Dom kvinnliga karaktärer som var nära att ta sig in på min lista var Jean Grey och Storm från X-menfilmerna. Dessvärre, även om dom var tuffa, så har dom fått stå vid sidan när de tuffa, manliga hjältarna vunnit över skurken.

 

Två tjejer klarade dock sig in på listan, men det är på tok för lite. Nu hoppas jag att filmbranchen under 2010-talet låter kvinnorna rädda världen, men så kommer knappast att bli fallet.

 

Ett par stora hjältar har hamnat utanför min lista, så som Batman, Rambo och Spider-man. Även de filmer de varit med i har hållit ett högt underhållningsvärde så har själva hjältarna varit tråkigt bleka. Batman går mest omkring och är bitter, Rambo är bara hård och Peter Parker har ångest över sitt jobbiga liv som muterad spindelman. Inte så hett! 

 

Jag har listat de 20 karaktärer som satt djupast spår hos mig. Jag vill givetvis att ni kommenterar och ger er syn på saken.

 

Here we go!

 

 

20. MYSTIQUE

 

En av de få riktigt tuffa kvinnliga karaktärer som syntes under 2010-talet. Förutom att hon är blå och kan ändra utseende när hon vill, så tar hon ingen skit, har absolut inga problem med att ha ihjäl svinen som bråkar med henne och är en riktig fighter! Att ha spöat upp Wolverine och satt dit Magneto är inget dåligt CV. Mystique spelas av Rebecka Romijn och kan ses i X-men trilogin.

 

 

19. KING LEONIDAS

 

Under 80, och 90-talet så hade vi Arnold och Stallone. På 2000-talet försvann den stora machomannen till förmån för den mer mångdimensionelle, känsliga och hedervärda hjälten. Men Gerard Butler ger oss två decenniers samlade testosteron samlade i en man, King Leonidas. I filmen 300 är han gapig, kaxig och överdrivet muskulös, precis så som vi vill ha det!

 

 

18. JIGSAW

 

Jigsaw är väldigt lugn och metodiskt i sitt tillvägagångssätt. Efter att ha drabbats av svår cancer samlar han in de människor som han inte tycker värderar sitt liv tillräckligt och ger dem en rejäl tankeställare i form av torterande, stympande och mördande fällor. Han ligger hela tiden steget före polisen och regisserar till och med sin egen död på ett mästerligt sätt. Tobin Bell gör i Sawfilmerna en av decenniets mest störda skurkar.

 

 

17. PATRIC BATEMAN

 

Christian Bale gestaltar en av 2000-talets mest psykopatiska karaktär. Intelligent snubbe med bra jobb och gott med pengar som på kvällarna släpar hem mindre lyckade personer som han tar ut sina aggressioner på genom att slakta dom på de mest bestiala sätt, äta på dom och sedan ha sex med dom. Störd film, byggd på en störd bok med en mycket störd men intressant huvudkaraktär.

 

 

16. INDIANA JONES

 

Egentligen tillhör Indiana Jones 80-taltes stora hjältar, men gjorde en comeback under 2000-talet. Även om Indy blivit lite ringrostig med åren så fanns allt det vi ville ha där. Han slungade sig med piskan, utsatte sig för skurkar med storhetsvansinne och levererade giftiga repliker. Rykten säger att vi kommer få se honom en sista gång under 2010!

 

 

15. ARAGORN

 

Han är mystisk, har kungligt blod i ådrorna och kan hantera ett svärd som ingen annan. Med bekymrad blick och blodig klinga tar Viggo Mortensen med oss på en resa genom Midgård och slaktar orcher på löpande band. En av de karaktärer som verkligen utmärkte sig i Sagan om ringen-filmerna.

 

 

14. VOLDEMORT

 

Harry Potter själv är själv en tveksamt blek karaktär, men hans ärkefiende är i mästarklass. Ralph Fiennes ser, med hjälp av lite effekter och smink, så där sjukt förvriden ut som bara dom hemskaste monster kan göra. Han är dessutom genomond och vill ta över hela världen. Han dödar dom som står i hans väg, även små pojkar med trollstavar, vilket gör att vi gillar honom ännu mer!

 

 

13. SHREK

 

De flesta animerade karaktärer är så där äckligt tillrättalagda och politiskt korrekta att man bara vill spy på dom. Shrek är tvärt om. Han är ett fult troll som inte tvättar sig, som inte vill ha några vänner och som skiter i om världen går under. Han är ett original som släpas med på diverse äventyr helt emot hans vilja. Rösten görs av Mike Myers och under 2010-talet kommer vi att få träffa honom igen.

 

 

12. SEVERUS SNAPE

 

Det finns inget vi älskar så mycket som antihjältar. Severus Snape är den elake, spydige och sure magikern som alla på Hogwarts undviker. Han är också den karaktären som ger Harry Potter-filmerna färg och utan honom hade något väsentligt saknats. Alan Rickman gör en lysande rolltolkning och det ska bli kul att återse honom även under nästa decennium.

 

 

11. RORSCHACH

 

Rorchach är en bitter och störd antihjälte från filmen Watchmen. Känner sig missförstådd av resten av världen men ger ändå inte upp sin tro på rättvisa. Är samtidigt både domare och bödel och dom som han har något otalt med hamnar snabbt sex meter under jorden. Jackie Earle Haley är skådespelaren som gestaltar honom.

 

 

10. THE BRIDE

 

Uma Thurman spelar kvinnan utan namn som ger sig ut på en blodig, actionfylld och turbulent hämndturné. Med svärdet som bästa vän söker hon upp dom som låg bakom massakern på hennes familj. Vi fick äntligen se en kvinna som inte behövde någon man för att klara biffen, utan istället strimlade dom på löpande band. Kill Bill serien förväntas få tillökning under 2010-talet.

 

 

9. HANS LANDA

 

En karaktär som dödar barn tycker man snabbt väldigt illa om. Är han dessutom nazist blir han ännu ondare. Spelar han dessutom psykologiska spel med sina offer innan han har ihjäl dom så hatar man karaktären än mer. Hans Landa gör allt ovanstående, samt att han pucklar på Brad Pitts hjältefigur och lurar självaste Hitler. Christoph Waltz gör en mästerlig karaktärstolkning i Inglourious Basterds!

 

 

8. GANDALF

 

En gammal man som behärskar magi och slåss mot ondskans hantlangare ena stunden och i nästa röker på tillsammans med små hober, är älskvärd i sig. Har han dessutom ett enormt skägg i ZZ-Top-klass och en toppig hatt som ser ut som en vägkon på huvudet, går det inte att värja sig. Gandalf, spelad av Ian McKellen i Sagan om ringen-filmerna, var utan tvekan en av 2000-talets härligaste karaktärer.

 

 

7. NEO

 

Keanu Reeves stolpiga skådespel passade perfekt för rollen som Neo. Datanörden som tvingas teleportera sig via telefoner och slåss med övermäktiga datavirus i mänsklig gestalt, är en av de coolaste snubbarna vi fick ta del av de senaste tio åren. Hans svarta trenchcoat och hårda solbrillor var pricken över i-et. Du hittar Neo i Matrix-filmerna.

 

 

6. MAGNETO

 

En antihjälte kan antingen vara på den goda eller onda sidan. Magneto, spelad av Ian McKellen, är juden och mutanten som vill låta hela mänskligheten få betala för det han har utsatts för. Han äger förmågan att kontrollera järn och magnetism, men är också oerhört intelligent och målmedveten. Hade inte X-men varit i närheten hade han förintat hela mänskligheten flera gånger om. Magneto är en karaktär jag hoppas få se fler gånger!

 

 

5. THE JOKER

 

Heath Ledger bar med sin gestaltning av Jokern, filmen ”the Dark night” på egna axlar. Jokern är en psykopat som egentligen inte har något syfte med sina brott. Han vill bara förstöra och skapa kaos på bästa möjliga sätt. Där Batman saknade all for av utstrålning lyste Jokern upp allt.

 

 

4. JACK SPARROW

 

Jack Sparrow är 2000-talets variant på Indiana Jones. Fast där Indy kastar sig in i stridens hetta så springer Jack åt andra hållet, troligtvis med skatten i ena handen och spritflaskan i andra. Johnny Depps Jack Sparrow är dessutom galen, dumdristig, flirtig, svärdsskicklig och snabb i munnen. Och så älskar vi karaktärer i hatt!

 

 

3. GOLLUM

 

Egentligen var det Sauron som var den stora skurken i Sagan om ringen, men det var Gollum vi fastnade för. Förvriden i århundraden av den onda ringen, ser han nu ut som en korsning mellan en hob och en sphynxkatt. Han är mentalt störd, lömsk och schizofren. Andy Serkis porträtterar denna mänskliga råtta i Sagan om ringen-filmerna och kommer så åter att göra i ”the Hobbit”-filmerna som kommer under 2010-talet.

 

 

2. WOLVERINE

 

Antihjälten Wolverine blev 2000-talets stora hjältekaraktär genom X-men. Hans hjärna är förstörd på grund av vetenskapliga experiment, han har fått någon okänd metall insprutad i hela kroppen och fått sina nära och kära mördade under hela sin livstid. Han litar inte på någon och är givetvis arg, misstänksam och aggressiv mot alla som ställer sig i hans väg. Dessutom kommer det blanka, vassa, skinande klor ur hans händer. Vi älskar hjältar som får stryk och vi älskar dom ännu mer när dom reser sig upp. Wolverine är en stor loser som aldrig ger upp. Därför älskar vi Wolverine!

 

 

1. ANTON CHIGURH

 

I ”No country for old men” fick vi bekanta oss med mördaren Anton Chigurh. Förutom att han har en frisyr som spelar i en egen liga, så har han ihjäl sina offer med en lufttrycksdriven bultpistol! Han levererar poesi samtidigt som han funderar på huruvida han ska mörda personen framför sig eller inte. Chigurh är en psykopat på alla plan, men samtidigt smartare än alla hjältar som försöker ge sig på honom. Jag hoppas verkligen att Javier Bardem åter få gestalta denna fantastiska karaktär igen, om så bara för några sekunders inhopp i valfri film!

 

 

 

Over and out

4 Kommentarer

4 Responses to 2000-talets bästa filmkaraktärer!

Jag tycker listan e jävligt på pricken måste jag säga! Dock är jag väligt tveksam till om Indiana Jones kommer före Leonidas, Bateman och Jigsaw… Annars håller ja me till 100%!

Skrivet av D 2009-12-25 vid 01:27 Svara

    Tackar. Indy hamnade väl så pass långt upp på ren nostalgi. Var lite tveksam, men Indy är ju ändå Indy 🙂

    Skrivet av the Feber 2009-12-25 vid 02:46

Verkar som om du inte sett så många filmer de senaste tio åren, och de allra de flesta karktärerna är hämtade ur sci fi, fantasy genren. Och när dessutom x-men och lord of the rings och Harry Potter står för närmare 50 procent av de decenniets bästa karaktärer får jag be dig vidga vyerna lite eller ändra beskrivningen till 2000-talets bästa hjältar/skurkar.

Skrivet av Per 2009-12-25 vid 01:11 Svara

    Jag har allt sett en hel del film men dom mest färgstarkaste karaktärer finns i de genrer du nämnde. Du får gärna komma med andra namn om du tycker att jag glömt något 🙂

    Skrivet av the Feber 2009-12-25 vid 02:45

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annonser:
laga iPhone
 
 
 
 
css.php
Hoppa till verktygsfältet