Annons:
 
 

Tribalismen tilltar på båda sidor i Ukraina

Det är sorgligt att se hur tribalismen tilltar på båda sidor i Ukraina. Som Stefan Lindgren helt riktigt påpekat i en artikel i Fib Kulturfront nyligen så handlar det om oligarker och andra medlemmar i en ekonomisk elit som sedan åratal velat dölja sina egna tillkortakommanden genom att piska upp extremnationalism och russofobi. Till och med affärselitens tidning Forbes har en färsk artikel om detta:

http://www.forbes.com/sites/forbesleadershipforum/2014/05/19/why-everything-youve-read-about-ukraine-is-wrong/

Som motreaktion har det växt fram en separatistisk nationalistisk rörelse i sydöstra Ukraina som identifierar sig med ortodoxa kristna i Ryssland och med ett kulturellt arv där man identifierar sig med de förfäder som slogs mot Hitlerfascismen och som är helt främmande för Bandera-vurmen i västra Ukraina. Bandera var en ukrainsk nationalist som samarbetade med nazisterna och hans anhängare gjorde sig skyldig till pogromer där 100 000-tals judar och polacker bland annat mördades. Wikipedia har massor av information om detta, den intresserade kan googla Högra sektorn och Ukraina och sedan följa länkarna i Wikipedias text för att få den historiska bakgrunden.

Båda läger i konflikten fungerar som sällskap för inbördes beundran där man frossar i berättelser om hur ond och hemsk den andra sidan är. Logiken är som alltid i sådana här sammanhang att utnyttja övergrepp som begås av den andra sidan för att piska upp hat, så att man själv kan motivera att man använder sig av våld. Detta kan leda till fullskaligt inbördeskrig där 100 000-tals oskyldiga på båda sidor får sätta livet till. Om inte omvärlden kan tvinga regeringen och separatisterna till förhandlingsbordet för att få ett slut på vansinnet.

BJÖRN BLOMBERG

Lämna kommentar

100-tals talibaner engagerar sig i striderna i Syrien

Metro rapporterar här om hur 100-tals talibaner engagerat sig i striderna i Syrien. Intressant att notera att många svenska krigsivrare som förordar att Sverige ska fortsätta att bekämpa talibaner i Afghanistan i all evighet också anser att vi ska hjälpa samma talibaner och deras själsfränder i grupperingar som Jabhat al-Nusra att gripa makten i Syrien.

Lämna kommentar

Sjösättningsrap med Göran Samuelsson

Newsmill-artikel: Maduros seger ger Venezuela kollektivt ledarskap och en regering som måste ta itu med ekonomin

Jag fick in den här artikeln om socialisternas knappa seger i presidentvalet i Venezuela på Newsmill.

Läs gärna även vad Magnus Linton skriver om Venezuela på sin blogg (se mina favoritbloggar). Där kan man även läsa en intressant artikel om Uruguay, artiklar om fredsprocessen i Colombia mm.

Vad gäller Newsmill så noterar jag att en del skribenter där verkar ha som princip att enbart ta del av den ena sidans uppgifter när de skriver om politiska konflikter i andra länder. Resultatet har i det här fallet blivit närmast löjeväckande dåliga analyser. För dem som kan spanska och vill ta del av båda sidors versioner vad gäller Venezuela så kan jag rekommendera den kommersiella tidningen Panorama de Maracaibo, som alltid ger nästan exakt lika mycket utrymme till båda sidor i Venezuelas politiska strider. Panorama finns med i listan över mina favoritbloggar.

1 Kommentar

Newsmillartikel: Jakten på syndabockar kommer inte att lösa den svenska skolans problem

Jag fick in den här artikeln om skolans problem på Newsmill idag.

3 Kommentarer

Intressant genomgång av argumenten för och emot läxor

På min blogg Pedagogiken finns nu den här artikeln att läsa om argumenten för och emot läxor. Där länkar jag bland annat till en mycket intressant artikel i ICA-kuriren där både anhängare till läxor och skeptiker får komma till tals.

Lämna kommentar

Två folksånger

En del bloggare lägger ut musik med jämna mellanrum, ibland till och med spellistor med musik från Spotify. Själv har jag inte varit så bra på det men här är i varje fall två folksånger. Först ut Mavis Staples med ”Hard times come again no more”:

Och därefter Julie Felix med ”Tabu”, en folkvisa från Kuba som handlar om en svart slav som tagits från sitt älskade Afrika och som sörjer sitt hemlands jord och att han nu till och med är förbjuden att praktisera sin religion:

Den gode Tom Lehrer kunde inte låta bli att gissla folkmusiken i sin sång ”The Folk Song Army” från 1965 där han slog fast att inga folksånger i världen kunde hjälpa den spanska republiken mot fascisternas vapen. Och det hade han ju rätt i. Men kanske kan vi med god musik, liksom med god litteratur, träna vår empatiska förmåga något lite. Sedan är det väl heller inget fel att lyssna på musik bara för avkopplingens skull.

Lämna kommentar

Johan Hakelius om Syrien

Johan Hakelius har skrivit den här utmärkta krönikan om inbördeskriget i Syrien i tidningen Affärsvärlden. Läs och begrunda!

Lämna kommentar

Newsmill-artikel: Chavez förändrade Venezuela i grunden

Jag fick in den här artikeln på Newsmill med anledning av Hugo Chavez bortgång.

Lämna kommentar

Ett klokt inlägg från rektor Susanna Åhs – synd att våra skolpolitiker inte kommer att orka läsa det

Hittade just det här lysande inlägget i skoldebatten på Newsmill. Författaren är Susanna Åhs, rektor vid Fittjaskolan i Botkyrka.

Inlägget belyser behovet av att skapa en ny skolkultur där de olika ämnena hjälps åt att dra åt samma håll, så att alla elever varje dag får möjlighet att utveckla sitt språk och sitt tänkande. Och artikelförfattaren beskriver med utgångspunkt från egna erfarenheter hur man kan gå till väga för att åstadkomma detta.

Artikeln är nog tyvärr för lång och innehåller lite för många svåra ord för att ledande skolpolitiker ska klara av att ta sig igenom den. Det är synd för utan någon som helst förståelse för skolans verkliga problem är det omöjligt att göra något åt dem.

BJÖRN BLOMBERG

Lämna kommentar
Annonser:
iphone reparation
 
 
 
 
css.php
Hoppa till verktygsfältet