Annons:
 
 

Metrobloggen Strax utanför Prag har bytt hem

http://straxutanforprag.blogspot.com/

Dårå.

R.

1 Kommentar

Det var det det….

Jaha, nu det verkar som om metrobloggen läggs ner.

Den 25 april är det gällande slutdatumet.

Som jag kanske har nämt i något tidigare inlägg så skapades jag   denna blogg p.g.a bristen av kontakt med det svenska språket. Men jag kunde aldrig gissa att skulle vara så många som skulle tycka att det var roande att läsa bloggen. Så vem vet, kanske kommer jag dyka upp någon annanstans på nätet någon gång i framtiden?

Nu återstår det bara att tacka för mig och dessutom tacka er som antingen har läst, följt eller till och med kommentarat i bloggen ”Strax utanför Prag”.

Snipp snapp slut så var sagan slut!

Ett stort AHOJ från oss Strax utanför Prag.

Ps. Jo jag blev visst erbjuden att fortsätta att blogga i Nattstad, jag kikade lite på deras sida…och nja, nej, jag skippar nog det.

3 Kommentarer

Ett bra tema enligt bartendern

Igår blev det bastubad.

Men basta utan vätska av den skummigare sorten är inte ett riktigt bastubad.

Eftersom det var snålt med öl i kylen dammade jag således av min ölkanna och gick över till puben tvärs över gatan för att få den uppfylld. Under tiden som jag väntade så tog jag dessutom en öl på plats.

Det var den poetiska bartendern som stod i baren. Ja ni vet hon den där nya som inte har det mest vårdade språket här i världen.

Jag talade om för henne att jag skrivit en inlägg om henne och just om hennes ”vårdade” språk. Hon skrattade högt när jag berättade i detalj vad jag skrivit och hon hann t.o.m. slänga in ett antal inte så lite grova könsord mellan skrattsalvorna.

När jag avslutat så sade hon att det var j*vligt synd att jag inte var på puben förra fredagen, för då hade jag fått ett satans bra tema att skriva om…

Okej, jag får nog censurera lite men jag skall försöka återberätta historien som jag fick den berättad för mig.

Hon berättade följande..

– I fredags kom det in en  j*vla k*kskalle typ runt tretiden på eftermiddagen. Han beställde bara små ölsejdlar under tiden  han var här. Jag tror att den skiten var ryss eller något för han bröt något så förbannat.

– Från tre på eftermiddagen till tio på kvällen så sket han ur sig allt möjligt, men mest hur j*vla viktig affärsman han var.

-Jag hade ju f*n inget egentligt skäl att inte tro på det aset, fortsatte hon,

– Men när det var dags för sista beställningen och jag ”artigt” frågade om han skulle ha en öl till. Så började f*nskapet kasta skit på mig och sade att jag stressade honom eller något typ.

– Han fick ingen ny öl och jag skrev ut ölnothelv*tet istället. När jag gav den till det arslet så bad han mig sluta avbryta honom under det ”viktiga” samtalet som han nu helt plötsligt hade med en kille som satt vid samma bord. Och notan kunde jag dessutom stoppa upp någonstans, för någon ”cash” hade han inte på sig.

– Om nu inte puben tar kreditkort så blir det ingen betalning, och om jag inte gillade läget så kunde jag ju alltid ringa snuten, ja precis så sade det aset till mig.

– Så jag ringde snuten och tio minuter senare så var de på plats. Snabba j*vlar de där snutarna må jag säga, fortsatte hon.

– Snuten tog leg på killen och frågade varför han inte ville betala. Och grabbh*lvetet upprepade för snutarna att han bara hade kreditkort på sig och ingen ”cash”.

– Snuten var då så satans trevliga att de erbjöd honom skjuts till närmsta bankomat.

– Fattar du vad han sedan sa till snuten? jo skiten sa att om staten har så mycket pengar att de kan låta polisen funka som taxi, då kan de väl lika gärna skjutsa hem honom till sin fru för att hämta lite ”cash”.

– Grisen hade inte ens kreditkort, sanslöst va? vilket kräk!

– Nu tröttnade snutarna och bad den snåla f*n att lämna något av värde i pant annars skulle han bli inplockad och bötfälld.

– Ingen klocka hade han, inga smycken heller och när vi letade igenom väskan han hade med sig så fanns där bara lite kläder och en flasköl. Vilken j*vla förlorare, va!

Med ett gällt skratt frågar nu vår rara bartender mig:

– Vet du vad han fick lämna?!?

Innan jag hann svara så skriker hon i falset:

– Jackh*lvetet, hans j*vla skinnjacka fick gå som pant.

Där avslutade hon sin historia…

Okej? tänkte jag och efter en stunds tystnad frågade jag henne om killen kom tillbaka för jackan?

– Jorå, på lördagen kom killen och löste ut sin skinnjacka, sade hon med en axelryckning samtidigt som hon fyllde upp det sista i min ölkanna.

Frågan är nu vilket tema som var det ”bästa”, hennes vårdade språk eller killen som inte ville betala eller kanske polisens sätt att hantera situationen?

Vad vet jag? men bastubadet var lysande.

Tjohej från att toppenvårligt strax utanför Prag

R.

6 Kommentarer

Ett sk*tjobb

Lördag morgon, solen skiner och termometern visar tio grader. All snö har i princip tinat bort på tomten.

Men att snön är borta och temperaturen stiger har inte bara sina fördelar.

Nu när snön är borta så betyder det att det som har har gömts i snön nu ligger fri för solsken och tomtägare. Man kan säga att vår tomt just nu är allt annat än exotisk.

Hela tomten har nämligen små till medelstora högar, dessa högar är inte något som mullvadar eller annat småkryp har skapat. Dessa högar, som dessutom avger en otrevlig och stickande odör har skapats av dessa håriga monster.

Att dessa två tillsammans kunde skapa så mycket under så kort tid är ett under (ca två månader).

Äckligt!

När detta inlägg är avslutat åker stövlarna på och belarmad med både skyffel och stor sopsäck blir det en timmes sk*tskyfflande.

Att den som skriver detta inlägg är något känslig för saker som har ätits MINST en gång gör ju saken inte mycket bättre.

Förmodligen kommer våra grannar bli roade av deras grannes förmodade upprepande bulimi-attacker under den kommande timmen.

Skit samma, vad gör man inte för ett leende?

…. och nu åker de på, stövlarna alltså.

R.

2 Kommentarer

Granen

Även i Tjeckien pryds vardagsrummen med granar under juletid.

Men nästa år blir det en gran som inte barrar så förbannat.

R.

1 Kommentar

regn?

Idag när jag och min kollega var på väg på lunch så överaskades vi helt plötsligt av regn.

Att det regnar är väl inget konstigt i sig, ja om man nu bortser ifrån att termometern faktiskt visade 3 minus?

Härliga väderomslag och förmodligen en överhängande risk för blixthalka, kan man gissa.

R.

1 Kommentar

E-bokläsare

Kan det vara något?

Jag läser ju en hel del. Och det är ju faktiskt lite knöligt att hitta böcker på svenska i just Tjeckien.

Självklart kan jag ju gå med i en svensk bokklubb och få böckerna skickade till mig, men beställa och sedan vänta och vänta och vänta på leverans ligger liksom inte för mig.

Jag är liksom en sådan där fruktansvärt gravt ”vill-ha-nu” typ. Jag klarar knappt av att vänta på snusleveranserna, och detta händer bara fyra gånger om året. Så någon bokklubb blir det inte får min del.

Dessutom tar de riktiga böckerna redan nu en massa dyrbar plats, och att köpa böcker för att sedan staplas i lådor i källaren känns en aning trist.

Att biblioteken i Sverige nu börjar få upp ett mindre sortiment av e-böcker, talar ju faktiskt för att det skulle vara läge att investera i en just sådan där läsplatta.

Problemet är ju bara att man måste ha lånekort och det var mycket, mycket länge sedan jag hade något sådant i min ägo.

Men det går kanske att skaffa ett sådant på distans? i annat fall får man väl låna en rar och svensk kompis lånekortsnummer (internt meddelande- Siska?).

Under gårdagskvällen surfade jag alltså på allt som hade med e-böcker och läsare att göra. Det finns ju en hel del böcker ute och en drös läsplattor att välja mellan.

Efter mycket forskande och jämförande så är det läsplattan Iriver cover story jag just nu har fastnat för. Men det hinner nog ändra sig ett par gånger till.

Men något som slog mig när jag ”monitorshoppade” böcker under kvällen, var att köp av e-böckerna ju kostar lika mycket om inte mer än en vanlig pocketbok, varför är det så?

En e-bok har ju inga  tryckeri- och transportkostnader, och vinsten till bokhandlarna sparas ju också dessutom in.

Mellanskillnaden tryckt bok och en e-bok måste ju räcka till att både sänka priset för slutkonsumenten och ändå ge högre vinst för förlag och författare? Bokskatten kan väl ändå inte vara så hög att dessa faktorer inte gör någon skillnad i slutpriset , eller?

Det verkar snarare som om samma misstag har begåtts igen. Precis som med musik- och filmproduktionsbolagen, sätt ett orimligt högt pris och hurra piratkopieringen är i full gång.

Knäppskallar, sätt ett vettigt pris på e-böckerna och folk kommer att ladda upp böcker utan att fundera på om boken är värd det eller inte. Priset på en Iphone app. har väl än så länge ingen gnällt på. Så förlagen kan ju kika lite på deras prisnivåer.

Snart skall jag ändå sluta ”monitorshoppa” och ta mig i kragen och beställa en sådan där läsplatta, som tyvärr innebär en nedrans rackarns väntan och väntan och väntan på att den äntligen skall dyka upp……

R.

1 Kommentar

Lån av verktyg

En dag under julhelgen fick vi besök av en granne.

Klockan var runt tio på morgon när våra monster till hundar satte igång och skälla som galningar. Detta betyder oftast att det är någon som står vid vår grind. På grund av detta skällande har jag inte heller haft skäl till att laga vår trasiga ringklocka, som dessutom är placerad på just den grinden som hundarna då skäller på vid ett eventuellt besök….

Hmmm…. ja, ja tillbaka till besöket.

Det var som sagt en granne som stod vid grinden.  När jag väl fått tyst på de håriga skällande sakerna så hälsade grannen vid grinden sluddrigt. O ja, han var riktigt sketfull.

Efter det att han levererat artighetsfraserna god jul, god fortsättning och så vidare så bad han om att få låna min borrmaskin och min vinkelslip.

Eftersom han är i frilansare i byggbranschen så frågade jag inte vad han skulle ha verktygen till. Även om han sluddrade något om ett lås och han bedyrade att jag skulle få tillbaka verktygen till kvällen.

Inget konstigt med det, grannar hjälper ju alltid varandra i nöd, eller?

Han fick således låna både vinkelslip och borrmaskin.

Timmarna gick och det blev kväll och hundarna satte igång att skälla igen.

Grannen var tillbaka och nu om möjligt ännu ostadigare på benen. Jag fick tillbaka en påse innehållande både slip och borrmaskin. Han tackade och vände på klacken. Men innan han hunnit iväg så frågade jag av nyfikenhet om det hade gått bra med låset. Jag frågade dessutom vad det var för lås som hade strulat.

Rådhusets, svarade han.

Å tusan, tänkte jag. Eftersom just denna granne inte är den mest hederliga granne vi har och faktumet att rådhuset inte har öppet under julhelgen så måste jag erkänna att jag blev lite orolig.

Precis när han skulle gå iväg för en andra gång hejdar han sig och frågar om jag inte har en skopa murbruk att dela med mig.

Skit, skit, skit, tänker jag. Jag har lånat ut verktyg till min granne som precis gjort inbrott i byns rådhus. Och nu vill han ha bruk för att snygga till skadorna efter både borrmaskin och vinkelslip.

Han får en skopa murbruk samtidigt som jag hoppas innerligt att jag har missuppfattat det hela. Inte ens vår granne kan vara så knasig att han lånar verktyg för att göra inbrott någonstans och framför allt inte i byns rådhus.

Jag låter det faktiskt vara för tillfället och resonerar för mig själv att om det nu är ett inbrott det handlar om så kommer jag snart få höra om det. Djungeltrummorna går nämligen varma när någonting sådant händer i byn och då får jag väl anmäla händelsen även om det skulle betyda lite trubbel.

Två dagar senare så stöter jag på en annan granne som tackar mig för hjälpen. Jag förstår faktiskt ingenting och frågar för vad.

-Ja för verktygen så att jag kunde komma ut ur lägenheten, svarade han.

Nu föll polletten ner, den grannen bor nämligen i samband med rådhuset. Och det var ju självklart hans lås som behövde borras upp.

Han förklarade vidare att hans lås hade krånglat så att han inte kunde komma ut och ringde till just den granne som jag lånade ut verktygen till.

Jag pustar ut och konstaterar att en full halvkriminell person med talsvårigheter p.g.a lite för mycket under västen och en utlandssvensks ibland knappa språkförståelse och vilda fantasi inte är den mest fördelaktiga kombinationen här i världen.

Men det gick ju bra den här gången (också).

R.

1 Kommentar

En eventuell framtida föredetta vind

Nu är det dags att slå slag i saken.

Vi har nu bestämt oss för att bli med tvåvåningshus. Vi har nämligen en helt onödigt outnyttjad vind till vårt förfogande. Och av en händelse så anser vi att ruinen vi bor i är exakt två rum kort. Ja en rejäl klädkammare i amerikansk stil saknas också (enligt min fru).

Detta betyder att sonen kommer flytta upp en våning och hemmabiosystemet likaså (en rejäl bioduk och popcorns maskin kommer naturligtvis att inskaffas så snart färgen har torkat), och skulle det nu också bli en klädkammare i rätt storlek så flyttar också damskor, kläder och sminkstudio i samma väderstreck.

Jo det är planen i alla fall, och skulle det nu inte bli av så har vi åtminstånde något att gå till jobbet för….

Så här ser förresten en åttio år gammal orenoverad tjeckisk vind ut.

Ja och nu kommer det säkerligen en tusan i helsike massa kommentarer angående kastrullen som syns på två av bilderna.

R.

2 Kommentarer

Något ful i mun

Vi har en ny bartender på puben.

Det är en liten rund kvinna i 35 årsåldern, jag förmodar att hennes tidigare yrke var tradarchaffis eller dylikt. Hon har nämligen ett språk som passar sig bäst för fängelse- eller gruvarbetarmiljö.

Men hon är faktiskt väldigt noga när det gäller reglerna angående servering av alkohol.

Här i Tjeckien så får alla under arton faktiskt klara sig utan berusningsdrycker, ja enligt lag det vill säga. Det betyder ju inte att det inte görs försök av minderåriga att köpa sig en öl eller starkare på puben.
Under mellandagarna så satt jag på puben mitt emot och jag kunde inte undgå att höra ett samtal mellan bartendern och en definitivt yngre gäst än vad lagen tillåter vid köp av tjeckiskt eldvatten.

Tre snapsar tack! säger flickan som inte har åldern inne för den typen av aktivitet.

Varav bartenden svarar: – Du är ju inte arton, så det blir inget med det.

– hmm… okej då två snapsar dårå, svarar tjejen. – ja till polarna jag sitter med, och som du vet de e ju faktiskt över arton.

Tjejen får två snapsar upphällda och går tillbaka till bordet till sina kompisar.

Hon kommer snart tillbaka och ursäktar sig och säger att hon faktiskt inte har druckit alkohol och frågar samtidigt om bartendern behöver hjälp med något. Ja för att släta över det hela.

Bartendern svarar att det inte finns något behov av hjälp. Tjejen går således tillbaka till sitt bord.

Bartendern går sedan fnysande fram till mitt bord för att byta ut min tomma ölsejdel mot en full.

Tjejen fick inte köpa något va? frågade jag med ett leende.

– Nej, och vet du vad! säger bartendern – Lilltjejen har sedan mage att fråga om hon kunde hjälpa till med något. Här finns ju bara ett par gäster och vad skulle hon kunna hjälpa mig med? Raka fi**an på mig, eller? med ett flin vänder hon sig om och går tillbaka till pipan för att hälla upp en ny öl till en annan gäst.

Poetisk kvinna, hon den där vår nya bartender på puben mitt emot strax utanför Prag.

R.

2 Kommentarer
Annonser:
iphone 6 reparation
 
 
 
 
css.php
Hoppa till verktygsfältet