Bladerunner

Nja, tajmingen är möjligtvis inte den bästa. Den stora Kärleksdagen antar jag borde firas med den största glädjen. Och Kärleken bör uppmärksammas och försöka bevisa sig vara den starka känslan som övervinner allt, speciellt i tider då den känslomässiga kylan, hatet och otoleransen breder ut sig. Men det nya kapitlet i idrottsstjärnan Oscar ”Bladerunner” Pistorius liv berör.

Den 26-årige sprinten, som gjort sig känd som ”den snabbaste löparen utan ben”, har vunnit många prestigefyllda lopp och slagit (o)möjliga rekord står nu inför sitt livs största kamp. Han är nämligen anklagad för mord på sin flickvän efter det att han, enligt egna utsagor, ska ha misstagit henne för en inbrottstjuv och skjutit ihjäl sin käraste.

Mordutredning inleds mot Pistorius (aftonbladet.se)

Hon skulle överraska honom på alla hjärtans dag, ett hemlighetsfullt besök som slutade med en tragedi och som försatt hela Sydafrika i chocktillstånd. Med åren har nämligen Oscar Pistorius blivit en av de största idrottshjältarna i landet. Med sina sex (para)olympiska guld och ett VM-silver har han fått samma status som exempelvis den brittiske fotbollsspelaren David Beckham.

Under många år kämpade han för att få delta i ett ”vanligt” mästerskap då han själv ansågs sig kunna tävla mot icke-handikappad. Det internationella idrottsförbundet hade långa diskussioner om han kunde dra några fördelar av sina specialtillverkade plastproteser och det gjordes flera (vetenskapliga) tester, några gav förbundet rätt medan andra stödde Pistorius. Idrottens skiljedomstol slog 2008 fast att testen inte enhälligt kunde bevisa att proteserna gav löparen några fördelar.

Därmed fick Pistorius chansen att delta i de olympiska sommarspelen, men det sydafrikanska stafettlaget lyckades inte kvalificera sig till den stora tävlingen så därför blev det ingen deltagande 2008. Men 2012 deltog han både i lag och individuellt. Ett olyckligt fall på en lagkamrat gjorde att Pistorius aldrig fick fullfölja stafetten och på 400 meter blev han utslagen i semifinalen.

Vid de kommande Paraolympics stod åter Pistorius som vinnare, med två guldmedaljer och ett silver samt två nya världsrekord. En fantastisk idrottskarriär fortsatte att skörda framgångar. Men bara dryga fem månader efteråt kan nu denna karriär fått ett abrupt slut.

För oavsett om han frias från mordanklagelserna så kommer händelsen ändå kasta en mörk, lång skugga över Oscar Pistorius.

Lämna kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

css.php
Hoppa till verktygsfältet