Med silversked i visumsoppan.

Efter en dags pulkadragande och fruktskärande toppat med näsblodstorkande har jag spenderat otaliga timmar framför datorn. Man kan sammanfatta det som att första delen av dagen bjöd på väldigt mycket IRL, medan andra halvan nästan totalsaknade detsamma.

Google, min vän i världen. Min silversked i visumsoppan. Du gör mej mycket gott även i mitt IRL-liv. Jag slutar aldrig att förundras över hur människor löste sådanahär klurigheter och fann information om saker innan internet föddes. (HUR I HELA FRIDEN GJORDE DOM?!)

Jag slutar inte heller att förundras över hur jag kan ha missat så för mej och Yassimbe väsentlig information som hela tiden funnits på en knapptrycknings avstånd på det kära google. Min vän, jag har underskattat din förmåga.

En stor del av min kväll gick åt till att läsa visumbyråkrati. På franska. Nog för att Google Translate är en god vän, men verkligen inte den bästa. Med en blandning av det och mina egna kunskaper kommer jag dock ändå ganska långt, och lusläste en lista på vilka krav som ställs när man söker schengenvisum via franska ambassaden i Conakry. Grymt bra info. Och tydlig.

Det mest kluriga den senaste tiden har varit försäkringen. Sedan jag idag blivit 100 % säker på att den är ett krav även när man söker via Frankrike, så började jag googla. Och banne mej om det inte ska finnas folk till allt. Självklart finns det en marknad för den här typen av ärenden. Att jag inte tänkt på det förut! Det finns bolag, både svenska och utländska, som har som specialitet att teckna försäkringar för utomeuropéer som ska besöka schengen. Eftersom det finns ett sådant tydligt krav. Såklart! Exempelvis Europeiska (Besöksförsäkring) och Gouda (Incoming). Och efter lite efterforskningar verkar de faktiskt helt okej – väletablerade, inga skojare.

Problemet har ju varit att svenska försäkringsbolag inte vill teckna försäkringar för folk som inte har svenskt personnummer, och jag har misstänkt att möjligheterna för att hitta ett schysst försäkringsbolag i Conakry är små – OCH krångliga. På de ovan nämnda bolagens sidor kan jag tillochmed helt simpelt kryssa i att jag tecknar den här försäkringen åt en annan person! Det är liksom gjort för precis det!

Så HIMLA skönt! Och det verkar gå på runt 1000-lappen för en dryg månads vistelse. Inga större problem i sammanhanget, med andra ord.

Återstående orosmoment;

 • De verkar vilja ha bevis på att det finns en returbiljett, vilket jag ju inte alls har lust att fixa innan vi vet om vi fått visumet… Jag misstänker dock att det kommer räcka med att visa upp tilltänkta flygavgångar. Svar kommer väl på plats antar jag…
 • Det vore ultimat om Yassimbe kunde komma i början av juli och stanna drygt en månad. Han kommer ju få visum för 3 månader, men vi får inte ansöka om visum längre än 3 månader före tilltänkt avresa… (vi kommer göra ansökan typ 8 mars eller så). Frågan är hur viktigt det är att det tilltänkta datumet sedan stämmer…? Om jag säger att det tilltänkta datumet är 8 juni och han får visum för 3 månader från och med då, men att han sedan reser nästan en månad senare…? Det borde inte vara några större problem eftersom visumet ändå gäller under hela perioden. Eller?!
 • Han kan inte lämna något intyg på att han arbetar. Det är oroande, för det står överallt att man ska bifoga det. Jag framkallar foton från några av hans gig och hoppas på det bästa…

 

Yassimbe är fortfarande i Conakry och väntar på att få sitt nya pass. Det är underbart när han är där, för när jag ringer går det alltid fram signaler och när jag sms:ar så kommer meddelandena alltid fram. Livet är plötsligt lekande lätt!

Godnatt folk!

(Ah! Åsså ringer han! Sicken avslutning!)

3 reaktion på “Med silversked i visumsoppan.

 1. Angående det där med visum kontra returbiljettsinköp så hade jag samma funderingar då det gällde en Sydafrikansk vän som sökte Schengen-visum i Uganda. Verkligen ett ”moment 22”.
  Jag mailade ambassaden och sa som det var; Att vi inte kunde köpa returbiljett innan visumet var färdigt.

  Jag tycket absolut du ska ringa till ambassaden och säga att ni köper returbiljett direkt då visum skaffats. Alt. att ni får en skriven garanti att han får visum då han visar upp en returbiljett!

  Lycka till!

 2. Kan han inte fixa nåt falskt papper på att han har ngt statligt arbete? Guinea är ju apkorrupt… Inte så fint att stötta korruptionen, men för kärleken kanske?

  • Jag hade tänkt det först. Men det känns ovärt om dom väljer att ringa o kolla upp eller nåt… om det spricker. Känns dumt för framtiden att fuska/ljuga. Det borde funka ändå är min känsla…… men det är helt klart ett stort orosmoment…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *