Ny lag mot dyra lån: De ska märkas med varningstriangel

Högkostnadskrediter röd varningstriangel

Är man på jakt efter lån i form av snabblån eller sms lån är sannolikheten väldigt hög att man stött på varningstriangeln till höger.

Det är numera lag på att kreditgivare som erbjuder högkostnadskrediter behöver skylta med varningstriangel samt etikett som informerar låntagaren om att krediten de planerar att ansöka om är en s.k högkostnadskredit.

Lagen träder i kraft den 1a juli och därefter kan långivare och sidor som listar kreditgivare straffas om de inte informerar låntagaren om att krediterna som sidorna listar är högkostnadskrediter.

En vanlig fråga många ställer sig efter att ha hört talas om nyheten är: Vad är högkostnadskrediter? Och har man själv ansökt om dessa redan, innan lagen trätt i kraft? Är man således i en dålig sits nu med sitt nuvarande lån?

Svaren är simpla och lär lindra ens oro.

Det här är högkostnadskrediter

Högkostnadskrediter är i princip kreditlån som ofta erhålls i form av kontokredit, men även kan erhållas i form av kreditkort och andra typer av kreditlån.

Benämningen högkostnadskrediter syftar endast på kreditlån som oftast har en lite högre ränta än vanlig–alltså krediter med en hög kostnad. Högkostnadskrediter.

Räntan som klassar en kredit som en högkostnadskredit är om kreditlånets effektiva ränta överstiger 29,5%. Har man tidigare ansökt om ett lån där den effektiva räntan överstiger denna siffra har man alltså ansökt om en sådan kredit men bör alltså inte vara orolig alls.

Tanken bakom lagen är att informera låntagare och inte avskräcka dem. Många låntagare brukar ofta söka kontokrediter som de kan spendera lite som de vill—medan andra söker krediter som de önskar spendera lite mer akut.

För de som önskar vara försiktiga med sina krediter och spendera pengarna under flera års tid så är en högkostnadskredit således ett mindre smart alternativ medan de som önskar spendera pengarna lite snabbare och vet att de kommer kunna betala tillbaka beloppet lika snabbt tjänar mer på att ansöka om en högkostnadskredit.

Högkostnadskrediter har oftast högre beviljandegrad och lånet erhålls snabbare och lättare för låntagaren, vilket är mycket smidigt för de som verkligen behöver krediter men samtidigt kanske besitter en svagare kreditvärdighet. Alternativt kanske man önskar använda sig utav krediten under temporär tid, som vid julhandel, lösa ett akut problem med bilen eller dylikt och därefter betala tillbaka krediten. Till skillnad från krediter som erhålls från företag som American Express och andra så är högkostnadskrediter oftast en kortsiktigare lösning medan AmEx och andra alternativ oftast används i flera år.

Idag är det alltså oerhört viktigt att jämföra räntorna på de olika kontokrediterna man önskar ansöka om och säkra de absolut bästa räntorna marknaden har att erbjuda. Är man medveten om för- och nackdelarna så finns få nackdelar med högkostnadskrediter och samtidigt finns det en plats för vanliga krediter.

Lagen avser informera långivarna så de gör ett bättre val när de väljer långivare. Lagen träder i kraft den 1a juli och förutspås påverka lånemarknaden väldigt positivt.