Handspritscraze pågår världen över

Vem hade kunnat ana att handsprit skulle bli en av de mest eftersökta produkterna på marknaden under våren 2020? I samband med den globala pandemin som bröt ut i början på året har priset och efterfrågan på handsprit skjutit i höjden.

Handsprit har länge funnits inom vården som ett effektivt sätt att snabbt ta bort bakterier och virus från händerna. När ordet ”corona” plötsligt fanns på allas läppar blev samtidigt handspriten en produkt som alla ville ha. Handspriten både i butiker och på nätet har gått åt som smör i solsken och en privat ockermarknad har skapats för försäljning av den eftersöka vätskan.

Varför handsprit mot virus?

Anledningen till varför så många efterfrågar en flaska handsprit i spåren av coronapandemin är egentligen en märklig företeelse. Corona, eller covid-19 som viruset kallas, är väldigt smittsamt. Man blir smittad genom droppsmitta eller kontaktsmitta, alltså genom att vara i närheten av en smittad person som hostar eller nyser, genom att äta något som viruset hamnat på eller genom att ta på smittade ytor och beröra ansiktet efteråt. För det förstnämnda sättet att smittas hjälper alltså inte handsprit och för det sistnämnda funkar tvål och vatten precis lika bra.

Ockerpriser i spåren av corona

Att denna ”guldrush” efter handsprit har uppstått kan grunda sig i två saker. Dels nämndes handsprit och munskydd som effektiva sätt att skydda sig mot smitta, när debatten om corona började. En annan anledning är bristen på kunskap, varav både handsprit och munskydd snabbt tog slut i butiker världen över.
På grund av denna stora efterfrågan och det lilla utbudet, har priserna på handsprit stigit med flera hundra procent på andrahandsmarknaden – helt i onödan. På nätet säljs produkten av affärsorienterade privatpersoner till ockerpriser. Många köp- och säljsajter har därför förbjudit försäljningen för att undvika att privatpersoner ska hamstra produkten för egen vinning.

Alternativ till handspriten

För att skydda sig mot viruset krävs en blandning av olika metoder, som exempelvis isolering och ett immunförsvar som kan hantera en virusinfektion på ett effektivt sätt. Även tvål och vatten är ett perfekt sätt att ta bort viruset från händerna efter att man eventuellt har tagit i något där viruset kan ha funnits. Tvätta och gnugga ordentligt med tvål och vatten efter varje toabesök, efter att du varit och handlat, samt innan och efter hantering av mat. För att boosta ditt immunförsvar – tänk på att sova ordentligt, äta bra och näringsrik mat, undvika stress och se till att motionera regelbundet. Ditt immunförsvar är trots allt det absolut bästa skyddet mot alla typer av infektioner. Undvik även smittade personer så gott det går.